Η υγεία του κόλπου είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση για όλες μας και το πιο πιθανό είναι ότι σε κάποια φάση της ζωής μας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να πέσουμε θύματα μόλυνσης των γεννητικών μας οργάνων. Η κολπίτιδα πολλές φορές μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επίμονη και χρόνια λόγω της ιδιαιτερότητας της φυσιολογίας του κόλπου και των λεπτών ισορροπιών που χαρακτηρίζουν την λειτουργία του.
Ένας υγιής κόλπος φιλοξενεί αποικίες μικροοργανισμών, των λεγόμενων γαλακτοβάκιλλων, που αποτελούν την φυσιολογική του χλωρίδα. Οι γαλακτοβάκιλλοι εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών κρατώντας το περιβάλλον του κόλπου όξινο. Σε περίπτωση κολπίτιδας, παθογόνοι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται στον κόλπο διαταράσσοντας το όξινο περιβάλλον του και εμφανίζοντας πολλαπλά συμπτώματα όπως υγρά και κνησμό στην περιοχή.
Τα πιο συνήθη αίτια της κολπίτιδας είναι:
- Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (λόγω άγχους, κακής διατροφής, έλλειψης ύπνου, κ.α.)
- Κακή τοπική υγιεινή ή πολυάριθμες κολπικές πλύσεις
- Μόλυνση από τον σύντροφο
- Μόλυνση από το περιβάλλον
- Ορμονικές διαταρραχές
- H λήψη αντιβιοτικών τα οποία μπορεί να εξοντώσουν τα «καλά» βακτήρια
- Λανθασμένες ενδυματολογικές συνήθειες, όπως πολύ εφαρμοστά ρούχα
Η κατάλληλη διατροφή, παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή που θα σας χορηγήσει ο γιατρός σας, μπορεί να σταθεί σύμμαχός απέναντι στις επίμονες κολπίτιδες και να βοηθήσει στην ενδυνάμωση της υγείας του κόλπου. Για να δούμε όμως τα πιο σημαντικά διατροφικά μυστικά για την υγεία του κόλπου:
Καταναλώστε Προβιοτικές τροφές:
Οι προβιοτικές τροφές μας εφοδιάζουν με φυσικά φιλικά βακτήρια που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού μας έναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ένα είδος φιλικών βακτηρίων είναι ο lactobacillus acidophilus ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία του κόλπου και βρίσκεται στο ζωντανό γιαούρτι, στο ξινόγαλα και το κεφίρ. Καταναλώνοντας κάθε μέρα μία μερίδα από ένα από τα παραπάνω τρόφιμα μειώνετε δραματικά τον κίνδυνο προσβολής από κολπικές μολύνσεις.
Κορίτσια, το Κράνμπερι:
Το Κράνμπερι είναι ένα είδος κόκκινου σταφυλιού με θαυματουργές ιδιότητες. Δύο ποτήρια χυμού Κράνμπερι την ημέρα βοηθούν στην εξισορρόπηση του όξινου περιβάλλοντος του κόλπου και ακόμη καταπολεμούν τις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος που πολλές φορές συνυπάρχουν με τις κολπίτιδες. Προσέξτε όμως, κατά την αγορά του χυμού αγοράστε 100% φυσικό χυμό και όχι νέκταρ ή φρουτοποτό διότι αυτά περιέχουν ζάχαρη.
Σκόρδο το θαυματουργό:
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο έχει αναρίθμητες θεραπευτικές ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, βοηθάει και στην αντιμετώπιση των μολύνσεων του κόλπου από μύκητες και βακτήρια. Τρώγοντας μία με τρεις σκελίδες την ημέρα, κατά προτίμηση ωμό, μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία του κόλπου σας και να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας.
Τραφείτε υγιεινά: Ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής με 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα θα σας εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ώστε να ισχυροποιήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και άρα την άμυνά σας έναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Κόψτε την ζάχαρη: Η κατανάλωση ζάχαρης προσφέρει τροφή στον παθογόνο μύκητα Candida, έναν από τους πιο συχνούς κολπικούς “επιδρομείς”. Συνεπώς, κόβοντας τα γλυκά έχουμε όφελος όχι μόνο στην σιλουέτα μας αλλά και στην υγεία του κόλπου μας.
Κυριακή Ζακχαίου
Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Γεια σας, πολυ ωραιο θεμα. Θελω να ρωτησω υπαρχει πιθανοτητα να παθαινω συνεχεια μυκητιασεις επειδη τρωω πολυ ζαχαρη;
Γεια σας, είναι πολύ πιθανό να συμβάλλει η κατανάλωση της ζάχαρης στην ανάπτυξη μυκήτων, όπως γράφω και στην τελευταία παράγραφο. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι εκτός από την διατροφή που μπορεί να συμμετέχουν στις συχνές υποτροπές, όπως τα στενά ρούχα, τα ακατάλληλα υφάσματα, η χρήση λάθος προϊόντων καθαρισμού, ορμονικά θέματα κ.α. Καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αλλά και να κάνετε κάποιες μόνιμες αλλαγές στην καθημερινότητά σας ώστε να δυναμώσετε την άμυνα του κόλπου σας. Ευχαριστώ πολύ.