Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές και ρύζι στο αντικολλητικό. Πρωταγωνιστές του πιάτου – οι πολύχρωμες και πολυαγαπημένες πιπεριές – οι οποίες σε όποιο πιάτο κι αν μπουν, προσφέρουν χρώμα, γεύση και υψηλή θρεπτική αξία, αναβαθμίζοντάς το διατροφικά.
Φτωχές σε θερμίδες, όμως πλούσιες σε βιταμίνες Α, K1, E και C, Κάλιο , φολικό οξύ και φυτικές ίνες, όπως και σε πολλά αντιοξειδωτικά, όπως είναι: η καψανθίνη, η βιολαξανθίνη, η λουτεΐνη, η κερσετίνη και η λουτεολίνη. Όλες αυτές οι ουσίες καθιστούν τις πιπεριές ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία μας, ενώ η πλούσια γεύση και τα αρώματά τους ζωντανεύουν το φαγητό κάνοντάς το πιο χορταστικό και απολαυστικό.
Ένα τέτοιο πιάτο, ολοκληρώνεται με συνδυασμό κάποιου δημητριακού όπως είναι το ρύζι, το πλιγούρι, το κινόα κ. α. για να δώσει:
- Πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλά ζωικά λιπαρά από το κοτόπουλο.
- Υδατάνθρακες μέτριου γλυκαιμικού δείκτη από το συνοδευτικό.
- Ουσίες με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση όπως και φυτικές ίνες από τις πιπεριές.
Λοιπόν τι λέτε, πάμε να την δούμε πώς γίνεται;
Υλικά (οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με το πόσες μερίδες θα φτιάξετε):
- Μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα και δέρμα
- 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε ροδέλλες
- 1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 3 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
- 2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε κομμάτια
- 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε κομμάτια
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- Μία χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι,
- Κουρκουμά, πάπρικα
- Ελαιόλαδο
- Ρύζι ή πλιγούρι ή κινόα
- σαφράν ή κουρκουμά
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα κρεμμύδια με το σκόρδο, αλατίζουμε, και όταν έχουν μαραθεί τα αφαιρούμε και τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα.
Στην συνέχεια, στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι πάλι σε μέτρια φωτιά βάζουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις πιπεριές με τα ντοματίνια και το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και τα μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά με το καπάκι κλειστό. Προσωπικά δεν θέλω να μαλακώσουν πολύ, τα προτιμώ τραγανά. Όταν έχουν μαλακώσει όσο θέλουμε, τα αφαιρούμε και τα μεταφέρουμε στην πιατέλα με τα κρεμμύδια.
Στο ίδιο αντικολλητικό πάλι σε μέτρια φωτιά βάζουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, κουρκουμά και πάπρικα. Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές για λίγα λεπτά και στην συνέχεια με το καπάκι κλειστό μέχρι να μαγειρευτούν τα μπουτάκια επαρκώς.
Παράλληλα, βράζουμε το ρύζι ή όποιο άλλο δημητριακό έχουμε επιλέξει με αλάτι και κουρκουμά ή σαφράν.
Το φαγάκι μας είναι έτοιμο και καλή μας όρεξη!!!
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα :
120 γρ. κοτόπουλο, 120 γρ. ρύζι & 100 γρ. πιπεριές:
Θερμίδες: 550 kcal
Πρωτείνες : 37 γρ.
Υδατάνθρακες: 46 γρ.
Λιπαρά: 25 γρ.
- Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
- Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!