Μια χορταστική, δροσερή και ανοιξιάτικη ρεβιθοσαλάτα που μπορεί να καταναλωθεί σαν ελαφρύ κύριο γεύμα, σαν συνοδευτικό ή σαν βραδινό, μπορεί να μας λύσει τα χέρια κατά την περίοδο της νηστείας ή το καλοκαίρι που η ζέστη επιτάσσει ελαφριά και εύκολα γεύματα.
Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Επίσης είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και φυσικά φυτικές ίνες.
Πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή:
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι ρεβίθια απλά ή αποφλοιωμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ντομάτα κομμένη κομματάκια
- 1 αγγούρι, κομμένο σε κομματάκια
- 3 αγγουράκια τουρσί σε κομματάκια
- 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
- 60 ml ελαιόλαδο (4 κ. σούπας)
- χυμό από ένα λεμόνι
- 1/4 κ.γ. Κύμινο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε αλατισμένο νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. Αν επιλέξουμε αποφλοιωμένα ρεβίθια τότε παραλείπουμε αυτό το στάδιο.
Στην συνέχεια τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό ξαφρίζοντάς τα για τα πρώτα 5 λεπτά.
Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι τα ρεβίθια μας να μαλακώσουν, αλλά όχι λιώσουν καθώς δεν τα θέλουμε παραβρασμένα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο τρυπητό να κρυώσουν.
Ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα τα ρεβίθια, τις ντομάτες, τα αγγούρια, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο.
Περιχύνουμε με το χυμό από το λεμόνι και το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, ανακατεύουμε και τόσο απλά και γρήγορα είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα 2 κούπες έτοιμης σαλάτας:
Θερμίδες: 280 kcal
Υδατάνθρακες: 23 γρ.
Πρωτείνες: 16,0 γρ.
Λιπαρά: 14,0 γρ.
- Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
- Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.