Ρεβυθοκεφτέδες φούρνου – φαλάφελ φούρνου

  • Μαγείρεμα και φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Οι ρεβυθοκεφτέδες φούρνου – φαλάφελ φούρνου, ένα διασκεδαστικό finger food που είναι γευστικό και υγιεινό ενώ αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, ακόμα και σ’αυτούς που δεν τρελαίνονται με τα όσπρια!

Αποτελούν μία πολύ καλή εναλλακτική πρόταση για την περίοδο της νηστείας, καθώς τα όσπρια καταναλώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό και πρέπει να αλλάζουν μορφή μαγειρέματος ώστε να μην γίνονται βαρετά. 

Αυτή η συνταγή είναι μια καλή λύση για να εκμεταλλευτείτε τα μαγειρεμένα ρεβύθια που σας περίσσεψαν και δεν θέλετε να τα ξαναφάτε (ή να τα ξανασερβίρετε), ή απλά αγαπάτε τα φαλάφελ αλλά τα αποφεύγετε γιατί είναι τηγανιτά. 

Πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό πιάτο με λίγες θερμίδες αλλά υψηλή θρεπτική αξία που προέρχεται από τις πρωτεΐνες του οσπρίου, αλλά και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, όπως και τα αντιοξειδωτικά και φυσικά τις φυτικές ίνες που προσφέρουν τα ρεβίθια και τα λαχανικά.

Να είστε σίγουροι ότι θα λατρέψετε αυτή τη γευστική συνταγή την οποία μάλιστα σας προτείνω να την συνδυάσετε με σάλτσα ταχινιού, τι λέτε λοιπόν, πάμε λοιπόν να δούμε τι θα χρειαστούμε;

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 500 γρ. σουρωμένα βρασμένα ή μαγειρεμένα ρεβύθια 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 δοντάκι σκόρδο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη σος ταχινιού υπολογίζετε ανά μερίδα:

  • 1 κ.σούπας ταχίνι
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλυκού χυμό λεμονιού
  • Σκόρδο σκόνη, στη μύτη του κουταλιού
  • Αλάτι, στη μύτη του κουταλιού
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ πολτοποιούμε τα ρεβύθια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον άνηθο και τα μεταφέρουμε σ’ ένα μπολ.

Στην συνέχεια, προσθέτουμε και το βαλσαμικό ξίδι, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε με κουτάλι το μίγμα, σ’αυτό το σημείο δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τα μπαχαρικά ανάλογα με το γούστο μας.

Στο τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Με τη βοήθεια του κουταλιού παίρνουμε κουταλιές μίγμα, τους δίνουμε σχήμα κεφτέ και τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε τους ρεβυθοκεφτέδες σε καλά προθερμασμένο φούρνο 180º C στις αντιστάσεις για 20 λεπτά, τους αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Για τη σος ταχινιού, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σ’ένα μπολ , ανάλογα με τις μερίδες και τις ενεργειακές μας ανάγκες – και σερβίρουμε μαζί με τους κεφτέδες.

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα:

250 γρ. ρεβυθοκεφτέδες και 2 κ.σούπας σος ταχινιού:

Θερμίδες               : 540 kcal

Υδατάνθρακες      : 70 γρ.

Πρωτεΐνες             : 20 γρ.

Λιπαρά                  : 20 γρ.

 

Ακολουθήστε την Κυριακή Ζακχαίου στο Instagram & στο Facebook.

 

 

Leave A Response