Αν και αντιπαθώ ενοχικές πεποιθήσεις του τύπου “πρέπει να φας όλο το φαγητό σου γιατί κάποιοι άλλοι δεν έχουν να φάνε” ή “είναι αμαρτία να πετάς φαγητό” συμφωνώ με την ουσία του πράγματος, ότι δηλαδή καλό είναι να μην πετάμε τρόφιμα. Αλήθεια, έχει ποτέ κανείς μετρήσει τις ποσότητες τροφής που καταλήγουν στα σκουπίδια; Ποιες είναι άραγε οι οικονομικές και οι οικολογικές επιπτώσεις ; Η Dr Mariann Fischer Boel, Επίτροπος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, μας ενημερώνει σε άρθρο της, ότι η ποσότητα τροφίμων που σπαταλάται στην Γαλλία είναι ικανή να θρέψει έναν ολόκληρο πληθυσμό στο Κονγκό ή με τα τρόφιμα που καταλήγουν στα Ιταλικά σκουπίδια θα μπορούσαν να τραφούν οι πεινασμένοι Αιθίοπες. Παράλληλα έχει υπολογιστεί ότι στην Μ.Βρετανία το 30% του συνόλου των τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια κάτι που κοστίζει στους Bρετανούς καταναλωτές περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο!
Άλλες επιπτώσεις από τα τρόφιμα που πετάμε, εκτός από την τσέπη μας, αφορούν και το περιβάλλον αφού ενισχύεται έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τα αέρια που εκλύονται ενώ τα τρόφιμα βρίσκονται σε αποσύνθεση. Επειδή λοιπόν κανείς δεν χαίρεται όταν πετάει τρόφιμα, απλά είναι θέμα συνήθειας και εμπειρίας, σας προτείνω παρακάτω 10 μυστικά για να μην πετάτε τρόφιμα:
- Φτιάξτε εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής για την οικογένεια, έτσι αποκτάτε τον έλεγχό της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνετε.
- Πηγαίνετε για ψώνια με λίστα έχοντας υπολογίσει από την εμπειρία σας τις ακριβείς ποσότητες που θα χρειαστείτε.
- Μην ψωνίζετε πεινασμένοι, οι πιθανότητες να αγοράσετε περιττά τρόφιμα αυξάνονται επικίνδυνα!
- Μην ψωνίζετε παρόμοια ευπαθή τρόφιμα, πχ 2 ειδών τυριά γιατί το ποιο πιθανό είναι να χαλάσουν πριν προλάβετε να τα καταναλώσετε. Διαφορετικά, προτιμήστε να τα αγοράζετε συσκευασμένα ώστε να ανοίγετε την μία συσκευασία μετά την άλλη και όχι ταυτόχρονα.
- Κοιτάξτε την ημερομηνία λήξης, όσο πιο αργά τόσο πιο καλά!
- Συντηρήστε σωστά τα τρόφιμα, βάζοντάς τα γρήγορα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
- Καταψύξτε ένα τρόφιμο που προβλέπετε ότι θα λήξει.
- Διατηρήστε το ψυγείο σας στην σωστή θερμοκρασία και κατάσταση.
- Υπολογίστε την ποσότητα που θα μαγειρέψετε ανάλογα με τα άτομα που θα φάνε και ανάλογα με προηγούμενή σας εμπειρία. Μία ματιά σ’αυτό το site ίσως σας βοηθήσει: http://www.lovefoodhatewaste.com/
- Σε περίπτωση που περισσέψει φαγητό, βρείτε τρόπους να το μεταμορφώσετε την επόμενη μέρα (π.χ. με κάποια σάλτσα) ώστε να νιώσετε ότι τρώτε κάτι φρέσκο ή βάλτε το στην κατάψυξη και αποψύξετέ το όποτε θελήσετε ένα γρήγορο και σπιτικό φαγητό.
- Μιας και οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι, αν σας περισσέψει μια μερίδα φρέσκο φαγητό μπορείτε να την βάλετε σε μία καθαρή συσκευασία με την επισήμανση “φρέσκο φαγητό” και να την αφήσετε στο δρόμο για να την πάρει κάποιος που πεινάει.