Νηστίσιμα πιτάκια με vegan κουρού λαχανικών

  • Παρασκευή συνταγής και φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Σας έχω φανταστική και πανεύκολη συνταγή , για νηστίσιμα πιτάκια με vegan κουρού λαχανικών, ιδανική για όσους νηστεύουν ή δεν θέλουν να φάνε ζωικά προϊόντα. Η ζύμη είναι λαχταριστή και τραγανή ενώ δεν θα πιστέψετε πόσο εύκολα γίνεται. Μάλιστα, χρησιμοποίησα χυμό ντομάτας για να δέσω την ζύμη “κουρού” μία ιδέα που αποδείχτηκε τελικά πολύ καλή γιατί βγήκαν πεντανόστιμα!

Λόγω των προσεγμένων υλικών τους, μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής και έτσι να καταναλωθούν μαζί με ένα φρούτο σαν πρωινό, σαν δεκατιανό στο σχολείο ή στην δουλειά ή 2-3 μαζί με σαλάτα σαν κύριο γεύμα (η ποσότητα φυσικά εξαρτάται από τις ενεργειακές σας ανάγκες).

Πάμε να δούμε τα υλικά που θα χρειαστείτε:

Υλικά για τη ζύμη:

  • 400 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. χυμό ντομάτας
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια baking powder
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγη ρίγανη

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. Μανιτάρια και πιπεριές κομμένα σε κομματάκια
  • 10 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

Ρίχνουμε σε ένα μπολ σταδιακά τα υγρά υλικά της ζύμης δηλαδή το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας και το ξύδι και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθούν και στο τέλος ρίχνουμε το πιπέρι με τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι. Στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στα υγρά υλικά και ζυμώνουμε απαλά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια μαλακή μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να παγώσει και να σφίξει.

Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, μαραίνουμε τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά όση ώρα χρειαστεί μέχρι να πιούν όλα τα ζουμιά τους, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφού περάσει το μισάωρο, κόβουμε τη ζύμη σε 9-10 ίσα κομμάτια των 75 γρ. το καθένα και τα ανοίγουμε σε στρογγυλά πιτάκια ίσου μεγέθους όσο γίνεται.

Στο κέντρο κάθε στρογγυλού βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας λαχανικά, διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο και με ένα μικρό πιρούνι πατάμε την ένωση κάνοντας διακοσμητικά δοντάκια.

Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. 

 

Θρεπτικά συστατικά ανά πιτούλα:

Θερμίδες               : 285 kcal

Υδατάνθρακες      : 36 γρ.

Πρωτείνες             : 7 γρ.

Λιπαρά                  : 12 γρ.

Ακολουθήστε μας στο Instagram & στο Facebook.

Leave A Response