Ελληνικό φαγοπότι, υπάρχει σωτηρία;

fagopoti-3

Είναι γεγονός ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερη σχέση με το φαγητό. Καθότι βαθιά συναισθηματικά όντα, το έχουμε συνδέσει σχεδόν με όλες μας τις ψυχολογικές διακυμάνσεις: στεναχωριόμαστε; τρώμε, χαιρόμαστε; τρώμε ακόμα πιο πολύ, αγχωνόμαστε; το ρίχνουμε στο φαγητό, και πάει λέγοντας. Το έχουμε συνδέσει όμως και με περιστάσεις όπως εκδρομές, γιορτές, οικογενειακές μαζώξεις … Είναι τόσο ιδιαίτερη η σχέση μας με το φαγητό που μπορούμε να περιγράψουμε με γλαφυρότητα τη μαγειρική της μαμάς, της γιαγιάς, της πεθεράς κ.ο.κ.  Όταν πηγαίνουμε για φαγητό, πάντα σχολιάζουμε το πιάτο για την καλή του γεύση, κάνουμε «μαντεψιά» για τα υλικά που έχει χρησιμοποιήσει ο μάγειρας όπως επίσης και για τον τρόπο μαγειρέματος. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε το αλκοόλ που ρέει άφθονο στα τραπέζια μας, κυρίως κρασί το χειμώνα και μπύρα ή τσίπουρο και ούζο το καλοκαίρι, πολλές φορές σε βαθμό επικίνδυνα μεγάλο ιδιαίτερα για όσους πίνουν και οδηγούν! Ενώ το γλυκό, ως γαστριμαργικό επιμύθιο, κάνει  πάντα κάνει την εμφάνισή του στο τέλος του γεύματος. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας βομβαρδισμός εκπομπών μαγειρικής που βλέποντάς τες κανείς πεινάει ακόμα και αν είναι φαγωμένος!

Μ ’αυτά και μ ’αυτά δεν είναι κανείς να αναρωτιέται γιατί είμαστε απ’τούς πιο παχύσαρκους λαούς της Ευρώπης, με ποσοστά που αυξάνονται και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και για τις παιδικές ηλικίες. Συνεπώς, διαβάζοντας αυτές τις γραμμές σίγουρα θα έχετε συμπεράνει ότι δεν υπάρχει σωτηρία – η σχέση αυτή είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στην κουλτούρα μας. Κι όμως! Υπάρχει σωτηρία! Και αυτή μπορεί να έρθει από την ίδια μας την ιδιοσυγκρασία και την χώρα στην οποία έχουμε την τύχη να ζούμε, αρκεί να ξαναγυρίσουμε στις ρίζες μας και να εφαρμόσουμε το «μέτρον άριστον». Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό; Με απλά βήματα. Αρχικά ας δώσουμε σημασία στην ρουτίνα, ας τραφούμε πιο υγιεινά στην καθημερινότητά μας, στην δουλειά και στο σπίτι, χωρίς να κάνουμε υπερβολές. Επίσης, ας εκμεταλλευτούμε την παραγωγή που μας δίνει η πλούσια Ελληνική γη με όσπρια, φρούτα και λαχανικά, βάζοντάς τα στην καθημερινή μας διατροφή ώστε να δώσουμε ποικιλία αλλά και ενδιαφέρον στα πιάτα μας. Σ ’αυτό μπορεί να βοηθήσει η πληθώρα συνταγών που προβάλλεται στην τηλεόραση αλλά και διαδικτυακά.

fagopoti-2

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τους σχεδόν 9 μήνες καλού καιρού που μας προσφέρει το Μεσογειακό κλίμα της χώρα μας ώστε να αθληθούμε με τον πιο απλό και αποτελεσματικό τρόπο που είναι το περπάτημα. Πρόκειται για την πιο ευεργετική άσκηση για τον άνθρωπο η οποία μας χαρίζεται απλόχερα και δωρεάν! Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλουμε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ένα άνετο ντύσιμο και να βγούμε στους δρόμους! Αυτό θα μας φτιάξει την διάθεση, θα μας μειώσει το στρες, θα μας γεμίσει όμορφες εικόνες ενώ παράλληλα θα ασκήσουμε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ θα κάψουμε λίπος και θα βελτιώσουμε το μεταβολισμό μας.

Όσον αφορά το αλκοόλ, όπως γνωρίζουμε όλοι πλέον, η μέτρια κατανάλωση 1-2 ποτηράκια από κρασί ή μπύρα, μόνο θετικά αποτελέσματα έχει να προσφέρει στον οργανισμό μας!

Και τι γίνεται με τα ιδιαίτερα γεύματα που κάνουμε με φίλους ή με την οικογένειά μας και αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα; Εδώ κανείς καλό είναι να βάλει ένα μέτρο, χωρίς όμως να καταπιέζεται, ούτε όμως και να τρώει “χωρίς αύριο” σε τέτοιο βαθμό που να νιώθει δυσφορία μετά. Στην ουσία, ακούστε το σώμα σας, όταν έχετε χορτάσει σταματήστε να τρώτε! Τόσο απλά, δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Google +

Leave A Response