Μία καυτή μέρα του καλοκαιριού που η θερμοκρασία πρόκειται να ανέβει μέχρι τους 44 βαθμούς Κελσίου, είναι πολύ σημαντικό το κύριο γεύμα να είναι εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή, να μην περιλαμβάνει χρήση φούρνου και προπαντός να είναι εύπεπτο και δροσερό. Ένα τέτοιο πιάτο είναι και το καλοκαιρινό κριθαρότο, το οποίο δεν θα σας πάρει περισσότερο από 15 λεπτά για να το φτιάξετε, ενώ θα σας αφήσει με μια ευχάριστη, ελαφριά και δροσερή αίσθηση κορεσμού.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε (για 2 μερίδες):
250 γρ. κριθαράκι χονδρό
2 ντομάτες ή 10 ντοματίνια
2 αγγούρια μεσαία ή 1 μεγάλο
1 κρεμμύδι μέτριο
1 πιπεριά
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ. σούπας Ελαιόλαδο
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι και λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζετε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό στον λιγότερο συνιστώμενο χρόνο προκειμένου να “κρατάει” λίγο. Παράλληλα, κόβετε τα λαχανικά σε κυβάκια και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό, και τα τοποθετείτε όλα σε μία μπασίνα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το λεμόνι και τα ανακατεύετε ώστε να μαριναριστούν για 3-4 λεπτά μέχρι να ολοκληρωθεί ο βρασμός των μακαρονιών. Όταν αυτό γίνει, σουρώνετε τα μακαρόνια και τα βρέχετε με νερό βρύσης για να πέσει η θερμοκρασία τους και να παύσει η διαδικασία του βρασμού. Τα ρίχνετε όλα στην μπασίνα και τα ανακατεύετε. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα. Αν επιθυμείτε μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ελιές ή λευκό τυρί τύπου φέτας ή ανθότυρου.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
(ανά μερίδα με 200 γρ. μακαρόνια βρασμένα, λαχανικά και 2 κ. σούπας ελαιόλαδο)
Θερμίδες |
490 kcal |
Υδατάνθρακες |
63 γρ |
Πρωτεϊνες |
10 γρ |
Λιπαρά |
22 γρ |
Βιταμίνη C |
46,9 mg |
Βιταμίνη Κ | 218 mg |
Βιταμίνη Α |
1883 IU |
Φυλλικό οξύ |
146 mcg |
Την συνταγή έφτιαξε, θερμιδομέτρησε και φωτογράφησε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Βρείτε μας στο Facebook