Κοτόπουλο και Σαλμονέλα! Τα μάτια σας… 14!

Salmonella Marler

Κοτόπουλο και σαλμονέλα, δύο λέξεις που καλό είναι να τις έχουμε πάντα στο μυαλό μας όταν μαγειρεύουμε πουλερικά. Τα πουλερικά είναι ίσως από τις πιο συνηθισμένες τροφές στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πλάνο διότι αποτελούν μία υγιεινή και διαιτητική τροφή. Όμως, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι αυτή η κατηγορία τροφών είναι πολύ ευαίσθητη στις μικροβιακές αλλοιώσεις καθώς επίσης ότι είναι πολύ πιθανό κατά την προετοιμασία τους να πέσουμε σε παραπτώματα τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρή επίπτωση στην υγεία μας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από κακή διαχείριση των πουλερικών είναι η λοίμωξη από τα βακτηρίδια Σαλμονέλα. Η λοίμωξη από πουλερικά ονομάζεται Σαλμονέλωση και τα συμπτώματα που εμφανίζει είναι διάρροια, πυρετός, εμετός και κοιλιακές κράμπες. Σε κάποιες περιπτώσεις η λοίμωξη αυτή μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνη ώστε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή γι’αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια κατάσταση.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε σχετικές οδηγίες για το πώς να χειριστείτε σωστά  τα πουλερικά από την αγορά ως το πιάτο σας ώστε να αποφύγετε την μόλυνση από σαλμονέλα. 

Αγοράζοντας πουλερικά:

  • Ελέγξτε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης της συσκευασίας.
  • Πιάστε την συσκευασία ώστε να διαπιστώσετε ότι το περιεχόμενο διατηρείται ψυχρό.
  • Αφού το πάρετε στα χέρια σας φυλάξτε το μακριά από τα λαχανικά και φρούτα σας. 

Αποθηκεύοντας πουλερικά:

  • Αποθηκεύσετε τα πουλερικά σας στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου σας κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου.
  • Φροντίστε ώστε τα πουλερικά σας να φυλάγονται μακριά από ωμά φρούτα και λαχανικά, σε ξεχωριστό σημείο στο ψυγείο και καλά τυλιγμένα ώστε οι χυμοί τους να μην στάξουν πάνω σε άλλες τροφές.
  • Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνετε να τα μαγειρέψετε πριν την ημερομηνία λήξης του τότε καταψύξτε τα σε θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμών Κελσίου. Σημειώστε την ημερομηνία φύλαξης και φροντίστε να τα μαγειρέψετε μέσα στους επόμενους 9 μήνες.
  • Ωμά πουλερικά χωρίς ημερομηνία λήξης θα πρέπει να καταψύχονται αν δεν μαγειρευτούν μέσα σε 2-3 ημέρες ενώ αν το κρέας είναι τεμαχισμένο μέσα σε μέρα.
  • Καταναλώστε μαγειρεμένα πουλερικά το πολύ μέσα σε 3-4 μέρες ή αλλιώς καταψύξτε τα.

Μαγειρεύοντας πουλερικά:

  • Αποψύξετε τα στο ψυγείο ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
  • Αποφύγετε να αφήνετε τα ωμά πουλερικά εκτός ψυγείου για πάνω από 1 ώρα.
  • Αποφύγετε το πλύσιμό τους ή πλύνετέ τα πολύ προσεκτικά και μετά καθαρίστε προσεκτικά τις επιφάνειες, καθώς οι σταγόνες που πετάγονται στον χώρο προκαλούν μόλυνση.  
  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα  πριν και μετά την επαφή σας με ωμά πουλερικά.
  • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό ξύλο κοπής και μαχαίρι για τα ωμά πουλερικά απ’ότι για τα ωμά λαχανικά και φρούτα. Πλύνετε πολύ καλά τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε καθώς και τον πάγκο μετά την χρήση τους.
Wash-your-hands-of-food-safety-myths-CB10FVS8-x-large
  • Κατά το μαγείρεμα χρησιμοποιήστε θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι η τροφή έχει φτάσει τους 74 βαθμούς Κελσίου ακόμη και στο κέντρο του για τουλάχιστον 1 λεπτό, σ’ αυτό μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο ένα θερμόμετρο. 
MeatThermometer-448x218
Το καλοκαίρι ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στα τρόφιμα γι’αυτό καλό είναι να έχουμε το νου μας στις παραπάνω οδηγίες για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις!!
 
