Home ΔΙΑΤΡΟΦΗΤΡΟΦΕΣΒλήτα: διατροφική αξία και οφέλη

Βλήτα: διατροφική αξία και οφέλη

γιατί δεν έχουν καμία σχέση με τη «βλακεία» και ποια είναι τα θρεπτικά τους οφέλη.

by Kyriaki
Δημοσιεύτηκε: Αναθεωρήθηκε: 2 σχόλια

Έχεις ακούσει ποτέ τη φράση «είσαι βλήτο»; Ναι, κι εγώ επίσης – και σίγουρα δεν ακούγεται πολύ τιμητικό. 🤭 Όμως, η αλήθεια είναι ότι τα βλήτα δεν έχουν καμία σχέση με τη «βλακεία». Αντίθετα, όποιος τα βάζει στο πιάτο του μόνο έξυπνος μπορεί να θεωρηθεί, γιατί πρόκειται για μια από τις πιο θρεπτικές καλοκαιρινές τροφές.

Τα βλήτα – αυτά τα απλά, καθημερινά χόρτα με τη λίγο πικρή αλλά ευχάριστη γεύση – έχουν δικαίως τη θέση τους στο ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι. Ταιριάζουν σχεδόν με όλα: ψάρια, όσπρια, πατάτες, ακόμα και… φέτα με ψωμί. Μπορούν να μαγειρευτούν βραστά, τσιγαριστά ή συνδυασμένα με κολοκυθάκια. Και το καλύτερο; Δεν κοστίζουν μια περιουσία.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.


Τι είναι το βλήτο;

Το βλήτο (ή βλίτο ή και βλιταράκι για τους πιο τρυφερούς) είναι επιστημονικά γνωστό ως Amaranthus viridis. Ανήκει στην οικογένεια των αμαρανθωδών και είναι ένα μικρό μονοετές φυτό που φτάνει μέχρι τα 80 εκατοστά σε ύψος. Στην Ελλάδα το συναντάμε από την αρχαιότητα, ενώ είναι επίσης παραδοσιακό λαχανικό στην Ινδία, την Αφρική και την Τζαμάικα. Ναι, ακόμα και εκεί εκτιμούν τα “χόρτα” μας.

📲 Δες το σχετικό βίντεο (Reel) από το Instagram μου:

Διατροφική αξία βλήτων (ανά 100 γρ. βρασμένα)

Θερμίδες Πρωτεΐνες Υδατάνθρακες Λιπαρά Φυτικές Ίνες
20 kcal 2 γρ. 4 γρ. 0 γρ. 2 γρ.
  • Βιταμίνης C και βιταμίνης Α

  • Βιταμινών του συμπλέγματος Β (φυλλικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη)

  • Μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρος και χαλκός

Με λίγα λόγια, μια χούφτα βλήτα είναι ένα μικρό διατροφικό… πάρτι.


Τι προσφέρουν τα βλήτα στην υγεία;

  • Αντιοξειδωτική δράση: Βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών

  • Αντιφλεγμονώδη ιδιότητες: Ιδανικά για άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις

  • Στήριξη του ανοσοποιητικού: Λόγω της βιταμίνης C και των μετάλλων

  • Καλή επιλογή για απώλεια βάρους: Λίγες θερμίδες, καλή ποσότητα φυτικών ινών

  • Οφέλη για τα οστά: Το ασβέστιο τους βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

  • Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης: Κατάλληλα για διατροφή χαμηλού ΓΔ

Αν θέλεις ένα πιάτο που να σε “κρατάει” χωρίς να σε βαραίνει, τα βλήτα είναι φίλος σου.

Και τι γίνεται με το… «βλήτο = βλακεία»;

Κάπου εδώ έρχεται η απορία που όλοι είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Γιατί λέμε κάποιον “βλήτο”;

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, το νερό από τα βρασμένα βλήτα (το ζουμί που πολλοί πίνουν ως «φυσικό καθαριστικό») λέγεται ότι μπορεί να περιέχει ουσίες που, σε πολύ μεγάλες ποσότητες, προκαλούν μια παροδική αίσθηση νωθρότητας ή μείωσης της αντίληψης. Όχι κάτι επικίνδυνο, αλλά σίγουρα κάτι που έκανε κάποιους να τα… στοχοποιήσουν γλωσσικά.

Όμως προσωπικά δεν βρήκα κάποια επιστημονική τεκμηρίωση που να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Μελέτες σε εκχυλίσματα του φυτού Amaranthus viridis (το γνωστό μας βλήτο) δεν έδειξαν τέτοιες επιδράσεις στον οργανισμό, ούτε υπνηλία, ούτε μείωση της αντίληψης. Φαίνεται λοιπόν πως πρόκειται περισσότερο για έναν διατροφικό μύθο της παράδοσης παρά για πραγματικό φαινόμενο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το πίνουμε ασύστολα – όπως με όλα, ισχύει το «μέτρον άριστον»!

Οπότε, ναι μεν φάε τα βλήτα σου – αλλά άσε και λίγο από το ζουμί για το νεροχύτη.


Συμπέρασμα

Τα βλήτα είναι από τα πιο ταπεινά αλλά και πιο θρεπτικά λαχανικά που έχουμε στην κουζίνα μας. Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα εξωτικά superfoods – και αν τα κατανάλωνες μέχρι τώρα από υποχρέωση, ήρθε η ώρα να τα δεις με άλλο μάτι.

Τρώγονται, χορταίνουν, βοηθάνε – και εννοείται, δεν σε κάνουν βλήτο.

ααααα

Πηγές:

– Nisha Sharma, P.C. Gupta and Ch.V. Rao, 2012. Nutrient Content, Mineral Content and Antioxidant Activity of Amaranthus viridis andMoringa oleifera Leaves. Research Journal of Medicinal Plant, 6: 253-259.

– http://nutritiondata.self.com

-Mataphouet Emmanuel Guy Jocelin, Affy & Roger, Kouakou & Toussaint, Douhoure & Koffi, Kouakou. (2018). Acute and subacute toxicity of the aqueous extract of Amaranthus viridis (Amaranthaceae) leaves in rats. The Journal of Phytopharmacology. 7. 366-372. 10.31254/phyto.2018.7403.

 

📌 Το άρθρο συντάχθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.

🌐 Social Media:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube

🙏 Σας ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε για τη διατροφή σας!

Διαβάστε επίσης

2 σχόλια

Kitchen Stories 11/07/2012 - 18:54

Πόσο τα λατρεύω, παρέα με ψαράκι ή “τηγανιτές” πατάτες φούρνου, που φτιάχνω.
Στην Κρήτη, από όπου κατάγομαι, τα τρώμε πολύ!

Έχω μεταδώσει την προτίμησή μου σε αυτά και στην κόρη μου, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα να τα βρει στο Λονδίνο! 🙂

Απάντηση
Η Διατροφή Σήμερα 11/07/2012 - 20:59

Είναι όντως πεντανόστιμα! Πάντως όπως και να το κάνεις, κρίση ξε-κρίση, από διατροφικής άποψης είμαστε… Κροίσοι μπροστά στους Άγγλους μ’όλα τα φρούτα και λαχανικά που παράγει η Ελληνική γη Χειμώνα – Καλοκαίρι!!!

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.