- Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
- Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Καθώς είμαι κι εγώ μία από σας μ’αρέσει τις περισσότερες μέρες τα απογεύματα να τρώω ένα σπιτικό γλυκό το οποίο να μου δίνει θρέψη και γεύση! Αγαπημένα μου υλικά: η βρώμη, η μπανάνα, οι σταφίδες , τα καρύδια και φυσικά η σοκολάτα! Κι αυτό το κεικ τα συνδυάζει όλα αυτά.
Πάμε λοιπόν να δούμε πώς γίνεται.
Υλικά:
Στερεά:
- 250 γραμμάρια (2,5 κούπες) βρώμη
- 1,5 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Υγρά:
- 1 ώριμη μπανάνα λιωμένη με το πιρούνι
- 2 μέτρια αυγά
- 45 γρ. (3 κ.σούπας ή ¼ κούπας) σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο (προεραιτικά, μπορείτε και να το παραλείψετε)
- 100 γρ. (1/2 κούπα) μέλι
- 200 γρ. (1 κούπα) γάλα ή ρόφημα αμυγδάλου
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας χωρίς ζάχαρη
Στο τέλος:
- 60 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.
- 60 γρ. σταφίδες (1/2 κούπα)
- 60 γρ. καρύδια σπασμένα (1/2 κούπα)
Εκτέλεση:
- Μουλιάζουμε τις σταφίδες μέσα στο γάλα / ρόφημα αμυγδάλου.
- Χτυπάμε τη βρώμη στο μούλτι για να γίνει αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη λιωμένη μπανάνα, το λάδι, γάλα/ το ρόφημα αμυγδάλου που το έχουμε ξεχωρίσει από τις σταφίδες, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Στο τέλος προσθέτουμε τις μουλιασμένες σταφίδες, τα σπασμένα καρύδια, την κουβερτούρα και ομογενοποιούμε.
- Μεταφέρουμε σε αντικολλητική φόρμα που έχουμε βουτυρώσει.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού.
Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.
Μπορείτε να το διατηρήσετε για 3-4 ημέρες στο ψυγείο, ενώ για να μην σας χαλάσει μπορείτε να το κόψετε στην μέση και να βάλετε το μισό στην κατάψυξη ώστε να το φάτε με την άνεσή σας.
Έξτρα tip, όταν μπορείτε να το ζεσταίνετε στην τοστιέρα – γίνεται λουκούμι!
Διατροφικά στοιχεία ανά φέτα 70 γρ.:
Θερμίδες: 204 kcal
Υδατάνθρακες: 27 γρ.
Πρωτείνες: 5,5 γρ.
Λιπαρά: 9 γρ.
Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!
Έκανα την συνταγή σας και βγήκε υπέροχη! Ο μικρός μου 22 μηνών ζητάει όλη μέρα κέικ.
Παρέλειψα την κουβερτούρα και από τα 250γρ αλεύρι βρώμης τα 50γρ ήταν χαρουπάλευρο. Το αποτέλεσμα αφράτο και απόλυτα γευστικό! Χαίρομαι που βρήκα επιτέλους μια ωραία υγιεινή συνταγή για κέικ! Ευχαριστούμε 🙂
Γεια σας χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την ιδέα για το χαρουπάλευρο, θα το δοκιμάσω κι εγώ!!!