5 πεποιθήσεις που μας προσθέτουν κιλά

 

Και τώρα θα σκέφτεστε, μα καλά υπάρχουν πεποιθήσεις που μας προσθέτουν κιλά; Δεν οφείλονται όλα σε περιττές θερμίδες που καταναλώσαμε; Μα φυσικά και οφείλονται, όμως πολλές φορές “υπόγειες” πεποιθήσεις είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από την διατροφική μας συμπεριφορά, αυτήν που μας σπρώχνει να φάμε περισσότερο απ’ όσο χρειαζόμαστε και έτσι να πάρουμε λίπος ή να μην χάσουμε, ενώ είμαστε σε μία οργανωμένη προσπάθεια για απώλεια. Πάμε όμως να δούμε ποιες είναι οι τοπ 5 πεποιθήσεις που μας προσθέτουν κιλά.

  • Έκανα γυμναστική, έχω κάψει θερμίδες και άρα μπορώ να φάω παραπάνω.

Μια πολύ κλασική πεποίθηση που γυρίζει στο μυαλό μας κάθε φορά που ξεκινάμε άσκηση ή που αισθανόμαστε ότι δουλέψαμε ιδιαίτερα σκληρά στο γυμναστήριο. Η αλήθεια όμως είναι πικρή, οι θερμίδες που καίγονται με την άσκηση μπορούν να υπερκαλυφθούν μέσα σε χρόνο dt με αποτέλεσμα, πολύ εύκολα, να έχουμε ως και αποθήκευση λίπους. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι 30 λεπτά αεροβικής γυμναστικής αποφέρουν κάψιμο 100-250 θερμίδων, ενώ 100 γρ. σοκολάτας αποδίδουν παραπάνω από 500!

Η συμβουλή μου: αυξήστε λίγο την πρόσληψη άπαχης πρωτεϊνης εκείνες τις μέρες, όπως για παράδειγμα τα ασπράδια αυγού, τα γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών και τα όσπρια. Οι πρωτεϊνες αποτελούν καλό δομικό υλικό για μυϊκή αποκατάσταση ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν ικανοποιητικό κορεσμό και για μεγάλη διάρκεια.

  • Έχω παραλείψει γεύματα οπότε μπορώ να τα φάω όλα μαζί.

Μία πολύ γνωστή πεποίθηση που παγιδεύει τους πολυάσχολους και αυτούς που δεν τρώνε όταν είναι αγχωμένοι. Το αποτέλεσμα; Μένουν νηστικοί για πολλές ώρες, συνήθως τις πρωινές και μεσημεριανές, και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής από το απόγευμα ως το βράδυ. Η διατροφική αυτή συμπεριφορά προκαλεί πολύ χαμηλή σωματική και πνευματική ενέργεια όλη την ημέρα, αφενός γιατί είμαστε υποσιτισμένοι και αφετέρου γιατί βρισκόμαστε σε μια συνεχόμενη πέψη. Η δε απογευματινή υπερ-κατανάλωση προκαλεί αύξηση του σακχάρου και αντισταθμιστικά αυξημένη έκκριση ινσουλίνης με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λίπος. 

Η συμβουλή μου: εντάξτε ισορροπημένα και εύκολα σνακς μέσα στην ημέρα τα οποία θα καταναλώνετε ανά 3 ώρες, και κόψτε το βραδινό τσιμπολόγημα. Τέτοια σνακς μπορούν να περιέχουν, φρούτα, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά, σαλάτες ακόμα και σπιτικό φαγητό σε μικρή ποσότητα.

  • Είναι light οπότε μπορώ να φάω παραπάνω.

Τα light τρόφιμα προσφέρουν πράγματι λιγότερες θερμίδες όμως αν τα καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να μας αυξήσουν για τα καλά την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη.

Η συμβουλή μου: είναι σημαντικό να εξασκούμε την αυτοσυγκράτησή μας και να τρώμε με μέτρο, και αυτό είναι ένα σημαντικό κλειδί για την απώλεια κιλών αλλά και την διατήρησή τους. 

  • Είναι αμαρτία να μην τα φάω όλα ενώ άλλοι άνθρωποι πεινάνε – το έχω πληρώσει.

Μια διάσημη πεποίθηση που προέρχεται φυσικά από τα παιδικά μας χρόνια, συνήθως από τη γιαγιά – τροφό μας- που είχε περάσει κατοχή. Έχει όμως σφηνώσει για τα καλά στο μυαλό μας και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, από τη γιαγιά στο γονέα, από το γονέα στο παιδί και πάει λέγοντας. Είναι μία πραγματικά καταστροφική πεποίθηση καθώς μας μαθαίνει να μην ακούμε το σώμα μας και να τρώμε περισσότερο απ’ όσο έχουμε ανάγκη προκειμένου να μην πετάξουμε τροφή. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές φύγατε από ένα πλούσιο τραπέζι με βαρυστομαχιά, αίσθημα παλμών και οισοφαγικής παλινδρόμησης εξαιτίας αυτής της πεποίθησης. 

Η συμβουλή μου: προσπαθήστε όταν τρώτε σε εστιατόριο να παραγγέλνετε λιγότερα πιάτα και όταν νιώθετε ότι έχετε χορτάσει πάρτε τα εναπομείναντα φαγητά σε πακέτο. Έτσι γλιτώνετε την υπερφαγία και εξασφαλίζετε το αυριανό σας γεύμα χωρίς κόπο. Επιπλέον τιπς μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο : 10 μυστικά για να μην πετάτε τρόφιμα.

  • Είναι υγιεινό άρα δεν παχαίνει.

Αυτή η πεποίθηση είναι πολύ μεγάλη παγίδα για όλους τους οπαδούς των βιολογικών τροφίμων και των super foods. Σίγουρα μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία όπως το ελαιόλαδο, το ταχίνι, οι ξηροί καρποί, τα κρανμπερις κ.α. έχει να μας προσφέρει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και πλούσια σε θερμίδες ικανές να εκτοξεύσουν την ημερήσια θερμιδική μας κατανάλωση εκτός προϋπολογισμού.

Η συμβουλή μου: φυσικά και να επιλέγετε τροφές με υψηλή διατροφική αξία αλλά να τις καταναλώνετε με μέτρο σκεπτόμενοι πάντα ότι η θερμιδική αξία τους προστίθεται κανονικά στην συνολική ημερήσια κατανάλωση. 

 

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός. 
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram.

 

Leave A Response