Αυτά τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα χωρίς ζάχαρη τα έχουν όλα… εκτός φυσικά από ζάχαρη! Είναι αφράτα – αρωματικά – χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, περιέχουν πρωτεϊνη είναι δηλαδή βόμβα θρέψης!
Απολαυστική εορταστική εκδοχή των μπισκότων μου: ζύμη με ανθότυρο, πορτοκάλι και βρώμη, εμπλουτισμένη με κανέλα, τζίντζερ & μοσχοκάρυδο για να μοσχοβολήσει ολόκληρο το σπίτι Χριστούγεννα.
Αν θέλεις ένα πιο “γιορτινό” υγιεινό γλυκό, χωρίς ζάχαρη αλλά με υπέροχη υφή και άρωμα, αυτά τα μπισκότα θα τα λατρέψεις.
Υλικά (για 14 μπισκότα ~33 g)
-
1 ολόκληρο αυγό
-
120 g ανθότυρο, καλά στραγγισμένο και τριμμένο με το πιρούνι
-
120 g νιφάδες βρώμης, αλεσμένες ελαφρά στο multi (να γίνουν σαν αλευράκι)
-
1,5 κ.σ. λάδι καρύδας (ή ελαιόλαδο/φυτικό λάδι αν προτιμάς)
-
1 γεμάτο κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
-
1/2 ή 1/4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
-
2/3 φλ. σταφίδες (≈120 g)
-
Χυμός από 1 πορτοκάλι για το “καραμέλωμα” των σταφίδων
-
1 κ.γ. baking powder
-
1 κ.γ. βανίλια σε υγρή μορφή
Το μυστικό της συνταγής: οι “καραμελωμένες” σταφίδες
-
Βάζεις τις σταφίδες σε αντικολλητικό τηγάνι.
-
Προσθέτεις τον χυμό πορτοκαλιού.
-
Σιγοβράζεις μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά και να γίνουν γλυκές και καραμελωμένες.
-
Αφήνεις να κρυώσουν τελείως πριν μπουν στη ζύμη.
Εκτέλεση
-
Σε ένα μπολ ανακατεύεις: αυγό, ανθότυρο, λάδι, υγρή βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού.
-
Προσθέτεις τα στερεά: αλεσμένη βρώμη, κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και baking powder.
-
Ανακατεύεις μέχρι να σχηματιστεί ζύμη που κρατάει το σχήμα της — η υφή πρέπει να είναι μαλακή και σταθερή.
-
Ρίχνεις τις καραμελωμένες σταφίδες και ανακατεύεις απαλά μέχρι να ενσωματωθούν.
-
Πλάθεις 14 μπισκότα περίπου 33 g (χρησιμοποίησε για οδηγό μια κουταλιά της σούπας το καθένα).
-
Τα πλάθεις σε στρογγυλά μπισκότα και πιέζεις ελαφρά να γίνουν επίπεδα.
-
Τα τοποθετείς σε λαδόκολλα.
Ψήσιμο
-
180°C, αντιστάσεις πάνω–κάτω, στη μεσαία σχάρα.
-
Ψήνεις 15 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθούν στις άκρες.
-
Τα αφήνεις μέσα στον φούρνο με την πόρτα μισάνοιχτη για 5 λεπτά, ώστε να σφίξουν χωρίς να στεγνώσουν.
- Τα βγάζεις και τα τοποθετείς σε μία σχάρα να κρυώσουν τελείως χωρίς να δημιουργηθεί υγρασία.
Υφή όταν κρυώσουν:
Μαλακά, chewy, αρωματικά, τέλεια για καφέ ή για pre-workout.
Αποθήκευση
-
Σε θερμοκρασία δωματίου, σε αεροστεγές τάπερ.
-
Ιδανικά σε δροσερό χώρο, μακριά από ήλιο/καλοριφέρ.
-
Αν κάνεις δύο στρώσεις, βάλε λαδόκολλα ανάμεσα.
Διάρκεια ζωής
-
3–4 ημέρες τέλεια.
-
Μέχρι 5 ημέρες παραμένουν ασφαλή, αλλά μπορεί να μαλακώσουν λίγο από την υγρασία της σταφίδας.
Κατάψυξη
Αν θέλεις να κρατήσουν περισσότερο:
-
Μπορούν να μπουν στην κατάψυξη έως 2–3 μήνες.
-
Ξεπαγώνουν σε 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ή 5 λεπτά σε χαμηλό φούρνο.
Θρεπτική αξία ανά κομμάτι (ανά μπισκότο ~33 g, για 14 μπισκότα):
-
Ενέργεια: ~90 kcal
-
Πρωτεΐνες: ~ 3,5 g
-
Υδατάνθρακες: ~ 12,7 g
-
Λιπαρά: ~3,1 g
~85 kcal / 12.7 g Υδατάνθρακες / 3 g Πρωτεΐνες / 2.8 g Λιπαρά
📌 Η συνταγή δημιουργήθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.
🌐 Δείτε περισσότερα στα social:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube
🙏 Αν φτιάξετε τη συνταγή, θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag το @diatrofisimera!