Home ΣΥΝΤΑΓΕΣΡεβιθάδα χυλωμένη στη χύτρα

Ρεβιθάδα χυλωμένη στη χύτρα

πλούσια, βουτυράτη και γεμάτη θρεπτικά συστατικά

by Kyriaki
Δημοσιεύτηκε: Αναθεωρήθηκε: 1 σχόλιο

Αυτή η συνταγή για ρεβιθάδα χυλωμένη στη χύτρα τα έχει όλα – γεμάτη και βουτυράτη γεύση, υψηλή διατροφική αξία, ελάχιστο χρόνο μαγειρέματος και μέγιστη ευκολία!


Γιατί αξίζει να βάλεις τη ρεβιθάδα στο εβδομαδιαίο μενού σου

Τα ρεβίθια είναι από τις πιο πολύτιμες φυτικές πηγές πρωτεΐνης και παρέχουν πληθώρα μικροθρεπτικών συστατικών:
σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ και αντιοξειδωτικές ουσίες.


Θρεπτικά οφέλη των ρεβιθιών

  • Οι υδατάνθρακες τους είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος.

  • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση του εντέρου και στη χορικότητα.

  • Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών προσφέρει άριστη ποιότητα κορεσμού, βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους.

  • Η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλλει στην πρόληψη σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.


Γιατί στη χύτρα ταχύτητας;

Η χύτρα ταχύτητας είναι σωτήριο σκεύος:

  • μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος,

  • βελτιώνει την πεπτικότητα των πρωτεϊνών και ινών,

  • και αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών.

Για τη συνταγή χρησιμοποιώ μουλιασμένα ρεβίθια.
👉 Δες περισσότερα στο άρθρο μου: ” Τα οφέλη του μουλιάσματος των οσπρίων και των δημητριακών”


Υλικά

  • 500 γρ. ρεβίθια

  • 2 καρότα

  • 1 κρεμμύδι και 1 πράσο (ή 2 κρεμμύδια)

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • ½ κ.γ. κουρκουμά

  • ½ κ.γ. κύμινο

  • Θυμάρι

  • 2 φύλλα δάφνης

  • Χυμός από 1 λεμόνι


 Εκτέλεση

  1. Μούλιασε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό με λίγο αλάτι για τουλάχιστον 8 ώρες. Ξέπλυνέ τα και στράγγισέ τα καλά.

  2. Ψιλοκόψε κρεμμύδι, πράσο και σκόρδο. Κόψε τα καρότα σε μικρά κομμάτια.

  3. Ζέστανε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά, ρίξε το ελαιόλαδο και σόταρε διαδοχικά κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο και καρότα για 2 λεπτά.

  4. Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε τα ρεβίθια, τα μπαχαρικά και τις δάφνες.

  5. Πρόσθεσε νερό να σκεπάσει τα ρεβίθια κατά περίπου 2 δάχτυλα (λίγο πάνω από 1 λίτρο).

  6. Κλείσε τη χύτρα και βάλ’ τη στη θέση 1. Μόλις αρχίσει να σφυρίζει, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε για 25–30 λεπτά.

  7. Άφησε να πέσει η πίεση, άνοιξε τη χύτρα και πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού.

  8. Χτύπησε 1 κουτάλα από τη σούπα με ραβδομπλέντερ και πρόσθεσέ τη ξανά στην κατσαρόλα για πιο χυλωμένη υφή.

  9. Σέρβιρε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πιπέρι, λεμόνι και θυμάρι.

✨ Καλή όρεξη! ✨


Διατροφικά στοιχεία (ανά μερίδα 400 γρ.)

  • Θερμίδες: 400 kcal

  • Υδατάνθρακες: 50 g

  • Πρωτεΐνη: 25 g

  • Λιπαρά: 10 g


🍋 Αν σου άρεσε αυτή η συνταγή σου έχω κι άλλες με ρεβύθια:


 

📌 Η συνταγή δημιουργήθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.

🌐 Social Media:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube

🙏 Σας ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε για τη διατροφή σας!

Διαβάστε επίσης

1 σχόλιο

Χοιρινό με λάχανο: Θρακιώτικη, πεντανόστιμη συνταγή 🍲 14/10/2025 - 12:37

[…] και τη “Ρεβιθάδα χυλωμένη στη χύτρα“, μια ακόμη πεντανόστιμη συνταγή με εξαιρετικό […]

Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.