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Facebook 

16 Comments on this article. Feel free to join this conversation.

  1. dim September 14, 2012 at 12:49 pm - Reply

    hi:)polu xrisimes plirofories!i alithia einai oti den iksera poso epikindino einai to kotopoulaki…..kai xthes ekana kati pou mallon einai lathos……ebrasa kateythian to kotopoulo xwris na to ksepagwsw……einai epikindino i oxi??????

  2. Η Διατροφή Σήμερα September 14, 2012 at 1:59 pm - Reply

    Καλησπέρα, δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο, αν η θερμοκρασία ανέβηκε στους 100 βαθμούς Κελσίου για 1 λεπτό ακόμη και στο πιο βαθύ σημείο του κρέατος τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα με τα παγωμένα κρέατα που βάζουμε κατευθείαν στο φούρνο δημιουργείται διότι το κρέας ξεπαγώνει απ’έξω γρήγορα, ψήνεται και ροδίζει δίνοντάς μας την εντύπωση ότι έχει ψηθεί και εσωτερικά, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει προλάβει να ανεβάσει τους 100 βαθμούς στο εσωτερικό του (πολλές φορές όχι μόνο δεν έχει ψηθεί αλλά παραμένει και τελείως ωμό) και άρα δεν έχει εξοντωθεί το βακτηρίδιο της Σαλμονέλας. Ευχαριστώ.

  3. ανταλλακτικά ψυγείων October 16, 2012 at 9:11 am - Reply

    Πρέπει να γνωρίζουμε πως πρέπει να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και σε τι θερμοκρασία για να συντηρούνται σωστά. Το κρέας πρέπει να ξεπαγώνει περίπου στις 6 ώρες πριν το μαγειρέψουμε.

  4. Η Διατροφή Σήμερα October 16, 2012 at 9:35 am - Reply

    Έτσι είναι, ευχαριστώ για το σχόλιο!

  5. Anonymous July 1, 2013 at 10:05 pm - Reply

    ekopsa mia petsa apo kotopoulo pou molis eixa agorash gia na kopso to kotopolo sta 2 alla mono mia petsa ekopsa meta apo kamia wra afeirimenh ekopsa pswmi me to idio maxai ri kai to aloipsa me lavas meta traviksa oti eixe meinei apo to maxairi kai to efaga meta to thimithika ti eixa kanei kai pira ena amoxil bas kai prolavo mhn pathw kamia salmonella lete na epatha poso pithanon einai?

    • Η Διατροφή Σήμερα July 2, 2013 at 7:33 am - Reply

      Καλημέρα! Η μόλυνση των πουλερικών με σαλμονέλα δεν είναι κανόνας αν και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες – ιδιαίτερα αυτή την εποχή! Εύχομαι να μην πάθατε τίποτα τελικά!

  6. Anonymous August 5, 2013 at 10:39 am - Reply

    η σαλμονελα αναπτυσεται απο κακη συντηρηση της τροφης?δηλ αν αλλοιωθει ενα κοτοπουλο που εμεινε εκτος ψυγειου αναπτυσεισαλμονελα? η προυπαρχει σε συγκεκριμενα κοτοπουλα ουτως η αλλως?

  7. Η Διατροφή Σήμερα August 5, 2013 at 12:12 pm - Reply

    Ένα τρόφιμο επιμολύνεται με σαλμονέλα όταν έρθει σε επαφή με τα βακτηρίδια της σαλμονέλας που υπάρχουν στα περιττώματα των ανθρώπων και των ζώων. Το μολυσμένο τρόφιμο αν διατηρηθεί στις σωστές θερμοκρασίες τότε η μόλυνσή του κρατιέται σε περιορισμένο βαθμό και εξαλείφεται με το σωστό μαγείρεμα – με τον τρόπο αυτό γίνεται κατάλληλο για κατανάλωση!

  8. ανονυμοσ007 November 2, 2015 at 7:22 pm - Reply

    αν φαει καποιος ψητο κοτοπουλο που ομως ηταν ψηλοομω και ειχε λιγο αιμα μπορει να παθει σαλμονελα ?

    • Κυριακή Ζακχαίου December 21, 2015 at 2:20 pm - Reply

      Γεια σας, ευχαριστώ για το σχόλιο. Ναι, είναι πιθανό να πάθουμε σαλμονέλα αν το κρέας είναι εξαρχής μολυσμένο, κάτι όμως που δεν έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Γι’αυτό είναι σημαντικό να ψωνίζουμε φρέσκο και ποιοτικό κρέας από καλή πηγή, να το αποθηκεύουμε σωστά και να το ψήνουμε επαρκώς όπως αναφέρεται στο άρθρο.

