Σας ετοίμασα μία υπέροχη και πολύ εύκολη συνταγή για ψωμί με βρώμη η οποία εκτός από θρεπτική είναι και πολύ νόστιμη. Η βρώμη περιέχει ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεϊνες και αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση βρώμης συντελεί στην αποτροπή των καρδιακών παθήσεων, στην προφύλαξη από καρκίνους του πεπτικού συστήματος ως επίσης και στον καλύτερο έλεγχο διαβήτη τύπου 2.
Υλικά
- 250 γρ. νιφάδες βρώμης, αλεσμένες στο μπλέντερ για να γίνουν αλεύρι
- 250 γρ. αλεύρι λευκό για ψωμί
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 1 κύβο νωπή μαγιά
- 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κ.γλυκού αλάτι
- 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί, εξαρτάται την εποχή)
- 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά για να την ενεργοποιήσουμε, τη διαλύουμε σε μπολ μαζί με λίγο νερό και λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Αφήνουμε για 10′ περίπου να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη να την προσθέσουμε στο αλεύρι.
- Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και τ’ ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε με υπομονή γιατί η ζύμη κολλάει πολύ. Η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για άλλα 10΄ μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη. Την αφήνουμε 40΄ να ανέβει. Στη συνέχεια τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο.
- Τη χωρίζουμε σε 2 μέρη. Πλάθουμε το σχήμα που θέλουμε και αραδιάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια –μετά από 1 ώρα περίπου, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου– τα χαράζουμε σε 2-3 σημεία και τα ψήνουμε στους 200οC για 35΄-40΄.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ –ΑΝΑ 25 γρ.
Θερμίδες |
90 kcal |
Υδατάνθρακες |
14 γρ |
Πρωτεϊνες |
4 γρ |
Λιπαρά |
2 γρ |
Σίδηρος |
2,7 mg |
Ψευδάργυρος |
6,4 mcg |
Τη συνταγή έγραψε και φωτογράφησε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός. Για ακόμα περισσότερα ακολουθήστε μας στο Instagram .
Εξαιρετικο φαινεται, να στε καλα….ωστοσο υπαρχει τροπος να αντικασταθει το κευκο αλευρι με σικαλεως η ζεας χωρς να επηρεασει το αποτελεσμα;;
Καλησπέρα, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Μπορεί να αντικατασταθεί το λευκό αλεύρι με σίκαλης ή ζέα, θέλει όμως αρκετό ζύμωμα για να δημιουργηθεί μια σωστή ζύμη. Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα, ευχαριστώ πολυ για το σχόλιο, κι εσεις να είστε καλά! Θα έλεγα να μην το αντικαταστήσετε πλήρως γιατί υπάρχει περίπτωση να μην σας φουσκώσει επαρκώς, ωστόσο δοκιμάστε το, το πολύ πολύ να βγει λίγο πιο συμπυκνωμένο!
Θέλω να ρωτήσω αν αντί για νιφάδες βρώμης βάλουμε αλεύρι βρώμης έτοιμο, αγορασμένο, θα γίνει καλό ή θα έχει κάποια διαφορά;
Βεβαίως θα γίνει το ίδιο καλό!
Τά διατροφικά στοιχεία για τό ψωμί βρώμης μετρήθηκαν αφού τό ψωμί πέρασε από τό ψήσιμο σέ 200 βαθμούς Κελσίου, ή πρίν;
Η Β12 θά αντέξει τό καύμα;
Γεια σας, είναι γεγονός ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνονται με το ψήσιμο. Γιάυτό και είναι πολύ σημαντική η ποικιλία στην διατροφή μας, ωμών αλλά και μαγειρεμένων φαγητών έτσι ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από κάποια τροφή ή καταστρέφονται με την επεξεργασία. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.