Περπάτημα & τρέξιμο για φυσική κατάσταση και απώλεια κιλών

jogging-to-lose-weight
Σιγά σιγά ο χειμώνας μας αποχαιρετάει κι εμείς νιώθουμε την διάθεση να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση και να ξεφορτωθούμε τα χειμωνιάτικα κιλά! Μιας και η μέρα μεγαλώνει και η θερμοκρασία ανεβαίνει, η άσκηση σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ πιο εφικτή αλλά και οικονομική. Το περπάτημα ή το χαλαρό τρέξιμο είναι μορφές άσκησης που χαρακτηρίζονται ως αερόβιες και βοηθούν πολύ στην βελτίωση της υγείας αλλά και στην απώλεια κιλών. Τα πλεονεκτήματα που θα κερδίσετε από την άσκηση είναι πάρα πολλά, τα πιο σημαντικά από τα οποία είναι τα παρακάτω:
 •  καύση θερμίδων κατά την διάρκεια της άσκησης
 • αύξηση του μεταβολισμού για τις επόμενες 24 ώρες μετά την άσκηση
 • βελτείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
 • βελτείωση της διάθεσή λόγω της παραγωγής ενδορφινών, ορμονών που δημιουργούν ευφορία
 • μείωση του άγχους
 • ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα
 • ευεργετική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα
 • βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
 • μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου
 • ενδυνάμωση μυών και οστών
 • μείωση χοληστερίνης
 • βελτίωση ποιότητας ύπνου
Στο βίντεο που ακολουθεί ο γιατρός Mike Evans δείχνει με πολύ ενδιαφέρον τρόπο πόσο ευεργετική είναι για την υγεία μας η φυσική δραστηριότητα!

Κάντε την αρχή

Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για ένα τσεκ απ. Στην συνέχεια θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και ένα άνετο ντύσιμο. Ο χώρος άσκησης μπορεί να είναι ένα γυμναστήριο ή μία από τις πλέον ανέξοδες λύσεις όπως: ένα κοντινό στάδιο, ένα πάρκο ή ένα γηπεδάκι, (μήπως έχετε κοντά σας έναν τέτοιο χώρο και τον αφήνετε ανεκμετάλλευτο; ποτέ δεν είναι αργά!). Η ώρα της ημέρας που θα επιλέξετε να ασκηθείτε εξαρτάται από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σας παρ’όλα αυτά η πρωινή άσκηση είναι πολύ ευεργετική γιατί δίνει ενέργεια και καλή διάθεση για την υπόλοιπη ημέρα.

calories_burned_while_jogging

 

Πώς και για πόσο
 
Ξεκινήστε πάντα με ένα 10 λεπτό ζέσταμα άσκησης σε χαλαρή ένταση και συνεχίστε για 20-30 λεπτά λίγο πιο εντατικά. Ολοκληρώστε με άλλο ένα πεντάλεπτο αποθεραπείας, διατάσεις στα κάτω άκρα και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα λίγα σετ κοιλιακών και ραχιαίων. Αν είστε αρχάριοι μην το παρακάνετε, εντάξετε σιγά – σιγά το σώμα σας στην άσκηση ώστε να αποφύγετε πιθανή υπερκόπωση ή τραυματισμό. Στην αρχή ίσως να νιώσετε το σώμα σας βαρύ και δυσκίνητο, συνεχίστε όμως την προσπάθεια και πολύ σύντομα θα εκπλαγείτε από την βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης και την νέα αίσθηση υγείας, ευδιαθεσίας και θετικής ενέργειας που θα αποκτήσετε. Προσπαθήστε όμως να είστε συνεπείς με την άσκησή σας, κρατώντας την δραστηριότητά σας στις 5-6 φορές την εβδομάδα ώστε να κερδίσετε τα πλεονεκτήματά της.

Προσoχή στην διατροφή
 
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να χάσετε κιλά. Ένα συχνό λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν άσκηση είναι να υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίνε με την γυμναστική με αποτέλεσμα να καταναλώνουν ακόμη περισσότερη τροφή. Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο δεν χάνουν βάρος αλλά παίρνουν, ή μένουν τελείως σταθεροί. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή η οποία θα περιλαμβάνει, αρκετά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Προτιμήστε να λαμβάνετε πρωτεΐνη από πουλερικά, ψάρια, αυγά, όσπρια και ξηρούς καρπούς αντί του κόκκινου κρέατος. Αποφύγετε την λήψη κορεσμένων λιπαρών, γλυκών και υπερβολικού αλατιού. Επίσης, η επαρκής κατανάλωση νερού θα σας βοηθήσει να αποφύγετε κόπωση και αφυδάτωση, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών που θα σας γεμίσουν θερμίδες και ζάχαρη.
Κάντε την αρχή λοιπόν στο να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση και σύντομα θα είστε σε θέση να αδράξετε τους αναρίθμητους και ανεκτίμητους καρπούς που θα φέρουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας!
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Google +.

Leave A Response