Όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψει κανείς το καλοκαίρι στους κήπους μας φυτρώνει από μόνο του ένα χόρτο με μοναδικά διατροφικά χαρακτηριστικά. Το φυτό αυτό είναι η Γλυστρίδα η οποία περιέχει σε μεγάλη ποσότητα τα πολύτιμα για την υγεία μας Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια. Επίσης περιέχει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων ως επίσης και θεραπευτικών ιδιοτήτων με αποτέλεσμα να αποτελεί μία πραγματικά τροφή θαύμα.
Η γλυστρίδα
Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά ποια είναι η διατροφική αξία γλυστρίδας μας. Για όσους δεν την γνωρίζουν πρόκειται για μία πρασινάδα που φυτρώνει μόνη της στα χωράφια μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όμως δυστυχώς πολλές φορές ξεριζώνεται από άγνοια! Το επίσημο όνομά της είναι Portulaca oleracea αλλά σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα μπορεί να την συναντήσετε με άλλες ονομασίες όπως: αντράκλα, τρέβλα, αντραχλίδα, σκλιμίτσα και χοιροβότανο. Η ιστορία του φυτού χάνεται στα βάθη των αιώνων και πιθανόν να ξεπερνάει τα 2000 χρόνια ενώ η καταγωγή του είναι άγνωστη. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό που ευδοκιμεί τόσο σε θερμά όσο και σε ψυχρά κλίματα.
Η χρήση της
Θρεπτικά συστατικά
- Σημαντικές ποσότητες α- λινολενικού οξέως (ALA) ή αλλιώς ω-3 λιπαρού οξέως
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Β1, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, Β6, φολικό οξύ
- Σημαντικές ποσότητες Βιταμίνης C
- Βήτα καροτένιο
- Σίδηρο
- Μαγνήσιο
- Ασβέστιο
- Φώσφορο
- Κάλιο
- Μαγγάνιο
- Χαλκό
- Φυτικές ίνες
ω-3 λιπαρά οξέα: το διατροφικό προτέρημα της Γλυστρίδας
Εκτός από τις θεραπευτικές ιδιότητες, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει η γλυστρίδα αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει πραγματικά από τα υπόλοιπα λαχανικά είναι η αρκετά υψηλή περιεκτικότητά της σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα αυτά είναι απαραίτητα για την υγεία μας και υπάρχουν κατά κύριο λόγο στα λιπαρά ψάρια. Οι μελέτες μας δείχνουν ότι έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία μας, στη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα, τον λύκο, τις νεφρικές παθήσεις αλλά και στον καρκίνο. Κανείς, μπορεί να λάβει διατροφικά τα ω-3 λιπαρά οξέα καταναλώνοντας 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι ή και αρκετά συχνά την γλυστρίδα.
Πώς να την καταναλώσετε
Μπορείτε να καταναλώσετε την γλυστρίδα με πάρα πολλούς τρόπους, ωμή ή μαγειρεμένη και να ωφεληθείτε από τα διατροφικά πλεονεκτήματα που προσφέρει. Η δροσερή της γεύση ταιριάζει με πάρα πολλά φαγητά και λαχανικά, ενδεικτικά σας προτείνω κάποιους τρόπους για να την εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή:
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Για ακόμα περισσότερα ακολουθήστε μας στο Instagram .
sas efxaristome poly gia tis xrhsimes symboyles sas !!!!!!!!!!!!
Γεια σας, εγώ ευχαριστώ, χαρά μου!