Αν θες κάτι γλυκό, σοκολατένιο αλλά και πιο υγιεινό, αυτή η συνταγή για ελαφρύ σοκολατένιο μπανανόψωμο με μέλι είναι η ιδανική επιλογή! Φτιάχνεται χωρίς μίξερ, με αλεύρι ολικής, ώριμες μπανάνες, φυστικοβούτυρο και μέλι αντί για ζάχαρη.
Το αποτέλεσμα; Ένα κέικ που δίνει ενέργεια, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά. Μπορεί να σταθεί ως πρωινό, σνακ στη δουλειά ή απογευματινή λιχουδιά με ένα φρούτο ή γιαούρτι.
Υλικά
Στερεά
-
250 γρ. (2 κούπες) αλεύρι ολικής άλεσης ή σίκαλης
-
25 γρ. (⅓ κούπας) κακάο σε σκόνη
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
-
½ κ.γ. αλάτι
Υγρά
-
3 ώριμες μπανάνες
-
2 μέτρια αυγά
-
100 γρ. φυστικοβούτυρο (2 γεμάτες κ.σ.)
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας χωρίς ζάχαρη
-
100 γρ. μέλι (½ κούπα)
Στο τέλος
-
100 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
-
Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, κακάο, μπέικιν, σόδα και αλάτι.
-
Σε δεύτερο μπολ λιώνουμε τις μπανάνες και προσθέτουμε αυγά, φυστικοβούτυρο, βανίλια και μέλι.
-
Ενώνουμε τα δύο μείγματα απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Προσθέτουμε την κουβερτούρα, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε αντικολλητική φόρμα.
-
Ψήνουμε 45–50 λεπτά. Ελέγχουμε με μαχαίρι – αν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο.
-
Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε.
Διατήρηση: 3–4 μέρες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μεγαλύτερο χρόνο. Extra tip 👉 ζέστανε μια φέτα στην τοστιέρα για τέλειο αποτέλεσμα!
Διατροφική αξία ανά φέτα (70 γρ.)
-
Θερμίδες: 200 kcal
-
Υδατάνθρακες: 30 γρ.
-
Πρωτεΐνες: 6 γρ.
-
Λιπαρά: 8 γρ.
📌 Η συνταγή δημιουργήθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.
🌐 Δείτε περισσότερα στα social:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube
🙏 Αν φτιάξετε τη συνταγή, θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag το @diatrofisimera!