Συνταγή για ψωμί με βρώμη

IMG_3231

Σας ετοίμασα μία υπέροχη και πολύ εύκολη συνταγή για ψωμί με βρώμη η οποία εκτός από θρεπτική είναι και πολύ νόστιμη. Η βρώμη περιέχει ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεϊνες και αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση βρώμης συντελεί στην αποτροπή των καρδιακών παθήσεων, στην προφύλαξη από καρκίνους του πεπτικού συστήματος ως επίσης και στον καλύτερο έλεγχο διαβήτη τύπου 2.

Υλικά

  • 250 γρ. νιφάδες βρώμης, αλεσμένες στο μπλέντερ για να γίνουν αλεύρι
  • 250 γρ. αλεύρι λευκό για ψωμί
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 1 κύβο νωπή μαγιά
  • 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κ.γλυκού αλάτι
  • 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί, εξαρτάται την εποχή)
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά για να την ενεργοποιήσουμε, τη διαλύουμε σε μπολ μαζί με λίγο νερό και λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφήνουμε για 10′ περίπου να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη να την προσθέσουμε στο αλεύρι.

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και τ’ ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε με υπομονή γιατί η ζύμη κολλάει πολύ. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για άλλα 10΄ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη. Την αφήνουμε 40΄ να ανέβει. Στη συνέχεια τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο.
  3. Τη χωρίζουμε σε 2 μέρη. Πλάθουμε το σχήμα που θέλουμε και αραδιάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια –μετά από 1 ώρα περίπου, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου– τα χαράζουμε σε 2-3 σημεία και τα ψήνουμε στους 200οC για 35΄-40΄.

IMG_3233

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ –ΑΝΑ 25 γρ.

Θερμίδες

90 kcal

Υδατάνθρακες

14 γρ

Πρωτεϊνες

4 γρ

Λιπαρά

2 γρ

Σίδηρος

2,7 mg

Ψευδάργυρος

6,4 mcg

 

Τη συνταγή έγραψε και φωτογράφησε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός.  Για ακόμα περισσότερα ακολουθήστε μας στο Instagram .

7 Comments on this article. Feel free to join this conversation.

  1. αγγελικη January 9, 2016 at 8:58 pm - Reply

    Εξαιρετικο φαινεται, να στε καλα….ωστοσο υπαρχει τροπος να αντικασταθει το κευκο αλευρι με σικαλεως η ζεας χωρς να επηρεασει το αποτελεσμα;;

    • Κυριακή Ζακχαίου March 7, 2016 at 3:17 pm - Reply

      Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Μπορεί να αντικατασταθεί το λευκό αλεύρι με σίκαλης ή ζέα, θέλει όμως αρκετό ζύμωμα για να δημιουργηθεί μια σωστή ζύμη. Καλή επιτυχία!

    • Κυριακή Ζακχαίου May 12, 2016 at 3:13 pm - Reply

      Καλησπέρα, ευχαριστώ πολυ για το σχόλιο, κι εσεις να είστε καλά! Θα έλεγα να μην το αντικαταστήσετε πλήρως γιατί υπάρχει περίπτωση να μην σας φουσκώσει επαρκώς, ωστόσο δοκιμάστε το, το πολύ πολύ να βγει λίγο πιο συμπυκνωμένο!

  2. Δημήτρης June 5, 2019 at 10:14 pm - Reply

    Θέλω να ρωτήσω αν αντί για νιφάδες βρώμης βάλουμε αλεύρι βρώμης έτοιμο, αγορασμένο, θα γίνει καλό ή θα έχει κάποια διαφορά;

  3. Σαμαράς Βασίλειος February 15, 2024 at 11:11 am - Reply

    Τά διατροφικά στοιχεία για τό ψωμί βρώμης μετρήθηκαν αφού τό ψωμί πέρασε από τό ψήσιμο σέ 200 βαθμούς Κελσίου, ή πρίν;
    Η Β12 θά αντέξει τό καύμα;

    • Κυριακή Ζακχαίου April 1, 2024 at 12:12 pm - Reply

      Γεια σας, είναι γεγονός ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνονται με το ψήσιμο. Γιάυτό και είναι πολύ σημαντική η ποικιλία στην διατροφή μας, ωμών αλλά και μαγειρεμένων φαγητών έτσι ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από κάποια τροφή ή καταστρέφονται με την επεξεργασία. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

Leave A Response