Home ΥΓΕΙΑΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝΤα Κουκιά και η διατροφική τους αξία!

Τα Κουκιά και η διατροφική τους αξία!

by Kyriaki
Δημοσιεύτηκε: Αναθεωρήθηκε: 0 σχόλια
Το κουκί και το ρεβύθι
εμαλώνανε στη βρύση
και περνάει κι η φακή
και τα βάζει φυλακή
και η φάβα τους φωνάζει
“Φακήηηη, βγάλτα, δεν πειράζει”

Κουκιά: η γεύση της άνοιξης με χιλιάδες χρόνια ιστορίας

Τα κουκιά είναι από εκείνες τις γεύσεις που φέρνουν στο πιάτο την άνοιξη. Καλλιεργούνται εδώ και περίπου 5.000 χρόνια και θεωρούνται ένα από τα αρχαιότερα όσπρια. Η γεύση τους είναι ιδιαίτερα έντονη, ενώ οι τρόποι μαγειρέματός τους αμέτρητοι: γιαχνί, με αγκινάρες, βραστά, μουλιασμένα ή ακόμα και ωμά – όπως συνηθίζεται στην Κρήτη, ειδικά την περίοδο της νηστείας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα κουκιά δεν έπαψαν να συζητιούνται. Στην Αρχαία Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι καλλιεργούνταν και μαγειρεύονταν συχνά, φιλόσοφοι όπως ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης φέρονται να ήταν αντίθετοι με την κατανάλωσή τους.

Λίγα λόγια για την καλλιέργεια

Τα κουκιά κατάγονται από την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα σπέρνονται τον Οκτώβριο, ενώ η συγκομιδή γίνεται την άνοιξη – γύρω στο Πάσχα για τα νωπά κουκιά και τον Ιούνιο για τα ξερά. Είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο και προσαρμόζονται σε πολλές διαφορετικές συνταγές.

Η διατροφική αξία των κουκιών

Θερμίδες και φυτικές ίνες

  • 48 θερμίδες/100 γρ.

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Βιταμίνες και αντιοξειδωτικά

  • Βιταμίνη Α.

  • Φλαβονοειδή & καροτενοειδή (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη).

  • Βιταμίνη C.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

  • Β6 (πυριδοξίνη).

  • Β1 (θειαμίνη).

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

  • Σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο.

Ειδική ουσία L-dopa

  • Σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία (νόσος Parkinson).


Υπάρχουν κίνδυνοι;

  • Απαγόρευση για άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD (κυαμισμός).

  • Πιθανότητα γαστρεντερικών ενοχλήσεων σε υπερκατανάλωση.

Υπάρχουν όμως και «αλλά»

  • 🚫 Τα κουκιά απαγορεύονται αυστηρά σε άτομα με ανεπάρκεια ενζύμου G6PD, καθώς μπορούν να προκαλέσουν κυαμισμό – μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία.

  • ⚖️ Σε υπερβολικές ποσότητες, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις.


🌱 Συμπέρασμα

Τα κουκιά είναι ένα παραδοσιακό όσπριο με τεράστια διατροφική αξία και γεύση που ξυπνά αναμνήσεις. Με μέτρο, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή.

📌 Το άρθρο συντάχθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.

🌐 Social Media:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube

🙏 Σας ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε για τη διατροφή σας!

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.