Ιδέες για να παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης

idees-4

Αν ανήκετε σ’αυτούς που θέλουν πολύ να χάσουν βάρος αλλά δεν τα καταφέρνουν ποτέ, τότε θα σας φανούν χρήσιμες αυτές οι ιδέες για να παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

Οργανωθείτε

-Ξεκινήστε έχοντας προκαθορίσει ποιο θα είναι το μενού της εβδομάδας, εφοδιάστε το ψυγείο και τα ντουλάπια με τα απαραίτητα και πετάξτε στα σκουπίδια όλους τους πειρασμούς – παραδεχτείτε το δεν θα τα φάει κανείς άλλος εκτός από εσάς.

-Βάλτε τουλάχιστον 3 ώρες για άσκησης την εβδομάδα είτε σε κάποιο γυμναστήριο, είτε σε εξωτερικό περιβάλλον, πάρτε ιδέες από το άρθρο “Γυμναστική για πολυάσχολους“. Οι ώρες της άσκησης δεν θα πρέπει να είναι αόριστες – δηλαδή όποτε προλάβετε ή όποτε έχετε κενό – δεν θα βρείτε ποτέ τον χρόνο- θα πρέπει να τις προγραμματίσετε μέσα στην εβδομάδα, σε συγκεκριμένες ώρες ακριβώς όπως κάνετε με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας. Έτσι με τον καιρό η άσκηση θα γίνει συνήθεια και δεδομένο οπότε θα ενισχύσει την προσπάθειά σας για απώλεια κιλών μέχρι την επίτευξη του στόχου αλλά και θα σας βοηθήσει στην διατήρηση.

Βάλτε στόχους

– Βάλτε συγκεκριμένο στόχο σχετικά με την απώλεια βάρους που θέλετε να πετύχετε. Στοχεύστε σε μια απώλεια εφικτή σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ούτε πολύ μεγάλο, ούτε πολύ μικρό. Σε περίπτωση που ο στόχος σας είναι πολύ μεγάλος, τότε σπάστε τον σε μικρότερα κομμάτια ώστε να έχετε την αίσθηση της επίτευξης του στόχου κάθε φορά που φτάνετε σε ένα ενδιάμεσο σταθμό. Αυτή η αίσθηση θα σας βοηθήσει στην διατήρηση των χαμένων κιλών ακόμη κι αν δεν έχετε φτάσει στον τελικό σας στόχο.

– Στοχεύστε στην βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης , πάλι μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Τέτοιοι στόχοι για παράδειγμα μπορούν να είναι η βελτίωση της αντοχής, της δύναμης και της ευλυγισίας.

Οραματιστείτε τις αλλαγές

– Χρησιμοποιείστε εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να οπτικοποιήσετε τον στόχο σας. Βρείτε φωτογραφίες σας με τα επιθυμητά κιλά από το παρελθόν αλλά και ρούχα που σας αρέσουν αλλά δεν σας κάνουν πλέον  και σκεφτείτε πόσο όμορφο θα ήταν να μπορέσετε να τα ξαναφορέσετε και να ξαναδείξετε όπως τότε- θα είναι σαν να γυρίζετε τον χρόνο πίσω!

– Σε περίπτωση που έχετε πολλά κιλά φανταστείτε τον εαυτό σας να μπορεί να ανέβει σκάλες χωρίς να λαχανιάσει, να μπορεί να τρέξει για να προλάβει το λεωφορείο ή να μπορεί να περπατήσει για αρκετή ώρα χωρίς να κουραστεί. Σε περίπτωση που έχετε λιγότερα κιλά βάλτε πιο αθλητικούς στόχους όπως να μπορέσετε να τρέξετε συνεχόμενα για μισή ώρα, να μπορέσετε να «βγάλετε» ένα πρόγραμμα αερόμπικ ή να μπορέσετε να πεζοπορήσετε στο βουνό παρέα με μια πεζοπορική ομάδα χωρίς να κουραστείτε παραπάνω απ τους υπόλοιπους.

idees-1

Αποδεχτείτε το πισογύρισμα

Ακόμη κι αν χαλάσατε την διατροφή σας για πολλές μέρες σερί και πήρατε βάρος, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο για να τα παρατήσετε, αλλά λόγο για να πεισμώσετε περισσότερο και να ξαναμπείτε στο πρόγραμμα με περισσότερη όρεξη και να είστε σίγουροι ότι το σώμα σας θα ανταποκριθεί άμεσα!

– Το ίδιο ισχύει και για την γυμναστική, ακόμη κι αν την αμελήσατε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ποτέ δεν είναι αργά για να ξακαξεκινήσετε. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σώμα “θυμάται” και ξαναβρίσκει γρήγορα την φυσική του κατάσταση.

Αποφύγετε το σκεπτικό του “ή όλα ή τίποτα”

Η τακτική του όλα ή τίποτα μόνο κακό μπορεί να κάνει σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Μπορεί στο πρώτο διάστημα να σας βοηθήσει αυτός ο απόλυτος τρόπος σκέψης, όμως στην πρώτη στραβοτιμονιά θα σας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα απογοήτευσης και αποτυχίας σπρώχνοντάς σας στην εγκατάλειψη της προσπάθειας.

Φιλοσοφήστε το

«Όσο μεγαλύτερο το εμπόδιο, τόσο μεγαλύτερη η δόξα στο πέρασμά του» Μολιέρος

«Στην πραγματικότητα δεν έχουμε προβλήματα – έχουμε ευκαιρίες για τις οποίες θα έπρεπε να δίνουμε ευχαριστίες. Ένα λάθος που αρνηθήκαμε να διορθώσουμε έχει πολλές ζωές. Χρειάζεται κουράγιο να αντιμετωπίσει κανείς τις δικές του ανεπάρκειες, και σοφία για να κάνει κάτι γι’ αυτές» Edgar Cayce

«Οι αντιξοότητες έχουν σαν αποτέλεσμα την εκμαίευση ταλέντων τα οποία σε ενοικές περιπτώσεις θα παρέμενανα ανενεργά» Horace

«Ότι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό» Νίτσε

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google +

 

Leave A Response