Το κουκί και το ρεβύθι
εμαλώνανε στη βρύση
και περνάει κι η φακή
και τα βάζει φυλακή
και η φάβα τους φωνάζει
“Φακήηηη, βγάλτα, δεν πειράζει”
|
Τα κουκιά αποτελούν μία ξεχωριστή και αγαπημένη γεύση της άνοιξης. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα όσπρια αφού καλλιεργείται εδώ και 5000 περίπου χρόνια. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερα ισχυρή και οι τρόποι μαγειρέματός τους πάμπολλοι όπως γιαχνί, μαζί με αγκινάρες, βραστά, μουλιασμένα ή απλά ωμά όπως τα τρώνε στην Κρήτη ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας. Παρόλα αυτά το κουκί έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο όσπριο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας σχετικά με το αν είναι καλό να καταναλώνεται. Πιο συγκεκριμένα, στην Αρχαία Ελλάδα το κουκί καλλιεργούταν και μαγειρευόταν με πολλούς τρόπους, την ίδια στιγμή που φιλόσοφοι όπως ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης φαίνεται να ήταν αντίθετοι προς την κατανάλωσή του.
Ας δούμε όμως από κοντά ποια είναι τα κουκιά και η διατροφική τους αξία και ας σχηματίσουμε την δική μας άποψη. Τα κουκιά κατάγονται από την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα η σπορά τους γίνεται τον μήνα Οκτώβρη ενώ η συγκομιδή τους το Πάσχα όταν πρόκειται για νωπά κουκιά ενώ για ξερά τον Ιούνιο. Τα κουκιά μαγειρεύονται με χίλιους δυο τρόπους και προσφέρονται για κατανάλωση όλες τις εποχές του χρόνου παρέχοντάς μας έτσι όλα τα διατροφικά οφέλη τους, ποιά είναι όμως αυτά;
- Τα βρασμένα χλωρά κουκιά περιέχουν πάρα πολύ λίγες θερμίδες, μόνο 48 ανά 100 γρ.
- Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.
- Περιέχουν Βιταμίνη Α, φλαβονοειδή και καροτενοειδή όπως η λουτείνη και η ζεαξανθίνη που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση.
- Περιέχουν φολικό οξύ, ένα ιδιαίτερα οφέλημο συστατικό για την πρόληψη του σύνδρομου του νευρικού σωλήνα.
- Περιέχουν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Β6 (πυριδοξίνη), Β1 (θειαμίνη).
- Περιέχουν Βιταμίνη C.
- Περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, απαραίτητα στοιχεία για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.
- Περιέχουν το αμινοξύ L–dopa (ντοπαμίνη) που βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson καθώς λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο.
Γιατί λοιπόν κανείς να μην τα καταναλώνει;
Παρότι τα κουκιά μας παρέχουν όλα τα παραπάνω οφέλημα συστατικά για την υγεία μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν αυτά καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια ενζύμου G6PD μπορούν να προκαλέσουν μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση γνωστή ως κυαμισμός και γι’αυτό η κατανάλωσή τους από αυτά τα άτομα απαγορεύεται.
Επίσης καλό θα ήταν να μην υπερκαταναλώνουμε τα κουκιά διότι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να μας δημιουργήσει στομαχικές και εντερικές διαταρραχές.