Home ΣΥΝΤΑΓΕΣΓΛΥΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣΚΡΕΜΕΣΣπιτική μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη – μόνο με μέλι!

Σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη – μόνο με μέλι!

Συνταγή εύκολη και πεντανόστιμη

by Kyriaki
Δημοσιεύτηκε: Αναθεωρήθηκε: 0 σχόλια

Αγαπώ το καλοκαίρι για τα φρούτα του — και το βερίκοκο είναι ίσως το πιο ευωδιαστό, ζουμερό και γλυκό από όλα. Αυτήν την εβδομάδα το τιμούμε όπως του αξίζει, και δεν θα μπορούσε να λείπει μια σπιτική μαρμελάδα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μόνο με λίγο μέλι, στο τέλος της παρασκευής. Απαλή, με φυσική γλυκύτητα και με σεβασμό στα θρεπτικά συστατικά του μελιού, αυτή η μαρμελάδα είναι ο ιδανικός τρόπος να απολαύσεις το βερίκοκο χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, με ασφάλεια και νοστιμιά. Η μαρμελάδα αυτή είναι ιδανική για παιδιά και ενήλικες, ελαφριά, αρωματική και απίστευτα εύκολη.

Σ’αυτή τη συνταγή έχω χρησιμοποιήσει μέλι αντί της ζάχαρης το οποίο όμως προσθέτω στο τέλος και αφού σβήσω την εστία γιατί το μέλι σε υψηλές θερμοκρασίες (ιδιαίτερα πάνω από 40-45°C) :

  • χάνει μέρος των θρεπτικών του συστατικών (ένζυμα, αντιοξειδωτικά),

  • αν θερμανθεί υπερβολικά δημιουργούνται ανεπιθύμητα υποπροϊόντα, όπως η HMF (Hydroxymethylfurfural), που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξική.

Οπότε προτείνω:

  • Να προσθέσεις το μέλι στο τέλος, μόλις αποσύρεις την κατσαρόλα από την εστία, ενώ η μαρμελάδα είναι ακόμα ζεστή, αλλά όχι καυτή.

  • Ανακάτεψέ το καλά για να ενσωματωθεί, χωρίς να βράσει.

Αυτή η μαρμελάδα περιέχει:
✔️ Φυσικά σάκχαρα από το φρούτο και λίγο μέλι
✔️ Αντιοξειδωτικά (β-καροτένιο, βιταμίνη C)
✔️ Χωρίς καθόλου λευκή ζάχαρη ή πρόσθετα
✔️ Μικρότερο γλυκαιμικό φορτίο από τις έτοιμες

📲 Δες το σχετικό βίντεο (Reel) από το Instagram μου:

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Κυριακή Ζακχαίου (@diatrofisimera)

 

Υλικά

(για περίπου 1 βάζο 250 ml)

  • 400-500 γρ. ώριμα βερίκοκα (χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε κομμάτια)

  • 1-3 κουταλιές της σούπας μέλι (ή λιγότερο, ανάλογα με τη γλυκύτητα των φρούτων)

  • 1-2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού

  • 1/4 φλιτζανιού νερό (προαιρετικά)


Εκτέλεση

  1. Βάλε τα κομμένα βερίκοκα σε μια μικρή κατσαρόλα μαζί με το χυμό λεμονιού και το νερό.

  2. Μαγείρεψέ τα σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, ανακάτευε κατά διαστήματα μέχρι να λιώσουν, να βγάλουν τα υγρά τους και να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα.

  3. Αν θέλεις λεία υφή, πολτοποίησε τα με ραβδομπλέντερ. Αν προτιμάς πιο “σπιτική” υφή, άφησέ τα όπως είναι, εγώ την άφησα έτσι γιατί μ’αρέσουν τα κομματάκια.

  4. Μόλις αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και πέσει λίγο η θερμοκρασία, πρόσθεσε το μέλι και ανακάτεψε καλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.


Διατήρηση

Φύλαξε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο βάζο στο ψυγείο για 7-10 ημέρες.
Μπορείς επίσης να την βάλεις σε περισσότερα βαζάκια και να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βγάζοντας τις μερίδες ανάλογα με την κατανάλωση.

Tips:

  • Αν τα βερίκοκα είναι πολύ ώριμα, μπορεί να μη χρειάζεται σχεδόν καθόλου μέλι.

  • Αν θέλεις πιο “πειραγμένη” εκδοχή, μπορείς να προσθέσεις λίγη βανίλια, τριμμένο τζίντζερ ή κανέλα κατά το βράσιμο (και να τα αφαιρέσεις στο τέλος).

  • Συνδυάζεται τέλεια με γιαούρτι ή με φρυγανιά ολικής και βούτυρο.

  • Δοκίμασες τη συνταγή;
    Στείλε μου μήνυμα ή ανέβασε τη δική σου εκδοχή με tag @diatrofisimera – χαίρομαι να βλέπω τις δημιουργίες σας!

📌 Η συνταγή δημιουργήθηκε από την Κυριακή, διατροφολόγο – βιοχημικό & ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr
Βρείτε μας στa social media ✅ Instagram ✅  TikTokFacebook.

 


Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.