Όταν έρχεται η ώρα να διαλέξουμε συσκευασμένο κοτόπουλο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή κρίνοντας την ποιότητά του από τις ετικέτες πιστοποίησης πάνω στην συσκευασία του. Μιας και καταναλώνουμε πολύ συχνά κοτόπουλο, είναι απαραίτητο να είμαστε σίγουροι ότι το κρέας που φέρνουμε στο τραπέζι μας πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας που θέλουμε, γι’αυτό και θα πρέπει να προσέχουμε την πηγή απ’όπου το προμηθευόμαστε. Παραδοσιακά, συνηθίζουμε κάνουμε τις αγορές μας από το κρεοπωλείο της εμπιστοσύνης μας, απ’όπου γνωρίζουμε ότι μας παρέχονται ποιοτικά κοτόπουλα ελεγμένα και ασφαλή. Μια άλλη σίγουρη και ασφαλής λύση είναι να επιλέξουμε συσκευασμένο κοτόπουλο, τι πρέπει όμως να προσέξουμε;
Σε γενικές γραμμές, όταν το συσκευασμένο κοτόπουλο προέρχεται από επώνυμες εταιρείες αυτό σημαίνει ότι τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες για την ασφάλεια και την υγιεινή του προϊόντος. Επίσης, η συσκευασία προστατεύει το κοτόπουλο κατά τη μεταφορά και τη συντήρησή του στα ψυγεία από τυχόν επιμολύνσεις. Ένα βασικό πλεονέκτημα του συσκευασμένου κοτόπουλου είναι ότι πάνω στην συσκευασία του αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με το είδος του κοτόπουλου και τον τρόπο εκτροφής του.
Υπάρχουν 3 είδη κοτόπουλου:
- Βιολογικά κοτόπουλα: Βόσκουν ελεύθερα σε πιστοποιημένα βιολογικά αγροκτήματα ικανοποιώντας έτσι την φυσιολογική τους ανάγκη για κίνηση, σκάλισμα και έκθεση σε φυσικό φως και αέρα. Είναι φυλές βραδείας ανάπτυξης, ανθεκτικές σε ασθένειες και με ανεπτυγμένο το ένστικτο της κίνησης και της βόσκησης. Στη διατροφή τους εκτός της βόσκησης συμμετέχουν πιστοποιημένοι βιολογικοί καρποί ενώ απαγορεύεται η χρήση γενετικώς τροποποιημένων ζωοτροφών, συνθετικών αμινοξέων, ζωϊκού λίπους και κάθε είδους αυξητικών παραγόντων. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών απαγορεύεται η προληπτική χρήση αντιβιοτικών ενώ δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη καθώς η ολοήμερη παρουσία των κοτόπουλων σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση ανθεκτικών φυλών και γενικά η μη ‘’πίεση’’ των κοτόπουλων για να αποκτήσουν γρήγορα βάρος, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες πρόληψης των ασθενειών.
- Κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής: Βόσκουν και κινούνται ελεύθερα σε υπαίθριο χώρο και σε αχυρώνα και εκτρέφονται με 100% φυτικές τροφές, εκ των οποίων το 65% είναι καλαμπόκι. Οι νεοσσοί είναι βραδείας ανάπτυξης και η εκτροφή τους διαρκεί τουλάχιστον 56 ημέρες.
- Κοτόπουλα πτηνοτροφείου: Είναι τα κλασικά κοτόπουλα που βρίσκουμε χύμα αλλά και συσκευασμένα, ζουν σε εσωτερικό χώρο και η εκτροφή τους διαρκεί τουλάχιστον 50 ημέρες.
Πάνω στη συσκευασία πρέπει να βρούμε τις παρακάτω πληροφορίες:
- Την ημερομηνία σφαγής και την ημερομηνία λήξης.
- Την ένδειξη που αφορά το είδος των τροφών με τις οποίες σιτίστηκε το κοτόπουλο , π.χ. “100% βιολογική πιστοποιημένη τροφή” ή έχει τραφεί με 100% φυτικές τροφές βιταμίνες & ινχοστοιχεία” ή “ταϊσμένα με 100% φυτικές τροφές, εκ των οποίων το 65% είναι καλαμπόκι”.
- Το σήμα του φορέα πιστοποίησης όπως είναι για παράδειγμα ο Agrocert ο οποίος ελέγχει και πιστοποιεί ότι τηρούνται οι αυστηρά καθορισμένες προδιαγραφές εκτροφής και διατροφής των πουλερικών. Οι εν λόγω προδιαγραφές έχουν καθοριστεί με κοινοτικούς κανονισμούς και είναι προαιρετικές. Συνεπώς, όταν ένα συσκευασμένο προϊόν κατέχει σφραγίδα πιστοποίησης αυτό μας διασφαλίζει ότι έχουν τηρηθεί οι κανόνες εκτροφής που αφορούν και την σίτιση αλλά και την ευζωία των πτηνών.
Πώς συντηρούμε το κοτόπουλο:
Για σωστή συντήρηση, τοποθετούμε την συσκευασία στο ψυγείο, μακριά από φρέσκα φρούτα και λαχανικά και φροντίζουμε ότι θα παραμείνει σε θερμοκρασία 0-4˚C το αργότερο μέχρι την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Σε περίπτωση που κατά την συντήρησή του υπερβεί τη συνιστώμενη θερμοκρασία, οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα το προϊόν αλλοιωθεί γρηγορότερα.
Όταν έχει αρχίσει να αλλοιώνεται, το κοτόπουλο μας μυρίζει άσχημα και το κρέας του μαλακώνει κάτι που σημαίνει ότι τα επίπεδα της μικροβιακής χλωρίδας που υπάρχουν στο κρέας έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό. Για να είναι κατάλληλο για κατανάλωση, θα πρέπει να έχει ουδέτερη μυρωδιά και το κρέας του να είναι σφιχτό.
Σε περίπτωση που επιθυμούμε να το αποθηκεύσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορούμε να το τοποθετήσουμε στην κατάψυξη αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται και η κατάψυξή του δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα. Για την σωστή απόψυξη το τοποθετούμε σε θερμοκρασία συντήρησης για τουλάχιστον 24 ώρες. Μετά την απόψυξη δεν πρέπει να το καταψύξουμε εκ νέου.
Για ιδανικό και ασφαλές μαγείρεμα η θερμοκρασία του κρέατος θα πρέπει να φτάσει στους 75οC κάτι που μπορούμε να διασφαλίσουμε με ένα θερμόμετρο κουζίνας.
Περισσότερα για τον ασφαλή χειρισμό του κοτόπουλου μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο: Κοτόπουλο και Σαλμονέλα, τα μάτια σας 14!
Πηγές:
ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. (n.d.). Retrieved from http://www.elgo.gr/index.php/el/quality-assurance-of-agricultural-products/inspection-and-certification-of-pdo-and-pgi-products
Γαστρονόμος (2017, October 30). Τι προσέχουμε κατά την αγορά του κοτόπουλου. Retrieved from http://www.gastronomos.gr/gr/γαστρονομία/συμβουλές/τι-προσέχουμε-κατά-την-αγορά-του-κοτόπουλου
http://aggelakis.gr
http://nitsiakos.gr
https://www.pindos-apsi.gr
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Βρείτε μας στο Facebook