Το πετιμέζι παχαίνει;
Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές απορίες γύρω από τα παραδοσιακά γλυκαντικά. Η αλήθεια είναι πως, όπως κάθε γλυκαντικό, το πετιμέζι έχει θερμίδες (περίπου 300 ανά 100 γρ.). Όμως, χάρη στη θρεπτική του αξία μπορεί να αποτελέσει πολύ καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη. Περιέχει σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες και, όταν καταναλώνεται με μέτρο, όχι μόνο δεν «παχαίνει» περισσότερο από άλλα γλυκαντικά, αλλά δίνει και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό.
Διανύουμε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη ή αλλιώς του «τρυγητή», του μήνα που παραδοσιακά γίνεται ο τρύγος των σταφυλιών. Τα σταφύλια, δίκαια θεωρούνται μεγάλο δώρο της φύσης: εκτός από θρεπτικά φρούτα γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, μας χαρίζουν και τον πολύτιμο χυμό τους, τον μούστο. Από τον μούστο, εκτός από κρασί και αποστάγματα όπως το τσίπουρο και η τσικουδιά, φτιάχνονται και παραδοσιακά γλυκίσματα (μουσταλευριά, μουστοκούλουρα), αλλά και μια γλυκιά, λίγο ξεχασμένη τροφή με ιδιαίτερη θρεπτική αξία: το πετιμέζι.
Ο μούστος
Ο μούστος, λέξη που προέρχεται από το λατινικό “mustum Vinum” που σημαίνει νέο κρασί, είναι ο χυμός που προκύπτει από την σύνθλιψη των σταφυλιών η οποία παλαιότερα γινόταν με το «πάτημά» τους ενώ πλέον χρησιμοποιούνται άλλες πιο σύγχρονες μέθοδοι. Το χρώμα του ποικίλει από υπόλευκο ως ερυθρό, ανάλογα με τις χρωστικές του φλοιού των σταφυλιών από τα οποία προήλθε, ενώ η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη καθώς περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά των σταφυλιών.
Πιο συγκεκριμένα ο μούστος περιέχει βιταμίνες Α & C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, ενώ μας αποδίδει περίπου 80 θερμίδες ανά 100 γρ.
Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο μούστος όπως και τα σταφύλια ιδιαίτερα τα σκούρα κόκκινα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως είναι η ρεσβερατρόλη η οποία βοηθάει στην μείωση της L.D.L. χοληστερόλης και άρα του κινδύνου νόσησης από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης περιέχουν φλαβονοειδή τα οποία επίσης προσφέρουν καρδιαγγειακοπροστατευτική δράση αλλά και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Το Πετιμέζι
Στα βυζαντινά χρόνια το πετιμέζι ήταν απαραίτητο για την παρασκευή γλυκισμάτων, ονομαζόταν “έψημα” και μ’αυτό έφτιαχναν γλυκά πολύ παρόμοια μ’αυτά που παρασκευάζονται ακόμη και σήμερα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη το πετιμέζι ήταν το βασικό γλυκαντικό αντί της ζάχαρης, στα ροφήματα αλλά και στα γλυκά, ενώ οι Μικρασιάτες χρησιμοποιούσαν πολύ τον ψημένο μούστο για να παρασκευάσουν γλυκίσματα όπως ο κόκκινος χαλβάς, τα κυδώνια, η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι και πολλά άλλα.
Το πετιμέζι αποτελεί πολύ καλή πηγή της Βιταμίνης Β6, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου αλλά και σιδήρου. Μάλιστα, σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Turkish Journal of Pediatrics η χορήγηση πετιμεζιού σε βρέφη απέτρεψε την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
Ιδέες για την χρήση του
Στην μαγειρική: για παρασκευή γλυκόξινων πιάτων, στην παρασκευή κοκκινιστών, στην παρασκευή σως για σαλάτες.
Στην ζαχαροπλαστική: ως σιρόπι στο παγωτό και στο γιαούρτι αλλά και για συνοδεία λουκουμάδων.
Συμπέρασμα
Το πετιμέζι είναι ένα παραδοσιακό γλυκαντικό με ιστορία αιώνων και υψηλή θρεπτική αξία. Έχει θερμίδες όπως κάθε γλυκαντικό, αλλά δεν είναι «εχθρός» της σιλουέτας όταν καταναλώνεται με μέτρο. Σε σχέση με τη ζάχαρη, δίνει πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Μπορεί λοιπόν να έχει θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή, χαρίζοντας γεύση αλλά και διατροφικά οφέλη.
Πηγές:
📌 Το άρθρο συντάχθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.
🌐 Social Media:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube
🙏 Σας ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε για τη διατροφή σας!