Συνταγή για κριτσίνια με καρότο και καλαμπόκι

  • Δημιουργία συνταγής και φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Συνταγή για σπιτικά κριτσίνια με καρότο, καλαμπόκι και ελαιόλαδο.

Ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ που μπορείτε να καταναλώσετε μέσα στην ημέρα στο γραφείο, στο σχολείο ή στο σπίτι, μαζί με ένα κομμάτι τυρί, με γιαούρτι, με αυγό, στη βραδινή σαλάτα ή με κάποια σπιτική αλοιφή γιαουρτιού.

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε:

Υλικά:

  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml νερό κρύο
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 2 καρότα ξυσμένα (περίπου 180 γρ.)
  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού (ή άλλα 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.)
  • μισή κ. γλυκού κουρκουμά
  • μισή κ. γλυκού αλάτι
  • ½ κγ μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, δηλαδή το ελαιόλαδο με το νερό και το ξύδι.

Σε ένα άλλο μπολ ενώνουμε τα αλεύρια, τον κουρκουμά, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα των αλεύρων και τα ξυσμένα καρότα στα υγρά υλικά ανακατεύοντας.

Πρέπει να γίνει μια ζύμη ελαστική, χωρίς να κολλάει όμως στα χέρια, αν κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, ενώ αν είναι ιδιαίτερα σκληρή προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να σφίξει.

Όταν περάσει το μισάωρο, βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια 20 γραμμαρίων, σ’ αυτό θα μας βοηθήσει μία ζυγαριά τροφίμων. (Αν δεν έχουμε ζυγαριά τροφίμων τότε χρησιμοποιώντας έναν πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε σε 15 λωρίδες κατά μήκος και μετά τις χωρίζουμε στη μέση ώστε να βγουν περίπου 30 κομμάτια).

Πλάθουμε σε μακρόστενα κριτσίνια και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στη μεσαία σκάλα για 35 – 40 λεπτά – επειδή ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο λεπτά τα έχετε φτιάξει, καλό είναι να τα παρακολουθείτε γιατί ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερη ώρα ψησίματος.

Ελέγχουμε ότι τα κριτσίνια μας έχουν σκληρύνει (αν δεν έχουν σκληρύνει τα αφήνουμε 5 λεπτά ακόμα αλλά με προσοχή για να μην μας καούν), τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε σε σχαρίτσα να κρυώσουν.

Διατροφικά στοιχεία ανά κομμάτι ~20 γρ. (περίπου 30 κομμάτια)

Θερμίδες: 60 kcal

Υδατάνθρακες: 7 γρ.

Πρωτείνες: 1 γρ.

Λιπαρά: 4 γρ.

Leave A Response