Η περίοδος των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από πλούσια τραπέζια, γεμάτα χρώματα και αρώματα που φιλοξενούν τροφές, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνηθισμένες. Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και υγιεινές και έρχονται σαν διατροφικά στολίδια στο τραπέζι μας ώστε να μας χαρίσουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά.
Γαλοπούλα
Η Γαλοπούλα έχει την τιμητική της τα Χριστούγεννα και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί είναι ένα τρόφιμο αρκετά χαμηλό σε θερμίδες εξισορροπώντας έτσι τις υψηλές θερμίδες των υπόλοιπων τροφών που καταναλώνουμε στο γιορτινό τραπέζι. Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και σελήνιο.
Ρόδι
Το ρόδι στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο τύχης γι’ αυτό και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Το έντονο κόκκινο χρώμα του, συμβολίζει την καλοτυχία αλλά και την ευτυχία, ενώ τα σπόρια του συμβολίζουν την γονιμότητα και την αφθονία.
Διατροφικά, το ρόδι, περιέχει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες Cκαι Κ, φυλλικό οξύ και Κάλιο. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι το ρόδι έχει ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες βοηθώντας στην διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού αλλά και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κάστανα
Τα κάστανα παραδοσιακά βρίσκονται στην γέμιση της γαλοπούλας στο γιορτινό μας τραπέζι. Επίσης, μπορούμε να τα απολαύσουμε σε γλυκά, ψητά στα κάρβουνα, σε ριζότο κ.α.
Από διατροφικής άποψης, το κάστανο, είναι ο μόνος ξηρός καρπός που περιέχει Βιταμίνη C, επίσης περιέχει χαλκό, Κάλιο, σίδηρο και μαγγάνιο. Περιέχει χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, χαμηλή χοληστερίνη και Νάτριο. Το κάστανο, ωμό ή ψητό, αποτελεί μια δυναμωτική τροφή, ιδανική για την ανάπτυξη των παιδιών και για την ανάρρωση του οργανισμού. Η κατανάλωση κάστανων συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης καθώς και στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης. Προσοχή όμως στην υπερβολική κατανάλωσή τους γιατί περιέχουν αρκετές θερμίδες και άρα συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Κουκουνάρι
Το κουκουνάρι είναι άλλος ένας καρπός που εμπλουτίζει το γιορτινό μας τραπέζι. Συνήθως το συναντάμε στην γέμιση της γαλοπούλας, σε ένα πλούσιο ριζότο ή σε μια γευστική σαλάτα. Προέρχεται από τα κουκουνάρια των πεύκων και εκτιμάται όχι μόνο για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γεύση του αλλά και για την καλοτυχία που φέρνει ως επίσης και για τις αφροδισιακές του ιδιότητες! Ακόμη, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση κουκουναριού βοηθάει στην μείωση της όρεξης. Από διατροφικής άποψης περιέχει τα πολύτιμα ω – 3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Όπως όλοι οι ξηροί καρποί περιέχει αρκετές θερμίδες και έτσι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του.
Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα βρίσκονται επίσης στο γιορτινό τραπέζι μας και ως γέμιση και ως συνοδευτικό. Έρχονται να δώσουν κι αυτά την γλύκα τους αλλά και την αίσθηση αφθονίας και καλοτυχίας στην γιορτινή ατμόσφαιρα. Τα αποξηραμένα φρούτα διατηρούν τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά των φρέσκων φρούτων γι’αυτό και συμβάλλουν στην ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, Βιταμίνη Α και Κ, Κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό και αντιοξειδωτικά.
Εύχομαι σε όλους το φετινό γιορτινό τραπέζι να είναι γεμάτο χρώματα, γεύσεις, θρεπτικές τροφές αλλά και πολλή αγάπη που είναι το απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία και την ευτυχία!
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός. Ακολουθήστε μας σε Instagram & Facebook.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!!ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΤΟ 2012!!!