Τα… έξυπνα Βλήτα και η διατροφική τους αξία

Τα βλήτα,

με την ενδιαφέρουσα, έντονη και λίγο πικρή τους γεύση, έχουν δικαίως  την τιμητική τους στο καλοκαιρινό Ελληνικό τραπέζι  μας. Γευστικά,  ταιριάζουν σχεδόν με όλα τα καλοκαιρινά πιάτα, ενώ κανείς μπορεί να τα μαγειρέψει με πολλούς και διάφορους τρόπους από βραστά μέχρι τσιγαριστά και μαγειρευτά. Ψάχνοντας για την διατροφική αξία των βλήτων, ανακάλυψα ότι είναι πολύ πλούσια, ενώ παράλληλα μου λύθηκε η απορία σχετικά με το συσχετισμό μεταξύ βλήτου και βλακείας!   Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Το βλήτο ή βλίτο ή βλιταράκι ή γλίντρος – επιστημονικά λέγεται «Amaranthus Viridis» – είναι μια μικρή μονοετής πόα που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 80 εκατοστά. Στην Ελλάδα υπάρχει από την αρχαιότητα καθώς ήταν γνωστό και στους αρχαίους μας πρόγονους, ενώ αποτελεί παραδοσιακό λαχανικό της Ινδίας, της Αφρικής αλλά και της Τζαμάικας.

Βλήτα διατροφική αξία ανά 100 γρ. βρασμένης τροφής :

Τα βλήτα και η διατροφική τους αξία:

  • Θερμίδες: 20
  • Πρωτεΐνες: 2 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 4 γρ
  • Λιπαρά: 0 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 2 γρ.

Επίσης,  είναι πολύ καλή πηγή :

  • Βιταμίνης C
  • Βιταμίνης Α
  • Βιταμινών του συμπλέγματος Β (Φυλλικό οξύ, Νιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Πυριδοξίνη)
  • Ασβέστιου, σίδηρου, Νάτριου, Κάλιου, Μαγνήσιου, Φώσφορου, Ψευδάργυρου, Χαλκού & Μαγγάνιου. 
DSC_2728blog
Συμπερασματικά, τα βλήτα, αποτελούν καλή τροφή για όσους θέλουν να διατηρήσουν ή να μειώσουν το βάρος τους αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ικανότητα, ενώ τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ακόμη, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ασβέστιο είναι πολύ ωφέλημα για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τέλος, έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κάτι που τα καθιστά ιδανικά για όσους ακολουθούν διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Για ποιο λόγο όμως το βλήτο έχει ταυτιστεί με την αποχαύνωση και τη βλακεία; Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές τα χόρτα αυτά και ιδιαίτερα το ζουμί τους δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες διότι περιέχουν απροσδιόριστες προς το παρόν ουσίες που προκαλούν παροδική μείωση της αντίληψης. Για τον λόγο αυτό λοιπόν το βλήτο είναι καλό να καταναλώνεται «έξυπνα» και με μέτρο ώστε κανείς να λαμβάνει τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά χωρίς παρενέργειες.
ααααα

Πηγές:

– Nisha Sharma, P.C. Gupta and Ch.V. Rao, 2012. Nutrient Content, Mineral Content and Antioxidant Activity of Amaranthus viridis andMoringa oleifera Leaves. Research Journal of Medicinal Plant, 6: 253-259.

– http://nutritiondata.self.com

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός

 

2 Comments on this article. Feel free to join this conversation.

  1. Kitchen Stories July 11, 2012 at 6:54 pm - Reply

    Πόσο τα λατρεύω, παρέα με ψαράκι ή “τηγανιτές” πατάτες φούρνου, που φτιάχνω.
    Στην Κρήτη, από όπου κατάγομαι, τα τρώμε πολύ!

    Έχω μεταδώσει την προτίμησή μου σε αυτά και στην κόρη μου, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα να τα βρει στο Λονδίνο! 🙂

    • Η Διατροφή Σήμερα July 11, 2012 at 8:59 pm - Reply

      Είναι όντως πεντανόστιμα! Πάντως όπως και να το κάνεις, κρίση ξε-κρίση, από διατροφικής άποψης είμαστε… Κροίσοι μπροστά στους Άγγλους μ’όλα τα φρούτα και λαχανικά που παράγει η Ελληνική γη Χειμώνα – Καλοκαίρι!!!

Leave A Response