Νερό και διατροφή – Νεράκι εσύ, έτερόν μου ήμισυ

nero-1

Έχετε υπόψη σας πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα; Η κατανάλωση νερού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία μας όλες τις εποχές του χρόνου. Κι αυτό διότι στον οργανισμό μας το νερό εξυπηρετεί πάρα πολλούς σκοπούς όπως να ρυθμίζει την θερμοκρασία μας, να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, να διαλύει χημικές ενώσεις, να αποβάλλει άχρηστα υλικά κ.α. Κάτι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι δεν περιέχουν όλοι οι ιστοί του σώματός μας την ίδια ποσότητα νερού. Για παράδειγμα, ο λιπώδης ιστός περιέχει το λιγότερο νερό, μόνο 20%, χαμηλότερο ποσοστό ακόμη κι από τα οστά μας, ενώ αντιθέτως, ο μυικός ιστός έχει περίπου 75% νερό , το αίμα 90% και ο εγκέφαλος 78%.

Water-In-Human-Body
Το σώμα ενός υγιή ενήλικα αποτελείται από τουλάχιστον 50% νερό.  Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ποσότητα νερού στο σώμα τους. Η ολική ποσότητα σωματικού νερού εξαρτάται από την ηλικία, το φύλλο, την περιεκτικότητα του σώματος σε μυικό και λιπώδη ιστό. Τα μωράκια για παράδειγμα, επειδή έχουν πολύ χαμηλό σωματικό λίπος αλλά και μυικό ιστό, περιέχουν 73% νερό ή και παραπάνω, κάτι που δίνει την όψη και την αίσθηση απαλού ροδοκόκκινου φρούτου στο δέρμα τους! Μεγαλώνοντας, ένας υγιής άνδρας αποκτά 60% νερό στο σώμα του, ενώ μία υγιής γυναίκα 50 % νερό στο σώμα της. Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο φύλλων οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο σωματικό λίπος και λιγότερο μυικό ιστό απ’τους άνδρες. Στην πορεία της ζωής του, ο άνθρωπος  χάνει την ικανότητα συγκράτησης νερού στο σώμα του και έτσι το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί μέχρι και στο  45%.
Η μη κατανάλωση αρκετού νερού μέσα στην ημέρα μπορεί να προκαλέσει μία ανεπιθύμητη κατάσταση για τον οργανισμό μας την αφυδάτωση.  Για την αποφυγή αυτής της κατάστασης ο οργανισμός μας ενεργοποιεί το αίσθημα της δίψας το οποίο μας ωθεί στο να πιούμε νερό. Δυστυχώς, όμως, για να εκδηλωθεί το αίσθημα αυτό πρέπει να εμφανιστεί ήπια αφυδάτωση.Επιπλέον, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν ανεπαρκή ρύθμιση του μηχανισμού της δίψας με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθούν.

Για τους παραπάνω λόγους, καλό είναι να πίνουμε αρκετό νεράκι ακόμη κι αν δεν διψάμε. Οι ημερήσιες ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα για υγρά είναι περίπου 30-35 mlανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ στα βρέφη και στα μικρά παιδιά οι ανάγκες είναι στα 120-150 ml ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι  είναι καλό να πίνουμε περίπου 2 λίτρα νερό την ημέρα – ακόμη και τον χειμώνα! Βέβαια, μέσα σ’αυτήν την ποσότητα προσμετρούνται και τα ροφήματα όπως οι χυμοί, το τσάι, ο καφές κτλ, ώς επίσης και μία ποσότητα υγρών που παίρνουμε από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν αρκετή υγρασία όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι ποσότητες νερού που χρειαζόμαστε καθημερινά επηρεάζονται και από τις δραστηριότητές μας αλλά και από το κλίμα, καθώς όσο πιο θερμό το κλίμα τόσο  μεγαλύτερες οι απώλειες ιδρώτα οι οποίες θα πρέπει να αναπληρώνονται. Ομοίως και  κατά την διάρκεια της άσκησης υπάρχουν μεγάλες απώλειες υγρών μέσω του ιδρώτα οι αθλητές θα πρέπει να έχουν στρατηγική ώστε να πίνουν νερό πριν διψάσουν. Συνιστάται λοιπόν να καταναλώνονται 100-250 ml υγρών κάθε 15’ έντονης προπόνησης. Επιπλέον, στο τέλος της άσκησης θα πρέπει να καταναλωθούν υγρά σε ποσοστό 150% της απώλειας σωματικού βάρους, δηλαδή 1,5 λίτρο νερό για κάθε κιλό απώλειας κατά την προπόνηση.

Συμπερασματικά, η επαρκής κατανάλωση νερού είναι σημαντική για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να μην ξεχνάμε ακόμη και τον χειμώνα να πίνουμε τουλάχιστον 1 λίτρο νερό για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας!
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response