Σφουγγαράκι της Κουζίνας – Το βρωμερό!

large_toiletmlive

Η μέρα τελείωσε, μαγειρέψατε, φάγατε, πλύνατε τα πιάτα, καθαρίσατε τον πάγκο της κουζίνας και το τραπέζι και τώρα είστε σίγουροι ότι τα πάντα είναι καθαρά και αμόλυντα έτοιμα για την επόμενη χρήση, σωστά; ΛΑΘΟΣ! Δεν θέλω να σας τρομοκρατήσω αλλά η αλήθεια είναι ότι το αντικείμενο με το οποίο πλύνατε τα πιάτα σας, δηλαδή το σφουγγαράκι της κουζίνας, είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο του σπιτιού σας – συγκεκριμένα είναι 200 χιλιάδες φορές πιο βρώμικο από το κάθισμα της τουαλέτας! Η πληροφορία μας έρχεται από έρευνα που έγινε για το Συμβούλιο Υγιεινής της Βρετανίας σύμφωνα με την οποία το σφουγγαράκι της κουζίνας διαθέτει 10 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα, πολλά από τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις όπως το σύνδρομο Guillain-Barré που συνδέεται με παράλυση, δηλητηρίαση από σαλμονέλα, μόλυνση από βακτηρίδιο E-coli και πολλές άλλες!!! Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι αντικείμενα που νομίζουμε πως είναι καθαρά όπως τα πιάτα και το ξύλο κοπής είναι επίσης πολύ βρώμικα αφού φιλοξενούν εκατομμύρια βακτήρια! Ποιοι είναι όμως οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καθαρίζουμε το σφουγγαράκι της κουζίνας, και κάθε πότε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι πραγματικά καθαρό;

Λύσεις για καθαρό σφουγγαράκι

Καθαρίστε το σφουγγαράκι της κουζίνας κάθε βράδυ ώστε να εξοντώσετε όλα τα βακτήρια αλλά και να διώξετε όλες τις ανεπιθύμητες μυρωδιές του. Οι τρόποι καθαρισμού είναι πολλοί, επιλέξτε έναν από τους παρακάτω αφού πρώτα καθαρίστε το σφουγγαράκι από όλα τα ορατά υπολείμματα τροφών :
1ος Τρόπος
      Βυθίστε το σε ένα μπολ όπου έχετε διαλύσει 1  ποτήρι ζεστό νερό, 1/2 ποτήρι λευκό κρασί και 3 κ. Σούπας αλάτι και αφήστε το μέσα για όλη την διάρκεια της νύχτας.
saturation-3
2ος Τρόπος
Βάλτε το στο πλυντήριο πιάτων να πλυθεί μαζί με τα υπόλοιπα πιάτα, αλλά φροντίστε να το σφηνώσετε μεταξύ άλλων αντικειμένων για να μην φύγει από τη θέση του και τελικά καταλήξει στον πάτο του πλυντηρίου μαζί με τα απόνερα!
 
3οςΤρόπος
Μόνο αν το σφουγγαράκι δεν περιέχει μεταλλικά μέρη – Βάλτε το μουλιασμένο στο φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά αλλά με ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί μπορεί να πάρει φωτιά αν εξατμιστεί τελείως το νερό! Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική, (εξοντώνει το 99,999% των μικροβίων) αλλά θέλει προσοχή και εγρήγορση από μέρους σας κατά την διάρκεια του δίλεπτου, λόγω του  κίνδυνου της φωτιάς αλλά και μετά την ολοκλήρωση του 2λεπτου θα πρέπει να το πιάσετε με γάντια για να μην καείτε! 
Επιπλέον καλό είναι :
  • Να καθαρίζετε το σφουγγαράκι  από υπολείμματα τροφών αμέσως μετά από κάθε χρήση.
  • Να έχετε δύο σφουγγαράκια και να τα χρησιμοποιείτε εναλλάξ, μέρα παρά μέρα, ώστε να τους επιτρέπετε,  μετά το ως άνω καθάρισμα, να στεγνώνουν πλήρως (τα μικρόβια αγαπούν την υγρασία).
  • Μετά από κάθε χρήση να το στερεώνετε όρθιο ώστε να του επιτρέπετε να στραγγίζει και να στεγνώνει.
  • Προτιμήστε να καθαρίσετε τις ακαθαρσίες του πάγκου από ωμά κρέατα, ψάρια και πουλερικά με χαρτί  κουζίνας ώστε να προστατεύσετε το σφουγγαράκι από υπερβολικό φορτίο μικροβίων! 
Αν ακολουθήσετε αυτές τις απλές οδηγίες θα εξασφαλίσετε ένα καθαρό σφουγγαράκι και κατ’επέκταση μειωμένο κίνδυνο δηλητηρίασης και μετάδοσης ασθενειών στην οικογένειά σας!
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή
Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response