Τσίχλες χωρίς ζάχαρη; Ναι, αλλά με μέτρο!

woman-chewing-sugar-free-gum
 
Μήπως μέσα στην τσάντα σας, στο αυτοκίνητο ή στο ράφι της κουζίνας μπορεί κανείς να βρει τσίχλες σε διάφορες γεύσεις; Η μάσηση της τσίχλας, βέβαια, δεν είναι μία μοντέρνα συνήθεια καθώς υπήρχε ήδη από την νεολιθική περίοδο. Οι αρχαίοι Αζτέκοι και οι Μάγιας  του Μεξικού χρησιμοποιούσαν για μάσηση το φυσικό κόμμι που ονόμαζαν «τσίκλα» (chicle). Αντίστοιχα στην Αρχαία Ελλάδα συνήθιζαν να μασούν τα αρωματικά και ευεργετικά δάκρυα μαστίχας που
παράγονται από το γνωστό μας μαστιχόδεντρο. Σήμερα οι τσίχλες εμπορίου αποτελούνται συνήθως από κόμμι και διάφορα πρόσθετα, όπως γευστικές, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες.
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι η μάσηση τσίχλας μπορεί να έχει ευεργετική δράση στην σωματική και στοματική μας υγεία. Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά με ποιους τρόπους μπορούμε να ωφεληθούμε από την μάσηση της τσίχλας:
 
Τσίχλα και στοματική υγεία:
  • Μετά από κατανάλωση γεύματος αυξάνεται η οξύτητα στην στοματική μας κοιλότητα λόγω βακτηριδιακής δράσης. Το όξινο περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του σμάλτου των δοντιών μας. Η μάσηση της τσίχλας μετά από γεύμα προκαλεί την έκκριση σάλιου το οποίο μειώνει την οξύτητα στο στόμα μας και άρα προστατεύει τον σμάλτο των δοντιών μας.
  • Η έκκριση σάλιου βοηθάει επίσης και στην απομάκρυνση των βακτηριδίων που προκαλούν οδοντική πλάκα και κακή αναπνοή.
images
Τσίχλα και απώλεια βάρους:
  • Μία τσίχλα μπορεί να μας βοηθήσει στην αποφυγή υψηλοθερμιδικών και περιττών σνακ όπως κουλουράκια ή κέικ. Επίσης η γλυκιά της γεύση μπορεί να μας καλύψει την όρεξή μας για γλυκό.
  • Μας βοηθάει να μειώσουμε την ένταση και το άγχος μας, έτσι ώστε να μην ξεσπάμε στο φαγητό ή στο κάπνισμα.
  • Κατά την διακοπή καπνίσματος η τσίχλα μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε το καταστρεπτικό τσιμπολόγημα.

 Τσίχλα και μνήμη:

  • Όπως έδειξαν Βρετανοί ψυχολόγοι σε έρευνά τους, η μάσηση τσίχλαςμπορεί να βελτιώσει την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη μας για άγνωστο αίτιο.
Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση:
 
Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν μία γλυκαντική ουσία την σορβιτόλη. Το μεγάλο πλεονέκτημα της σορβιτόλης έναντι της ζάχαρης είναι ότι δεν ευνοεί στον σχηματισμό της τερηδόνας καθώς δεν μπορεί να καταναλωθεί από τα βακτήρια που ευθύνονται για τον σχηματισμό της. Η σορβιτόλη σαν διατροφικό στοιχείο παρέχει μόνο 2,6 θερμίδες ανά γραμμάριο, λιγότερες δηλαδή από ένα γραμμάριο ζάχαρης. Η υπερβολική κατανάλωση σορβιτόλης όμως  μπορεί να δημιουργήσει εντερικά προβλήματα όπως κολίτιδα και διάρροια λόγω της ύπιας καθαρτικής της δράσης. Η δόση της σορβιτόλης που προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τα 20 γρ. ημερησίως δηλαδή περίπου 15 τσίχλες χωρίς ζάχαρη (περίπου ένα πακέτο). Παρόλα αυτά η δόση αυτή μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο γι’ αυτό σε περίπτωση που υποφέρετε από συμπτώματα όπως: φούσκωμα στο έντερο, αέρια, πόνο στην κοιλιά και κολίτιδα καλό θα ήταν να σκεφθείτε μήπως λαμβάνετε υπερβολική δόση σορβιτόλης μέσω κατανάλωσης τσιχλών. 
 
 
Ζακχαίου Κυριακή
Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response