Γνωρίζετε ότι το μπάνιο στο δάσος έχει απίστευτα οφέλη στην υγεία; Καλά ακούσατε αλλά δεν εννοώ να μπανιαριστείτε με νερό όπως κάνετε στη ντουζιέρα σας, αλλά να “λουστείτε” με τις μυρωδιές, τα χρώματα και τα χαλαρωτικά μηνύματα που έχει να σας προσφέρει μια βόλτα στο δάσος ή σ’ένα πράσινο περιβάλλον. Οι Ιάπωνες εδώ και χρόνια, έχουν επινοήσει τον όρο “μπάνιο στο δάσος”, (Forest Bathing στα Αγγλικά και shinrin-yoku στα Ιαπωνικά), για να περιγράψουν την βόλτα σ’ένα κατάφυτο περιβάλλον όπως είναι ένα πάρκο, η οποία δημιουργεί ευφορία, χαλαρώνει και μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του στρες.
Η βόλτα αυτή, περιλαμβάνει την διασκεδαστική συμμετοχή των αισθήσεων:
- της ακοής, καθώς ακούμε το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδισμα των πουλιών
- της όσφρησης, καθώς μυρίζουμε τις αρωματικές ουσίες που αναδίδουν τα δέντρα
- της όρασης, καθώς παρατηρούμε τα παιχνιδίσματα του φωτός και την ομορφιά της φύσης γύρω μας
- της αφής, καθώς νιώθουμε τον αέρα και τις αλλαγές της θερμοκρασίας στο σώμα μας
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την οξυγόνωση του οργανισμού, έχουν την δυνατότητα να μας θεραπεύσουν από την ακατάσχετη νοητική λειτουργία η οποία συνήθως περιστρέφεται γύρω από αγχωτικές και αρνητικές σκέψεις, στερώντας μας την ευτυχία και την ηρεμία αλλά και την επαφή με το παρόν.
Είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο
Εκτός από εμπειρικά, τα οφέλη του μπάνιου στη φύση είναι και επιστημονικά επιβεβαιωμένα καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μία τέτοια δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που είναι η βασική ορμόνη του στρες. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί αλλά και η αρτηριακή πίεση, ένα επικίνδυνο δίπτυχο για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ακόμα, φαίνεται να αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και να μειώνει αυτόν του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, λειτουργίες που επίσης συνδέονται με την αίσθηση της ευτυχίας και της ηρεμίας.
Οι τακτικές βόλτες στη φύση φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην καύση του λίπους, στον μεταβολισμό και συνεπώς στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Αυτό συμβαίνει μέσω της αύξησης της παραγωγής μίας ορμόνης της αντιπονεκτίνης, η οποία ρυθμίζει την γλυκόζη στο αίμα, μειώνει τις φλεγμονές και αυξάνει τις καύσεις των λιπών. Χαμηλά επίπεδα αντιπονεκτίνης έχουν συσχετισθεί με μεταβολικές διαταραχές όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές νόσοι.
Μία άλλη πολύ σημαντική επίδραση του δασικού μπάνιου στον οργανισμό μας είναι η βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μέσω της παραγωγής λεμφοκυττάρων και ιδιαίτερα των κυττάρων “δολοφόνων” που δρουν κατά των καρκινικών όγκων αλλά και των παθογόνων βακτηρίων και ιών. Αυτό οφείλεται στις φυτονσίδες (phytoncides) , ουσίες που αναδίδουν τα δέντρα για να προστατεύονται τα ίδια από τα έντομα και τους μικροοργανισμούς, αλλά έχουν την ίδια επίδραση και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Γι’αυτό λοιπόν μην χάσετε την υπέροχη ευκαιρία να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα μπάνιο στο δάσος όσο πιο συχνά μπορείτε!
Πηγές:
Park, B. J., Tsunetsugu, Y., Kasetani, T., Kagawa, T., & Miyazaki, Y. (2010). The physiological effects of Shinrin-yoku (taking in the forest atmosphere or forest bathing): evidence from field experiments in 24 forests across Japan. Environmental Health and Preventive Medicine, 15(1), 18–26. http://doi.org/10.1007/s12199-009-0086-9
Li, Q., Kobayashi, M., Kumeda, S., Ochiai, T., Miura, T., Kagawa, T., … Kawada, T. (2016). Effects of Forest Bathing on Cardiovascular and Metabolic Parameters in Middle-Aged Males. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : eCAM, 2016, 2587381. http://doi.org/10.1155/2016/2587381
Li, Q. (2010). Effect of forest bathing trips on human immune function. Environmental Health and Preventive Medicine, 15(1), 9–17. http://doi.org/10.1007/s12199-008-0068-3
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Facebook