Ο μούστος
Πιο συγκεκριμένα ο μούστος περιέχει βιταμίνες Α & C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, ενώ μας αποδίδει περίπου 80 θερμίδες ανά 100 γρ.
Το Πετιμέζι
Στα βυζαντινά χρόνια το πετιμέζι ήταν απαραίτητο για την παρασκευή γλυκισμάτων, ονομαζόταν “έψημα” και μ’αυτό έφτιαχναν γλυκά πολύ παρόμοια μ’αυτά που παρασκευάζονται ακόμη και σήμερα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη το πετιμέζι ήταν το βασικό γλυκαντικό αντί της ζάχαρης, στα ροφήματα αλλά και στα γλυκά, ενώ οι Μικρασιάτες χρησιμοποιούσαν πολύ τον ψημένο μούστο για να παρασκευάσουν γλυκίσματα όπως ο κόκκινος χαλβάς, τα κυδώνια, η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι και πολλά άλλα.
Το πετιμέζι αποτελεί πολύ καλή πηγή της Βιταμίνης Β6, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου αλλά και σιδήρου. Μάλιστα, σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Turkish Journal of Pediatrics η χορήγηση πετιμεζιού σε βρέφη απέτρεψε την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
Ιδέες για την χρήση του
Στην μαγειρική: για παρασκευή γλυκόξινων πιάτων, στην παρασκευή κοκκινιστών, στην παρασκευή σως για σαλάτες.
Πηγές:
📌 Το άρθρο συντάχθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.
🌐 Social Media:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube
🙏 Σας ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε για τη διατροφή σας!