Home ΣΥΝΤΑΓΕΣΑΛΜΥΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣΟΣΠΡΙΑ - ΛΑΔΕΡΑ - ΖΥΜΑΡΙΚΑΤαμπουλέ – διατροφική αξία και συνταγή

Ταμπουλέ – διατροφική αξία και συνταγή

by Kyriaki
Δημοσιεύτηκε: Αναθεωρήθηκε: 0 σχόλια

Ταμπουλέ, το πιο αρωματικό σαλατικό αλλά και συνοδευτικό του καλοκαιριού. Για τη θεϊκή του γεύση τι να πει κανείς, που και απόλυτους κρεατοφάγους ξεμυαλίζει! Πάμε όμως να δούμε λίγα πράγματα για την πλούσια διατροφική του αξία και τις θερμίδες που περιέχει.

  • Ανάλογα την ποσότητα ελαιόλαδου που θα χρησιμοποιήσουμε περιέχει από 85 ως 100+ θερμίδες ανά 100 γρ. (στην συνταγή δίνω και τις δύο εκδοχές). Οι θερμίδες προέρχοναι από το πλιγούρι που μας δίνει κυρίως υδατάνθρακες και από το ελαιόλαδο.
  • Το πλιγούρι είναι μία τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και του βάρους μας. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.
  • Παράλληλα, τα λαχανικά που το πλαισιώνουν, εμπλουτίζουν το πιάτο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, όλα πολύτιμα για τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες.
  • Η περιεκτικότητά του σε ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ενισχύει την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν τα λαχανικά όπως είναι το λικοπένιο της τομάτας αλλά και συμβάλλει με επιπλέον πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες, όλες πολύτιμες για την υγεία του οργανισμού μας.

Τι λέτε λοιπόν πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξουμε;

Υλικά :

  • 150 γρ. πλιγούρι ωμό
  • 3 μέτριες τομάτες
  • 1 αγγούρι καλά πλυμένο, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό
  • 1 χούφτα τρυφερά φύλλα δυόσμου
  • 30-60 γρ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1- 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Αρχικά ξεπλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε σε μία μπασίνα.

Προσθέτουμε στο πλιγούρι αλάτι και βραστό νερό μέχρι να ξεπεράσουμε για μισό δάκτυλο το ύψος του, το καλύπτουμε με καπάκι ή μεμβράνη και το αφήνουμε στο πλάι να μουλιάσει.

Μέχρι να μουλιάσει το πλιγούρι μας, κόβουμε τις τομάτες και το αγγούρι σε καρεδάκια.

Τα βάζουμε σε ένα σουρωτό, προσθέτουμε αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν από τα ζουμιά τους.

Στην συνέχεια ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό με τον δυόσμο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τσεκάρουμε το πλιγούρι και αν έχει πέσει η θερμοκρασία του και έχει μουλιάσει, το στραγγίζουμε από τα επιπλέον υγρά και το βάζουμε σε μία μπασίνα, προσθέτουμε τα στραγγισμένα και τα ψιλοκομμένα  λαχανικά και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε λεμόνι, ελαιόλαδο και αν χρειάζεται αλατοπίπερο.

Αν θέλουμε το καταναλώνουμε επιτόπου ή το βάζουμε στο ψυγείο για μία ωρίτσα ώστε να  ανταλλάξουν γεύσεις τα υλικά και μετά απολαμβάνουμε.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ.:

Θερμίδες: ~85 kcal με 30 γρ. λάδι ή 100 kcal με 60 γρ. λάδι

Υδατάνθρακες: 14,3 γρ.

Πρωτείνες: 2,4 γρ.

Λιπαρά: 2,2 ή 4,2 γρ. (ανάλογα το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε)

 

📌 Η συνταγή δημιουργήθηκε από την Κυριακή Ζακχαίου, διατροφολόγο – βιοχημικό και ιδιοκτήτρια του www.diatrofisimera.gr.

🌐 Social Media:
Instagram | TikTok | Facebook | YouTube

🙏 Σας ευχαριστώ που με εμπιστεύεστε για τη διατροφή σας!

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.