Νερό – κλειδί νεότητας και υγείας

Μία πρόσφατη μελέτη του National Institutes of Health ήρθε να δείξει την μεγάλη σπουδαιότητα που έχει η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού καθώς το νερό αποτελεί κλειδί νεότητας και υγείας.  Όπως έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο, το νερό εξυπηρετεί πάρα πολλούς σκοπούς στον οργανισμό όπως να ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος, να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, να διαλύει χημικές ενώσεις, να αποβάλλει άχρηστα υλικά και άλλα. Όμως η συγκεκριμένη μελέτη πήγε τα πράγματα ακόμα παραπέρα δείχνοντας ότι η καλή ενυδάτωση συνδέεται με την επιβράδυνση της γήρανσης και μιας ζωής χωρίς χρόνιες ασθένειες. Η ίδια έρευνα, έδειξε ότι η αφυδάτωση (νάτριο του ορού μέσης ηλικίας > 142 mmol/l), οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο για βιολογική γήρανση, ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών και πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη

Στην συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν το κατά πόσο τα χαμηλότερα επίπεδα ενυδάτωσης σχετίζονται με την επιτάχυνση της γήρανσης. Η λήψη των δεδομένων έγινε από την κοόρτη της μελέτης ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities study), ατόμων μέσης ηλικίας (n=15.752, ηλικίας 45 έως 66 ετών) τα οποία παρακολουθήθηκαν για 25 χρόνια και από το Bio-LINCC (National heart, lung and blood institute biologic specimen and data repository information coordinating center).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το νάτριο ορού, για να διερευνήσουν τις συνήθειες ενυδάτωσης, ενώ για να εκτιμήσουν τη σχετική ταχύτητα γήρανσης, υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία από βιοδείκτες που εξαρτώνται από την ηλικία. Αφού ανέλυσαν τα αποτελέσματα, αξιολόγησαν τους κινδύνους χρόνιων ασθενειών και πρόωρης θνησιμότητας και διαπίστωσαν ότι το νάτριο του ορού μέσης ηλικίας μεγαλύτερο από 142 mmol/l σχετίζεται με 39% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, ενώ εάν είναι πάνω από 144 mmol/l, υπάρχει 21 % αυξημένος κίνδυνος πρόωρης θνησιμότητας. Αν και οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι απαιτούνται περαιτέρω επεμβατικές δοκιμές για να αποδειχθεί αυτή η σύνδεση μεταξύ ενυδάτωσης και γήρανσης, φαίνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο  περισσότερο από το 50% των ανθρώπων δεν πίνουν τις ενδεδειγμένες ποσότητες υγρών. Επομένως, τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν πρόσθετους λόγους για την ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών συστάσεων για τη βέλτιστη πρόσληψη υγρών.

Συστάσεις

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό συνιστάται η κατανάλωση 8-10 ποτήρια υγρών (2-2,5 λίτρα) την ημέρα. Βέβαια, μέσα σ ’αυτήν την ποσότητα προσμετρούνται και τα ροφήματα όπως τα αφεψήματα, ο καφές κτλ, ώς επίσης και μία ποσότητα υγρών που παίρνουμε από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν αρκετή υγρασία όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τέλος, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και μερικούς ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες σε ενυδάτωση, όπως η γενική κατάσταση της υγείας, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, η θερμοκρασία και το περιβάλλον (θερμοκρασία, υγρασία, υψόμετρο).

Ιδέες για να αυξήσετε την ημερήσια κατανάλωση νερού :

  1. Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό μόλις ξυπνήσετε.
  2. Χειμώνα – καλοκαίρι να έχετε κοντά σας νερό, είτε σε μπουκάλι είτε σε ποτήρι αν είστε στη βάση σας.
  3. Καταναλώνετε μη θερμιδογόνα ροφήματα όπως τα αφεψήματα.
  4. Αρωματίστε το νερό με φύλλα δυόσμου ή βασιλικού ή λωρίδες αγγουριού.
  5. Βάλτε στόχο να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό μεταξύ των γευμάτων.

Πηγές:

  • Middle-age high normal serum sodium as a risk factor for accelerated biological aging, chronic diseases, and premature mortality. Natalia I. Dmitrieva, Alessandro Gagarin, Delong Liu, Colin O. Wu and Manfred Boehm. eBioMedicine 2022; 104404 Published Online, www.thelancet.com
  • Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί. diatrofikoiodigoi. (n.d.). Retrieved January 17, 2023, from http://www.diatrofikoiodigoi.gr/?page=diatrofikes-sistaseis&listid=24
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός. 
Βρείτε μας στο Instagram, στο Facebook και στο Tik Tok.

Leave A Response