- Δημιουργία συνταγής και φωτογράφιση:
- Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Σας έφτιαξα μια φανταστική συνταγή για πεντανόστιμα, σπιτικά κριτσίνια με ντομάτα και φέτα.
Ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ που μπορείτε να καταναλώσετε μέσα στην ημέρα σκέτο ή μαζί με κάποιο γαλακτοκομικό ή αυγό ή να το προσθέσετε στις σαλάτες σας. Είναι μια καλή λύση για το σχολείο ή το γραφείο όταν θέλουμε κάτι αλμυρό χωρίς όμως συντηρητικά και πρόσθετα.
Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε:
Υγρά Υλικά:
- 80 γρ. (ή 1/2 κούπα) ελαιόλαδο
- 1 κ. σούπας ξύδι
- 130-150 γρ. ντομάτη τριμμένη
Στερεά Υλικά:
- 250 γρ. (ή 2 κούπες) αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/2 κ. σούπας ρίγανη
- 1/2 κ.γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 1/4 κ. γλυκού αλάτι ή καθόλου
- ½ κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 80 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Οδηγίες:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, το ελαιόλαδο με την τριμμένη ντομάτα και το ξύδι.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα των αλεύρων στα υγρά υλικά ανακατεύοντας και στο τέλος, ρίχουμε τη φέτα.
Το αποτέλεσμα είναι μια ζύμη ελαστική και μαλακή, την οποία πλάθουμε σε μπαλίτσα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Όταν περάσει το μισάωρο, χρησιμοποιώντας μία ζυγαριά τροφίμων κόβουμε μικρά μπαλάκια 20 γραμμαρίων (θα βγουν περίπου 25-27 κομμάτια).
Πλάθουμε σε μακρόστενα κριτσίνια και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στη μεσαία σκάλα για 35 – 40 λεπτά – επειδή ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο λεπτά τα έχετε φτιάξει, καλό είναι να τα παρακολουθείτε γιατί ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερη ώρα ψησίματος.
Μόλις τα κριτσίνια σκληρύνουν, είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχαρίτσα για να μην πανιάσουν.
Διατροφικά στοιχεία ανά κομμάτι ~20 γρ. (περίπου 27 κομμάτια)
Θερμίδες: 66 kcal
Υδατάνθρακες: 7 γρ.
Πρωτείνες: 2 γρ.
Λιπαρά: 4 γρ.
Αν τα φτιάξετε θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!