Ένα ζουμερό, φυσικά γλυκό banana bread χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών. Οι ώριμες μπανάνες και οι καραμελωμένες σταφίδες δίνουν όλη τη γλύκα που χρειάζεται ενώ η βανίλια με την κανέλα δημιουργούν μια πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων που θα σας απογειώσει τους γευστικούς κάλικες.
Αποτελεί υγιεινό σνακ για απόγευμα ή πρωί σε συνδυασμό με γάλα ή γιαούρτι ή ένα φρούτο. Δοκιμάστε το και δεν θα ξαναφτιάξετε την κλασική εκδοχή!
Υλικά
-
3 πολύ ώριμες μπανάνες (περίπου 300 γρ. καθαρό βάρος)
-
2 αυγά
-
60 ml λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο (¼ φλιτζ.)
-
100 γρ. σταφίδες
-
Χυμός από 1-2 πορτοκάλια
-
150 γρ. βρώμη (αλεσμένη σε αλεύρι στο μπλέντερ)
-
1½ κ.γλ. baking powder
-
1 κ.γλ. κανέλα
-
1 κ.γλ. υγρή βανίλια
-
100 ml γιαούρτι ή γάλα (γιαούρτι για πιο υγρό κεικ – γάλα για πιο αφράτο)
-
Προαιρετικά: λίγες επιπλέον σταφίδες ή ψιλοκομμένα καρύδια για στόλισμα
Εκτέλεση
-
Προθέρμανε τον φούρνο στους 175 °C (πάνω–κάτω).
-
Μούλιασε τις σταφίδες για 15–20′ μέσα στον χυμό πορτοκαλιού.
-
Καραμέλωσε ελαφρά: Βάλε τις μουλιασμένες σταφίδες με τον χυμό τους σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Άφησέ τες να σιγοβράσουν/σοταριστούν 3–4′, ώσπου να μειωθεί λίγο το υγρό και να γίνει σιροπένιο. Βγάλε από τη φωτιά, πρόσθεσε την κανέλα και τη βανίλια, μετάφερε σε ένα μπολ και άφησε να κρυώσουν 5′.
-
Λιώσε τις μπανάνες σε πουρέ. Πρόσθεσε τα αυγά, το λάδι και το γιαούρτι ή γάλα, και ανακάτεψε καλά.
-
Ρίξε το αλεύρι βρώμης και το baking powder, ανακάτεψε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν.
-
Πρόσθεσε τις σταφίδες με το σιρόπι πορτοκαλιού και τα αρωματικά, ανακάτεψε ελαφρά.
-
Μετάφερε το μείγμα σε φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα.
-
Φόρμα: μακρόστενη 6×11×30 εκ. (ή ελαφρά λαδωμένη αν δεν χρησιμοποιήσεις λαδόκολλα).
-
Αν χρησιμοποιήσεις λίγο μεγαλύτερη φόρμα (π.χ. 7×11,5×36,5 εκ.), ο χρόνος ψησίματος ίσως μειωθεί 5–10′.
-
Αν θέλεις, ρίξε μερικές επιπλέον σταφίδες ή ξηρούς καρπούς στην επιφάνεια.
-
-
Ψήσε για 50–55′ στην πιο χαμηλή σκάλα του φούρνου. Στα τελευταία λεπτά μπορεί να χρειαστεί να καλύψεις με αλουμινόχαρτο για να μην σου αρπάξει. Έλεγξε με καλαμάκι: πρέπει να βγαίνει σχεδόν στεγνό.
-
Άφησέ το να κρυώσει πριν το ξεφορμάρεις και μετά βάλε το πάνω σε μία σχάρα για να στεγνώσει τελείως.
Tips
-
Για πιο γλυκιά γεύση, χρησιμοποίησε πολύ ώριμες μπανάνες (με σκούρες κηλίδες).
-
Το λάδι καρύδας δίνει πιο αρωματικό αποτέλεσμα, ενώ το ελαιόλαδο πιο «γεμάτη» γεύση.
-
Φυλάσσεται 3–4 μέρες σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο έως μία εβδομάδα (ζεστάνετε ελαφρά πριν το σερβίρετε για να επανέλθει η υφή του). Μπορεί επίσης να καταψυχθεί σε φέτες για 2–3 μήνες.
📌 Η συνταγή δημιουργήθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.
🌐 Δείτε περισσότερα στα social:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube
🙏 Αν φτιάξετε τη συνταγή, θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag το @diatrofisimera!