Γυμναστική για πολυάσχολους

askishgiapoliasxolous1

Όλοι γνωρίζουμε ότι η γυμναστική σε εβδομαδιαία βάση έχει να προσφέρει αμέτρητα οφέλη στην υγεία μας, στην φυσική μας κατάσταση αλλά και στην διάθεσή μας. Όμως, πολλές φορές, είμαστε πραγματικά τόσο πολυάσχολοι που η εξεύρεση χρόνου για άσκηση γίνεται μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Το αποτέλεσμα είναι ότι παραμελούμε την πολύτιμη συνήθειά μας να γυμναζόμαστε και κατά ένα “μαγικό” τρόπο καταφέρνουμε να χαλάμε την διατροφή μας και να καπνίζουμε περισσότερο! Υπάρχουν όμως τρόποι να γυμναστούμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αλλά και να εξοικονομήσουμε έστω και ελάχιστο χρόνο για να ασκηθούμε!

Βάλτε την τεχνολογία στη ζωή σας

Μία πολύ καλή και οικονομική λύση για άσκηση σε πολύ μικρό χρόνο και χωρίς σχεδόν καθόλου χρήματα είναι η εκγύμναση στο σπίτι με DVD ή με τον υπολογιστή. DVD θα βρείτε σε πάρα πολύ οικονομικές τιμές μαζί με περιοδικά υγείας και ευεξίας (όπως είναι το Shape), ενώ στο internet θα βρείτε πληθώρα video που περιέχουν καθοδηγούμενα προγράμματα γυμναστικής. Φροντίστε μόνο να βρείτε ένα πρόγραμμα που να απευθύνεται σε άτομα με παρόμοια φυσική κατάσταση μ’ εσάς, (πχ αρχάριους ή μεσαίους), ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν επειδή δεν έχετε την καθοδήγηση του γυμναστή.

Προπόνηση Υψηλής Έντασης (High Intensity Training)

Η προπόνηση υψηλής έντασης, είναι ένα είδος άσκησης που κερδίζει ολοένα έδαφος ανάμεσα στους ασκούμενους που έχουν περιορισμένο χρόνο για άσκηση. Πρόκειται για ένα είδος άσκησης που διαρκεί μόνο 30 λεπτά αλλά έχει πολύ υψηλή ένταση. Η ένταση βέβαια, εξαρτάται από την φυσική κατάσταση του ασκούμενου και πρέπει να καθοδηγείται από έμπειρο γυμναστή. Απ’ ότι έδειξαν έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε δύο άρθρα στην επιστημονική εφημερίδα: The Journal of Physiology, το είδος αυτό προπόνησης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην φυσική μας κατάσταση αφού 3 προπονήσεις υψηλής έντασης, (HIT), την εβδομάδα, από 30 λεπτά μόνο την φορά (δηλαδή μόνο 90 λεπτά στο σύνολο), μπορεί να είναι το ίδιο ωφέλιμες για την υγεία μας και στην φυσική μας κατάσταση όσο πέντε εβδομαδιαίες προπονήσεις παραδοσιακής γυμναστικής συνολικής διάρκειας 5 ωρών!

Ασκηθείτε τα Σαββατοκύριακα στο βουνό με Πεζοπορικούς Ομίλους

Τα Σαββατοκύριακα προσφέρονται για άσκηση, μιας και συνήθως διαθέτουμε στον εαυτό μας λίγο παραπάνω χρόνο απ’ ότι τις καθημερινές. Ωραίες ιδέες για να χαλαρώσετε και να ασκηθείτε ταυτόχρονα, είναι να πάτε για περπάτημα ή ποδήλατο στην πόλη ή σε κάποιο κοντινό σας βουνό (πχ Υμηττό ή Πάρνηθα), να κάνετε γυμναστική στο σπίτι, να πάτε στο γυμναστήριο (πολλά είναι ανοιχτά ακόμη και την Κυριακή). Μία πολύ ωραία πρόταση είναι να συμμετέχετε σε πεζοπορίες που διοργανώνει το Ορεινό Καταφύγιο Πάρνηθας, ενημερωθείτε από την σελίδα του καταφύγιου σχετικά τις πεζοπορίες που διοργανώνονται και συμμετέχετε σ’ αυτήν που απευθύνεται στην δική σας φυσική κατάσταση!

Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία

Ακόμα και 20-30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν να είναι σωτήρια για την υγεία και την φυσική μας κατάσταση. Φροντίστε να κάνετε μικροδουλειές με τα πόδια αντί με το αυτοκίνητο, ανεβείτε από τις σκάλες αν το αντέχουν τα γόνατά σας ή αδράξτε την ευκαιρία να βγείτε για έναν περίπατο αν έχετε ένα μικρό κενό στην δουλειά.
 

Άσκηση στο γυμναστήριο, είναι πάντα εκεί για σένα

Όπως γνωρίζω πολύ καλά, πολλοί κάθε χρόνο προπληρώνουν ετήσιο πρόγραμμα γυμναστηρίου και δεν πηγαίνουν γιατί δεν έχουν χρόνο. Η πρότασή μου είναι να πάτε, έστω και για 20′ διάδρομο ή ποδήλατο, έστω και για ένα μικρό – γρήγορο κυκλικό προγραμματάκι ενδυνάμωσης, τα οφέλη θα είναι ορατά και αισθητά αρκεί να το κάνετε συνήθεια!

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός

2 Comments on this article. Feel free to join this conversation.

  1. peps March 29, 2013 at 3:58 pm - Reply

    Πολύ ωραίο!!!

Leave A Response