Κοιλιακό λίπος – συστηθήκατε ;

bellyfat2
Το αποθηκευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς αποτελεί πρόβλημα για πάρα πολλούς. Αν και θεωρείται ανδρικό «προνόμοιο», η αύξηση κοιλιακού λίπους εμφανίζεται και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ανεξάρτητα από την αύξηση βάρους ή όχι. Επιπλέον, ο σύγχρονος τρόπος καθιστικής ζωής και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες έχουν συμβάλλει στην αύξηση του κοιλιακού λίπους και σε μικρότερες ηλικίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκτός από αισθητικά προβλήματα, μειωμένη ευκινησία και το πιο σημαντικό πολυάριθμοι κίνδυνοι για την υγεία. Ας εξετάσουμε όμως τους κινδύνους αυτούς όπως επίσης και τους λόγους για τους οποίους το κοιλιακό λίπος τους προκαλεί.
vi1sceral-fat1
Μέχρι πρόσφατα το κοιλιακό λίπος θεωρούταν επικίνδυνο γιατί συνέβαλλε στην αύξηση των ορμονών του στρες, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου του αίματος αλλά και των καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ωστόσο τελευταία, έχει εισαχθεί ένας νέος όρος που συνδέεται με το κοιλιακό λίπος αυτός της λιποτοξικότητας. Το κοιλιακό λίπος αποτελείται από δύο είδη, το υποδόριο και το σπλαχνικό.
Το υποδόριο λίπος είναι λιγότερο επικίνδυνο από το σπλαχνικό και είναι αποθηκευμένο κάτω από το δέρμα. Το σπλαχνικό λίπος όμως, είναι αποθηκευμένο ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα και αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία. Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του σπλαχνικού λίπους είναι ότι απελευθερώνει μεταβολικά προϊόντα απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος, όπως ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα οποία στην συνέχεια συσσωρεύονται στο συκώτι αλλά και σε άλλα εσωτερικά όργανα. Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται λιπώδης διήθηση του ήπατος ή αλλιώς λιπώδες συκώτι, μία κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του ήπατος. Επιπλέον, η  συσσώρευση σπλαχνικού λίπους επηρεάζει αρνητικά την ρύθμιση της ινσουλίνης άρα και του σακχάρου του αίματος ως επίσης και της χοληστερίνης με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε καρδιακά προβλήματα και διαβήτη τύπου ΙΙ. Τέλος, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το αυξημένο κοιλιακό λίπος στους άντρες προκαλεί προδιάθεση για οστεοπόρωση.
Πώς μπορούμε να εκτιμήσουμε αν έχουμε σπλαχνικό λίπος;
Αρχικά θα πρέπει να εκτιμήσουμε το αν έχουμε παραπάνω κιλά υπολογίζοντας τον Δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) διαιρώντας το βάρος μας σε κιλά προς το ύψος μας σε μέτρα στο τετράγωνο. Υπολογίστε γρήγορα και εύκολα τον ΔΜΣ σας και αποκωδικοποιήστε εύκολα το αποτέλεσμα κάνοντας κλικ εδώ. Στην συνέχεια πραγματοποιήστε μια δεύτερη και πιο εξειδικευμένη μέτρηση αυτή της περιφέρειας της μέσης. Χρησιμοποιώντας μια απλή μεζούρα μετρήστε την περιφέρεια της μέσης σας στο σημείο λίγο πάνω από τον αφαλό σας και αξιολογήστε τα αποτελέσματα ως εξής:

 

  • Για τους άντρες η περιφέρεια μέσης θεωρείται σχετικά υψηλή αν κυμαίνεται μεταξύ 94-105 εκατοστά και επικίνδυνα υψηλή αν ξεπερνάει τα 102 εκατοστά.
  • Για τις γυναίκες η περιφέρεια μέσης θεωρείται σχετικά υψηλή αν κυμαίνεται μεταξύ 80-88 εκατοστά και επικίνδυνα υψηλή αν ξεπερνάει τα 88 εκατοστά.
Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείξουν ότι έχετε παραπάνω κιλά και ότι η περιφέρεια μέσης σας είναι υψηλή, είναι πολύ σημαντικό για την υγεία σας να ξεκινήσετε μία υγιεινή διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους και να βάλετε την τακτική άσκηση στην ζωή σας. Η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη και η ανατροπή της μπορεί να σας χαρίσει χρόνια υγείας και ευεξίας.
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή, Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google +

 

Leave A Response