Λάθη που αυξάνουν τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης

Το καλοκαίρι, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, η ανάπτυξη μικροοργανισμών και μούχλας στις τροφές ευνοείται κατά πολύ, με αποτέλεσμα τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης να αυξάνονται κατακόρυφα. Αυτό συμβαίνει διότι τα περισσότερα παθογόνα  βακτήρια αναπτύσσονται μεταξύ 30-45οC, θερμοκρασίες που επικρατούν κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι λοιπόν, συνήθη λάθη ανεπαρκούς καθαριότητας και χειρισμού δεν “συγχωρούνται” όπως γίνεται το χειμώνα μιας και οι χαμηλές θερμοκρασίες μας βοηθούν στο να εξασφαλίσουμε περιορισμένη ανάπτυξη μικροοργανισμών στα τρόφιμα. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τα λάθη που αυξάνουν τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης και να λάβουμε τα μέτρα μας!

Ανεπαρκής καθαριότητα

Κάποιες φορές η καθαριότητα των χεριών, των εργαλείων κοπής και των επιφανειών δεν είναι επαρκής για να περιοριστεί η ανάπτυξη των μικροβίων σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας. Για σωστή καθαριότητα, θα πρέπει να τα σαπουνίσουμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και μετά να τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό. Επίσης, κάποιες φορές καθαρίζουμε πρόχειρα τα φρούτα και τα λαχανικά με αποτέλεσμα να παραμένουν βακτήρια στην επιφάνειά τους. Για επαρκές πλύσιμο, χρησιμοποιήστε τρεχούμενο νερό και τρίψτε με βούρτσα ή σφουγγάρι προκειμένου να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες που βρίσκονται στις εσοχές τους ή στο πέλος τους και στην συνέχεια, αν πρόκειται να τα καταναλώσετε αργότερα σκουπίστε την υγρασία και αποθηκεύστε τα σε δροσερό και σκιερό μέρος. 

Ανεπαρκής ψύξη

Συχνά, ξεχνάμε ευαίσθητα τρόφιμα όπως το γάλα και το τυρί εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να τοποθετούνται γρήγορα στο ψυγείο και θα πρέπει να κρατούνται κρύα όταν πρόκειται να μεταφρθούν. Χρησιμοποιείστε παγοκύστες και ειδικές ισοθερμικές σακούλες για να εξασφαλίσετε την χαμηλή θερμοκρασία των τροφίμων και κρατήστε τα αποθηκευμένα μακριά από το φως του ήλιου και σε όσο το δυνατόν πιο δροσερό περιβάλλον. 

Δεν απομονώνονται σωστά τα ωμά κρέατικά

Ένα συχνό λάθος είναι να τοποθετούμε τα ωμά κρεατικά σε μικρά πιάτα από τα οποία πολλές φορές στάζουν υγρά, ικανά να μολύνουν τα ωμά φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται αποθηκευμένα στις γύρω επιφάνειες, ή που θα τοποθετηθούν σ’αυτές αμέσως μετά. Τα ωμά κρεατικά (όπως και ψάρια, αυγά, πουλερικά), αλλά και οι χυμοί τους, είναι φορείς μικροβίων και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τοποθετούνται σε περιέκτες που κλείνουν καλά, όπως για παράδειγμα σε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία με καπάκι και να αποθηκεύονται καθαρά στο ψυγείο μέχρι την ώρα του ψησίματος. Σε περίπτωση που στάξουν ζουμιά στις επιφάνειες της κουζίνας, τότε αυτές θα πρέπει να σαπουνίζονται επιμελώς με τον τρόπο που αναφέρω στην προηγούμενη παράγραφο.

Ανεπαρκές ψήσιμο

Πολλές φορές το κρέας, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά φαίνονται εξωτερικά ψημένα, αλλά στο εσωτερικό τους παραμένουν ωμά. Για να είμαστε σίγουροι ότι εξολοθρεύσαμε παθογόνα βακτήρια όπως τα Σαλμονέλα, Ε. κόλι και Λιστέρια θα πρέπει η θερμοκρασία να φτ άσει πάνω από τους 75 0C στο κέντρο του κομματιού του κρέατος. Σ’αυτήν την διαδικασία θα μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο ένα θερμόμετρο.

Αποθήκευση & Επαναθέρμασνη 

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις οδηγίες στα εξής 4 στάδια για να τα έχουμε στο μυαλό μας:

  1. Καθαριότητα
  2. Διαχωρισμός – Απομόνωση 
  3. Ψήσιμο
  4. Ψύξη

 –

Πηγές:

Canada, H. (2013, January 07). Summer food safety tips. Retrieved July 10, 2017, from https://www.canada.ca/en/health-canada/services/seasonal-food-safety/summer-food-safety-tips.html
Summer Food Safety. (2016, September 29). Retrieved July 10, 2017, from https://www.healthlinkbc.ca/health-feature/summer-food-safety
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Βρείτε μας στο Facebook 

Leave A Response