Home ΔΙΑΤΡΟΦΗΤΡΟΦΕΣΘρεπτική αξία αυγού – θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και οφέλη

Θρεπτική αξία αυγού – θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και οφέλη

by Kyriaki
Δημοσιεύτηκε: Αναθεωρήθηκε: 2 σχόλια

Το αυγό είναι μια από τις πιο αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων. Μπορεί να καταναλωθεί με άπειρους τρόπους — βραστό, ποσέ, ομελέτα, αλλά και μέσα σε γλυκά και φαγητά. Πρόκειται για μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Παρόλο που για χρόνια είχε ενοχοποιηθεί λόγω της χοληστερίνης, οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.


Θερμίδες και πρωτεΐνες στο αυγό

Ένα μέτριο αυγό (~60 γρ.) είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες.

  • Αποδίδει περίπου 80–90 θερμίδες.

  • Παρέχει 7 γρ. πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

  • Οι πρωτεΐνες του αυγού συμβάλλουν στη μυϊκή ανάπτυξη, την αποκατάσταση μετά την άσκηση και την πρόληψη μυϊκής απώλειας στους ηλικιωμένους.


Κρόκος αυγού: βιταμίνες, λιπαρά και μέταλλα

Ο κρόκος είναι ιδιαίτερα θρεπτικός, αφού περιέχει:

  • Βιταμίνες: A, D, E, B6, B12, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, χολίνη.

  • Μεταλλικά στοιχεία: σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, ψευδάργυρο.

  • Καλά λιπαρά: Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα.

  • Αντιοξειδωτικά: λουτεΐνη & ζεαξανθίνη, ευεργετικά για την όραση.


Χοληστερίνη στο αυγό – τι ισχύει σήμερα

Ένα αυγό περιέχει περίπου 180 mg χοληστερίνης, όλα στον κρόκο.

  • Για υγιείς ενήλικες, η κατανάλωση έως 1 αυγού την ημέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, εφόσον η συνολική διατροφή είναι ισορροπημένη.

  • Για άτομα με διαβήτη ή υπερλιπιδαιμία, προτείνεται μέτρο (περίπου 3 κρόκοι/εβδομάδα, εκτός αν υπάρχει ιατρική οδηγία).

  • Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει ρόλο: προτιμάμε βραστά ή ποσέ αντί για τηγανητά σε βούτυρο.


Οφέλη του αυγού στην υγεία

Οι ευεργετικές ιδιότητες του αυγού είναι πολλές και τεκμηριωμένες:

  • Βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους λόγω του κορεσμού που προκαλεί.

  • Στηρίζει τη μυϊκή υγεία σε αθλητές και ηλικιωμένους.

  • Η χολίνη ενισχύει τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία.

  • Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη προστατεύουν την όραση και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας.


Προσοχή στη σαλμονέλα

Για να αποφύγετε κίνδυνο μόλυνσης:

  • Διατηρείτε τα αυγά στο ψυγείο.

  • Πετάτε όσα έχουν σπασμένο ή βρώμικο τσόφλι.

  • Πλένετε χέρια και επιφάνειες μετά από επαφή με ωμά αυγά.

  • Ψήνετε καλά τον κρόκο και το ασπράδι (τουλάχιστον 71°C).

  • Αποφύγετε ωμά ή μισοψημένα αυγά σε εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας.


Συμπέρασμα

Το αυγό είναι μια υπερτροφή: παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά σε μικρό θερμιδικό φορτίο. Η μέτρια κατανάλωση, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή, ενισχύει την υγεία και την ευεξία μας.

Διαβάστε περισσότερα για την σαλμονέλα εδώ.

Πηγές:

  • Buckley, J. D., et al. (2025). Dietary cholesterol from eggs and saturated fat on LDL cholesterol levels: a randomized cross-over study. American Journal of Clinical Nutrition, 122(1), 83–91.

  • Usturoi, M. G., et al. (2025). Unlocking the power of eggs: nutritional insights, bioactive compounds, and functional food status. Agriculture, 15(3), 242.

📌 Το άρθρο συντάχθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.

🌐 Social Media:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube

🙏 Σας ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε για τη διατροφή σας!

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

dimitris poulakis 12/08/2015 - 11:37

kathe proi troo ena avgo xoris magirema pino to aspradi ke xtipao ton kroko me zaxaei uste na gini ktema eime 85 eton ke
nonizo otiafto ine ofelos ston organismomou tha hthela ti gnomisas efxaristo poli

Απάντηση
Κυριακή Ζακχαίου 21/12/2015 - 14:32

Γεια σας, ευχαριστώ για το σχόλιο. Θα σας πρότεινα να το μαγειρεύετε ελαφρώς, είτε σε νεράκι (ποσέ), είτε βραστό καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα από τα ωμά αυγά. Επίσης, θα πρέπει να σιγουρέψετε με τον γιατρό σας ότι η ποσότητα των κρόκων που καταναλώνετε μέσα στην εβδομάδα δεν σας επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης σας.

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.