Η νοητική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με την σωματική. Ο εγκέφαλος είναι ένα μαγικό υπερ- όργανο που ρυθμίζει, επεξεργάζεται, μαθαίνει, θυμάται και υπολογίζει όλες τις συνειδητές και ασυνείδητες λειτουργίες του οργανισμού μας. Για να μας παρέχει όμως τις υπηρεσίες του στο μέγιστο, το όργανο αυτό έχει πολλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μελέτες δείχνουν ότι η ανεπαρκής και λανθασμένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του εγκεφάλου, καταθλιπτική διάθεση, κόπωση, απάθεια και μειωμένη μνήμη. Ακόμη, έρευνες δείχνουν ότι μία διατροφή ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και ένα αυξημένο σωματικό βάρος με απουσία σωματικής άσκησης κατά την διάρκεια της μέσης ηλικίας, μας αφήνουν εκτεθειμένους στην φθορά του χρόνου και στις ασθένειες που αυτή συνεπάγεται όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
Για να δούμε όμως ποιες είναι οι τροφές που δυναμώνουν το μυαλό και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία το εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Γλυκόζη
Αποτελεί το κύριο καύσιμο υλικό του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουμε τακτική τροφοδότηση του οργανισμού μας με υδατάνθρακες κατά προτίμηση χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά). Προτιμήστε την κατανάλωση 5 ισορροπημένων γευμάτων με χρονική απόσταση μεταξύ τους τις 2-3 ώρες.
Πρωτείνες –αμινοξέα
Οι νευροδιαβιβαστές είναι βιοχημικές ενώσεις που χρησιμεύουν στην μεταβίβαση πληροφοριών από τον ένα νευρώνα στον άλλο. Ο οργανισμός μας χρειάζεται αμινοξέα για τον σχηματισμό τους αλλά και για την καλή λειτουργία τους. Τα αμινοξέα αυτά τα προμηθευόμαστε άμεσα μέσω της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών, αυγών και γαλακτοκομικών και έμμεσα συνδυάζοντας δημητριακά με όσπρια σε περίπτωση που ακολουθούμε χορτοφαγική δίαιτα ή νηστεία.
Ω3 λιπαρά οξέα – και πιο συγκεκριμένα τα DHA (docosahexaenoicacid)
Είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρησιμεύουν μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη, λειτουργία αλλά και στην προστασία του νευρικού ιστού από το οξειδωτικό στρες. Βρίσκονται κυρίως και σε μεγάλες ποσότητες σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, σε σπόρους όπως το λινάρι, στους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και σε λαχανικά όπως η γλυστρίδα.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Βιταμίνες C & Ε
όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το νευρικό σύστημα, παρακάτω αναφέρονται οι πιο σημαντικές:
- Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1): απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου και των νευρώνων. Βρίσκεται σε δημητριακά ολικής άλεσης, ρύζι, ζυμαρικά και σε μεγάλη ποσότητα στο χοιρινό κρέας.
- Νιασίνη (Βιταμίνη Β3): απαραίτητη για την απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες. Βρίσκεται στο κρέας, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5): δρα σαν συνένζυμο και βοηθάει στην μεταφορά των πληροφοριών μεταξύ του ενός νευρώνα με το άλλο. Βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις τροφές που δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία.
- Κυανοκοβαλαμίνη (Βιταμίνη Β12): βοηθάει στην διατήρηση της υγείας του νευρικού ιστού και βρίσκεται στα αυγά, ψάρια, κρέας, πουλερικά, και γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Φυλλικό οξύ: Απαραίτητο για τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο και για τον σωστό σχηματισμό του εμβρύου κατά την διάρκεια της κύησης. Το βρίσκουμε στις μπανάνες, στο πορτοκάλι, στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στα λεμόνια, στις φράουλες, στα φυλλώδη λαχανικά, στα ξερά φασόλια και αρακά.
- Βιταμίνη C: ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τον εγκέφαλο από τη φθορά, βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα φρούτα, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή, στα λαχανικά και στους χυμούς.
- Βιταμίνη Ε: βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τους νευρώνες από την φθορά. Βρίσκεται στο ελαιόλαδο, σε άλλα φυτικά έλαια, στα αμύγδαλα, στα καρύδια και στα φύτρα σταριού.
Μέταλλα, Ιχνοστοιχεία & αντιοξειδωτικά
Tο Κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος είναι επίσης πολύ σημαντικά για την υγεία και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Μία ισορροπημένη διατροφή με βάση Το Πιάτο της Υγιεινής διατροφής είναι ότι πρέπει για να εξασφαλίσουμε την κατανάλωση όλων αυτών των ουσιών.
Κάρυ
Το κάρυ, αυτό το χρυσό μπαχαρικό, έχει απασχολήσει πολύ τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εμπλέκεται στην προστασία του εγκεφάλου από εκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Ακόμη όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως η ευεργετική του ιδιότητα ούτε η συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Εκτός από την σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι το νευρικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα όταν κανείς κοιμάται επαρκώς, ασκείται τακτικά, και αποφεύγει το υπερβολικό στρες.
Κυριακή Ζακχαίου
Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Διατροφολόγος – Βιοχημικός
πολύ ενδιαφέρον αρθρο! λατρεύω το κάρυ και δεν ήξερα ότι έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες!!
Καλωσόρισες στο blog μου :))) Αν νιώθεις “ανεβασμένη” ίσως να οφείλεται και σ’αυτό!!! Πάντως ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα οπότε ας κρατήσουμε το μέτρο για να είμαστε 100% σίγουρες 😉
Αχ τέλειο το blog σου!! Πιστεύω θα γίνει από τα αγαπημένα μου!! Καλώς σε βρήκα και ευχαριστώ για το σχόλιο σου!!
Σ’ευχαριστώ πολύ! Ανταποδίδω, καλή συνέχεια στην καλή δουλειά!!!