Home SliderΉλιος, ηλιοθεραπεία & διατροφή

Ήλιος, ηλιοθεραπεία & διατροφή

Τι να προσέξεις για να τον απολαύσεις με ασφάλεια

0 comments

Τι να προσέξεις για να τον απολαύσεις με ασφάλεια

Τώρα που καλοκαίριασε και ξεχυνόμαστε στις παραλίες για να απολαύσουμε τη θάλασσα, τον ήλιο και τη φύση, είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε πώς μας επηρεάζει η ηλιακή ακτινοβολία — θετικά αλλά και αρνητικά.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε μαζί:

  • Τι προσφέρει ο ήλιος στον οργανισμό μας

  • Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι της υπερβολικής έκθεσης

  • Και πώς μπορούμε, με σωστή διατροφή, να προστατεύσουμε το σώμα μας και να απολαύσουμε τον ήλιο χωρίς επιπτώσεις


Τα θετικά του ήλιου

Η έκθεση στον ήλιο — και πιο συγκεκριμένα στην UVB ακτινοβολία — είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D στο σώμα μας. Η βιταμίνη D:

  • Ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου και συμβάλλει στην υγεία των οστών

  • Βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

  • Υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού

Αρκούν περίπου 10 λεπτά την ημέρα με έκθεση χεριών και ντεκολτέ, χωρίς αντηλιακό, για να παραχθεί η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D — τουλάχιστον στις χώρες με ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η ηλιακή έκθεση αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, γνωστής και ως “ορμόνη της ευτυχίας”. Η αύξηση της σεροτονίνης σχετίζεται με καλύτερη διάθεση και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης εποχιακής κατάθλιψης (SAD), ιδιαίτερα σε περιόδους με λιγότερο φως.


Οι κίνδυνοι της υπερβολικής έκθεσης

Όπως όλα στη ζωή, έτσι και ο ήλιος θέλει μέτρο. Η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει:

  • Πρόωρη γήρανση του δέρματος, με απώλεια της ελαστικότητας και εμφάνιση ρυτίδων

  • Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ιδίως μελανώματος

  • Ηλίαση, θερμοπληξία και αφυδάτωση, ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με ελλιπή ενυδάτωση και κακή διατροφή


Πώς η διατροφή μας προστατεύει από τον ήλιο

Για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου και να διατηρήσουμε την καλή μας ενυδάτωση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών ημερών, μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες βασικές διατροφικές συνήθειες:

  • Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες A, C, E και αντιοξειδωτικά
    Τα καροτενοειδή, όπως το λυκοπένιο, έχουν φωτοπροστατευτική δράση και ενισχύουν την άμυνα του δέρματος απέναντι στις ακτίνες UV. Βρίσκονται σε τροφές όπως:
    καρπούζι, πεπόνι, βερίκοκα, ντομάτα, πιπεριά, καρότο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αυγά, λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά.

  • Επιλογή φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό
    Η κατανάλωση τέτοιων τροφών βοηθά σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού, ιδιαίτερα όταν οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες. Παραδείγματα είναι το καρπούζι, το αγγούρι και η ντομάτα.

  • Αποφυγή βαριών γευμάτων
    Τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα δυσχεραίνουν τη θερμορύθμιση του οργανισμού και προκαλούν δυσφορία, ειδικά τις ώρες με υψηλή θερμοκρασία. Προτίμησε ελαφριά, δροσερά και εύπεπτα πιάτα.

  • Επαρκής πρόσληψη υγρών
    Η ενυδάτωση είναι βασική για την καλή λειτουργία του οργανισμού το καλοκαίρι. Κατανάλωσε νερό, φυσικούς χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης και δροσιστικά ροφήματα με βάση τα φρούτα ή τα βότανα.

  • Αναπλήρωση ηλεκτρολυτών και αλάτων
    Αν δεν υπάρχει πρόβλημα υπέρτασης, μπορείς να ενισχύσεις τη διατροφή σου με λίγο θαλασσινό αλάτι ή να προσθέσεις στο πιάτο σου τρόφιμα όπως ελιές, κάπαρη ή τουρσί — πάντα με μέτρο. Έτσι αναπληρώνεις τα άλατα που χάνονται μέσω του ιδρώτα.

  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης
    Το αλκοόλ εντείνει την αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο για θερμοπληξία και ηλίαση. Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια υγρών.


Μικρές αλλαγές – Μεγάλη διαφορά

Με μικρές, πρακτικές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, να ενισχύσουμε την ενυδάτωσή μας και να απολαύσουμε το καλοκαίρι με ασφάλεια και ζωντάνια.

Άλλωστε, όπως λέει και η παροιμία… «το τερπνόν μετά του ωφελίμου».


📌 Το άρθρο συντάχθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.

🌐 Βρείτε με στα social media:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube

🙏 Σας ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε για τη διατροφή σας!

Loading

You may also like

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

@2025 – All Right Reserved. Developed by Intrigue