Τα βραζιλιάνικα φιστίκια στη διατροφή μας

Βραζιλιάνικα φιστίκια, σας λέει κάτι το όνομά τους; Πρόκειται για έναν από τους πιο μεγάλους ξηρούς καρπούς που υπάρχουν αλλά δεν είναι ευρέως γνωστοί στη χώρα μας μιας και όπως λέει και το όνομά τους το δέντρο που τα παράγει – η Καρυδιά Βραζιλίας –  ευδοκιμεί στην ευρύτερη περιοχή του Αμαζονίου, δηλαδή σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, το Περού και η Βενεζουέλα. Πρόκειται για καρπούς πλούσιους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά αλλά και μία από τις πιο συμπυκνωμένες διατροφικές πηγές του σεληνίου. Η περιεκτικότητά τους αυτή σε σελήνιο τα κάνει ιδιαίτερα ωφέλημα για την υγεία αλλά και επικίνδυνα, καθώς η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε τα βραζιλιάνικα φιστίκια στη διατροφή μας και τι οφέλη μπορούμε να κερδίσουμε από την προσεκτική κατανάλωσή τους.

Θρεπτική αξία

2 Βραζιλιάνικα φιστίκια βάρους 10 γρ. αποδίδουν:

Ενέργεια 63 kcal
Λιπαρά 6,3 gr
Πρωτεΐνες 1,3 gr
Υδατάνθρακες 1,1 gr
Φυτικές ίνες 0,7 gr
Σελήνιο 181 μg
Χαλκό 0,16 mg
Μαγνήσιο 35,6 mg
Φώσφορο 68 mg
Ψευδάργυρο 0,38 mg
Βιταμίνη E 0,53 mg

 

Όπως φαίνεται στο παραπάνω πινακάκι τα φιστίκια αυτά έχουν υψηλότατες συγκεντρώσεις μαγνησίου, χαλκού και ψευδαργύρου, αν και οι ακριβείς ποσότητες αυτών των συστατικών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος. Επίσης, φαίνεται και ο πλούτος τους σε σελήνιο αφού ένας και μόνο καρπός περιέχει 96 mcg, ή το 175% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης!

Οφέλη στην υγεία

Όπως προαναφέραμε το νούμερο ένα διατροφικό προσόν των βραζιλιάνικων φιστικιών αφορά την υψηλότατη συγκέντρωσή τους σε σελήνιο.

Αρχικά, πρόκειται για ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης Τ3, καθώς και των πρωτεϊνών που προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από βλάβες. Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη, μειωμένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς και αυτοάνοσες διαταραχές όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος του Graves αλλά και καρκίνο.

Παράλληλα, το σελήνιο φαίνεται να συνδέεται με την προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, όπως επίσης και να βοηθάει στην βελτίωση της διάθεσης.

Μερικές από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στα φιστίκια αυτά όπως το σελήνιο, η βιταμίνη Ε και οι φαινόλες όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στο σώμα.

Όπως όλοι οι ξηροί καρποί έτσι και τα φιστίκια Βραζιλίας έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε καλά λιπαρά, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο τα κάνει μία ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή για τα οστά.

Προσοχή στην κατανάλωση

Τα βραζιλιάνικα φιστίκια δεν είναι για χόρταση!!! Όχι μόνο γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, αλλά κυρίως γιατί η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σελήνιο μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα – με συμπτώματα όπως: γαστρεντερικά προβλήματα, ζάλη, εύθραυστα μαλλιά και νύχια, πόνος στις αρθρώσεις, κούραση και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, έμφραγμα και ανακοπή.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να αποφύγουμε την υπερβολική πρόσληψη σεληνίου και καλό είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση των φιστικιών Βραζιλίας σε 1 έως 3 καρπούς την ημέρα.

 

Πηγές :

Fooddata Central Search Results. FoodData Central. (n.d.). Retrieved February 10, 2023, from https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170569/nutrients

Lacka, K., & Szeliga, A. (2015). Significance of selenium in thyroid physiology and pathology. Polski merkuriusz lekarski : organ Polskiego Towarzystwa Lekarskiego38(228), 348–353.

Stockler-Pinto, M. B., Mafra, D., Moraes, C., Lobo, J., Boaventura, G. T., Farage, N. E., Silva, W. S., Cozzolino, S. F., & Malm, O. (2014). Brazil nut (Bertholletia excelsa, H.B.K.) improves oxidative stress and inflammation biomarkers in hemodialysis patients. Biological trace element research158(1), 105–112. https://doi.org/10.1007/s12011-014-9904-z

Solovyev N. D. (2015). Importance of selenium and selenoprotein for brain function: From antioxidant protection to neuronal signalling. Journal of inorganic biochemistry153, 1–12. https://doi.org/10.1016/j.jinorgbio.2015.09.003

Cardoso, B. R., Roberts, B. R., Bush, A. I., & Hare, D. J. (2015). Selenium, selenoproteins and neurodegenerative diseases. Metallomics : integrated biometal science7(8), 1213–1228. https://doi.org/10.1039/c5mt00075k

Colpo, E., Vilanova, C. D., Brenner Reetz, L. G., Medeiros Frescura Duarte, M. M., Farias, I. L., Irineu Muller, E., Muller, A. L., Moraes Flores, E. M., Wagner, R., & da Rocha, J. B. (2013). A single consumption of high amounts of the Brazil nuts improves lipid profile of healthy volunteers. Journal of nutrition and metabolism2013, 653185. https://doi.org/10.1155/2013/653185

 

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός. 

Βρείτε μας στο Instagram, στο Facebook και στο Tik Tok.

 

 

Leave A Response