“Όνειρα γλυκά” για πρόληψη της παχυσαρκίας!

 

Ένα από τα οφέλη των Σαββατοκύριακων και των διακοπών είναι ότι μας παρέχουν την ευκαιρία για περισσότερες ώρες ύπνου. Ο ύπνος σχετίζεται άμεσα με την πρόληψη της παχυσαρκίας αφού επηρεάζει τις πληθώρα ορμονών κλειδιά για την ρύθμιση της όρεξης αλλά και για την αποθήκευση λίπους.

Συγκεκριμένα ο ύπνος επηρεάζει τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και αποτελεί το κέντρο της όρεξης, αφού σηματοδοτεί την επαρκή λήψη τροφής και του κορεσμού. Επαρκείς ώρες ύπνου αυξάνουν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης στέλνοντας μήνυμα στον εγκέφαλο ότι υπάρχει ικανοποιητική πρόσληψη θερμίδων και έτσι δημιουργείται πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.
Επίσης η γκρελίνη, μία ορμόνη που παράγεται από το στομάχι και το πάγκρεας και διεγείρει την όρεξη, αυξάνεται από τις σύντομες περιόδους ύπνου άρα με την αυξημένη όρεξη.
Ο μειωμένος ύπνος επίσης προκαλεί αύξηση μίας ακόμη ορμόνης της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη που επίσης διαταράσσει στην όρεξή μας δίνοντάς μας την αίσθηση ότι είμαστε πεινασμένοι ακόμη και όταν έχουμε φάει αρκετά. Επίσης η αυξημένη κορτιζόλη διαταράσσει τα επίπεδα της ορμόνης ινσουλίνηςκαι του σακχάρουτου αίματος οδηγώντας σε αυξημένη εναπόθεση λίπους στην κοιλιακή χώρα.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Dr Σούζαν Ρέντλαϊν του νοσοκομείου Brigham & Women’s Hospitalστη Βοστόνη, φάνηκε ότι ο ύπνος επηρεάζει πάρα πολύ το σωματικό βάρος των εφήβων. Συγκεκριμένα, οι λιγότερες από οκτώ ώρες νυχτερινού ύπνου μπορεί να προκαλέσουν κατανάλωση περισσότερων θερμίδων (2,2 % περισσότερες θερμίδες από λιπαρά και 3% λιγότερες θερμίδες από υδατάνθρακες) σε σχέση με τις περισσότερες ώρες ύπνου. Είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι στην συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι μόνο το 34% των εφήβων κοιμόταν 8 ή παραπάνω ώρες!

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;

Σίγουρα οι ώρες αναγκαίου ύπνου διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία, η γενετική προδιάθεση, η άσκηση αλλά και η ποιότητα του ύπνου.  Ο Dr Τζιμ Χορν, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Ύπνο του Πανεπιστημίου Loughboroughκαι συγγραφέας του «Sleepfaring:  AJourney  Through  The  Science of Sleep» υποστηρίζει ότι ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 7-8 ώρες νυχτερινού ύπνου και ότι ο καθένας θα πρέπει να κοιμάται τόσο ώστε την επόμενη μέρα να διατηρεί την ενεργητικότητά του και να μην αισθάνεται νύστα.
Τα δεδομένα αυτά είναι διαφορετικά όσον αφορά τους έφηβους οι οποίοι χρειάζονται τουλάχιστον 9  ώρες νυχτερινού ύπνου για να μην παρουσιάζουν αυξημένη όρεξη, υπνηλία αλλά και χαμηλή απόδοση στις ημερήσιες δραστηριότητές τους.
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή, Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google +

 

Leave A Response