Ένα Ουράνιο Τόξο την ημέρα… το γιατρό τον κάνει πέρα!

…και θα ρωτήσετε, τρώγεται το ουράνιο τόξο;…η απάντηση είναι πως ναι, τρώγεται, και αποτελεί έναν πανεύκολο τρόπο για να βελτιώσουμε την διατροφή μας! Προσθέτοντας μία πινελιά πολύχρωμων εποχιακών φρούτων και λαχανικών στο πιάτο μας και πιο συγκεκριμένα αυτά που περιέχουν τα χρώματα του Ουράνιου τόξου μπορούμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας πληθώρα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών.  Όπως έχει αποδειχθεί οι ουσίες αυτές είναι σύμμαχοί μας κατά πολλών ασθενειών που οφείλονται στο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στο  οξειδωτικό στρες όπως είναι ο καρκίνος,  οι καρδιαγγειακές νόσοι, η πρόωρη γήρανση και λοιπές ασθένειες .
298x232-eat_rainbow_health
Όσο πιο φυσικά πολύχρωμο είναι το γεύμα μας τόσο πιο πιθανό είναι να περιέχει τις πολύτιμες για την υγεία μας αυτές ουσίες. Οι φυσικές χρωστικές των φρούτων και των λαχανικών  καθώς επίσης και η επίδρασή τους στην υγεία μας φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
Χρώμα
Τροφή
Ουσία & δράση στον οργανισμό
 Κόκκινο
Τομάτες και τα προϊόντα τους, καρπούζι, φράουλες, μήλα, γκράνμπερι
Λυκοπένιο: ισχυρό αντιοξειδωτική ουσία που μας προστατεύει από τον καρκίνο
Πορτοκαλί
Καρότα, γλυκοπατάτες, μάνγκο, κολοκύθια, πιπεριές, βερίκοκα,  καλαμπόκι, πεπόνι
Α & Β Καροτένιο: προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας, και το αναπνευστικό. Επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας
 Κίτρινο
Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, παπάγια, ροδάκινα
Βιταμίνη C και Φλαβονοειδή: αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ουσίες 
 Πράσινο
Σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, κολοκυθάκι, μπρόκολο, φασολάκια πράσινα, λαχανάκια Βρυξελλών, ακτινίδιο 
Φολικό, ισοθειοκυανικό άλας, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ισοφλαβανόλες: απαραίτητες ουσίες για υγιεί κύτταρα και γενετικό υλικό
 Λευκό
Σκόρδο, κρεμμύδι, σπαράγγια, φασόλια
Αλλισίνη και  κουερσιτίνη: μειώνουν την υψηλή πίεση και την χοληστερίνη
Μπλε
Σύκα, μούρα, σταφύλια, μελιτζάνα, μαύρα φασόλια, δαμάσκηνα
Ανθοκυανίνες: ενισχύουν   την μνήμη, προστατεύουν από πρόωρη γήρανση, είναι αντικαρκινικές, βοηθούν το καρδιαγγειακό
Μοβ
Σταφύλια, μούρα, δαμάσκηνα, ραντίτσιο
Ρεσβερατρόλη: αντικαρκινική και αντιοξειδωτική ουσία
Καφέ
Δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια
Φυτικές ίνες: Αντικαρκινικές ουσίες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν την χοληστερίνη
Ένα πολύχρωμο πιάτο εκτός από θρεπτικό είναι ταυτόχρονα και καλαίσθητο. Βάλτε λοιπόν χρώμα στα πιάτα σας και αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει πανέμορφες εικόνες που θα ενθουσιάσει εσάς και τους αγαπημένους σας!
 Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός 

< Previous Article

3 Comments on this article. Feel free to join this conversation.

  1. Πανωραία May 4, 2012 at 8:05 pm - Reply

    Μου αρέσουν πολύ τα λαχανικά! Το καλό είναι ότι άμα προσέξεις το λάδι, μπορείς να φας μεγάλη ποσότητα που και θα σε κρατήσει και δεν θα σε παχύνει!Μπράβο Κυριακή!

  2. Η Διατροφή Σήμερα May 4, 2012 at 8:09 pm - Reply

    Σ’ευχαριστώ πολύ Πανωραία μου! Να τρώμε λαχανικά γιατί δεν παχαίνουν – ομορφαίνουν!!!

  3. Πανωραία May 5, 2012 at 1:52 pm - Reply

    Χαχαχα!! Σωστή και σε αυτή την περίπτωση ισχύει!!

Leave A Response