  9. Γιώργος January 26, 2016 at 8:37 pm - Reply

    Καλησπέρα
    Σήμερα το μεσημέρι γυρνώντας απ’ το σχολείο, γύρισα πεινασμένος και καθώς όλοι έλειπαν λόγω κάποιων δουλειών, έβαλα φαγητό μόνος μου. Το πρόβλημα είναι ότι τρώγοντας διαπίστωσα πως το κοτόπουλο είχε αίματα σε πολλά σημεία. Επειδή η αδερφή μου που είναι λίγο πρωτάρα στα κουζινικά το μαγείρεψε, φαίνεται πως δεν το έψησε σωστά.

    Το κοτόπουλο αυτό ήταν μαριναρισμένο και κανονικά για σούβλα, αν δεν κάνω λάθος. Σε κάποια σημεία φαινόταν ψημένο, αλλά σε κάποια άλλα είχε πολύ αίμα…

    Και εγώ πεινασμένος έφαγα αρκετά σημεία με αίμα, όταν το κατάλαβα, άναψα το φούρνο για 10 λεπτά ακόμη και κατόπιν έφαγα λίγο ακόμα, αλλά πάλι υπήρχαν αίματα.

    Μη τα πολυλογώ το κοτόπολου δεν ήταν σε όλες τις μεριές καλά ψημένο και έτσι αναγκάστηκα -κακώς βέβαια- να φάω και άψητα μέρη αφαιρώντας τα αίματα.

    ΜΕ συγχωρείτε που σας κούρασα αλλά θα ήθελα τι συμβουλή σας για τις συνέπειες των παραπάνω, καθώς με έπιασε αγωνία για το αν θα κολλήσω τίποτα και σαφώς δεν πρόκειται να κάνω πάλι τέτοια απερισκεψία σε τέτοια περίπτωση.

    • Κυριακή Ζακχαίου March 7, 2016 at 3:20 pm - Reply

      Καλησπέρα σας, δεν είναι δεδομένο ότι κανείς θα νοσήσει αν φάει μερικώς άψητο κοτόπουλο, οι πιθανότητες όμως είναι πολλές. Καλό είναι να προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο ώστε να είστε σίγουροι ότι μαγειρέψατε επαρκώς το κρέας. Σε περίπτωση που έχει μαγειρευτεί ανεπαρκώς τότε θα πρέπει να το ξαναμαγειρέψετε μέχρι να είναι σωστά ψημένο μέχρι το κόκκαλο! Εύχομαι να πήγαν όλα καλά!

  10. Χρηστος March 6, 2016 at 11:00 am - Reply

    Χθες πηρα πακετο απο μεξικανικο εστιατοριο κοτοπουλο ψημενο με λαχανικα.δεν το εβαλα στο ψυγειο ομως το βραδυ απλα το ειχα στο ταπερ του στο τραπεζι.μπορω να το φαω η ειναι επικινδυνο?

    • Κυριακή Ζακχαίου March 7, 2016 at 3:22 pm - Reply

      Γεια σας, ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Υπάρχει περίπτωση να μην έχει αλλοιωθεί, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες οι οποίοι είναι αστάθμητοι. Το καλύτερο είναι να περιμένουμε να κρυώσει το φαγητό και μετά να το βάζουμε στο ψυγείο.

  11. ΔΗΜΗΤΡΑ June 15, 2017 at 4:52 pm - Reply

    Γεια σας. Μπορει καποιος να κολλησει σαλμονελα αν πιασει αυγο και δεν πλενει τα χερια του? Εχω παθει φοβια απο αρθρα που διαβασα παλιοτερα για την σαλμονελα και εφτασα να φοβαμαι να εχω τροφιμα διπλα στο ταπερ που βαζω τα αυγα στο ψυγειο η να απολυμαινω ακομη και το χερουλι της βρυσης αφου την ανοιξω ενω εσπασα αυγο. Η ακομη οταν εχω συσκευασια με κοτοπουλο φοβαμαι που την βαζω στο ψυγειο η που την ακουμπαω στον παγκο της κουζινας και μετα απολυμαινω οτι ακουμπησε. Ποσο ευκολα κολλαει καποιος απο επαφη με τετοια τροφιμα με τα χερια η αν ακουμπησουν καπου στον χωρο?? Μολυνεται οτι ακουμπησουν??

    • Κυριακή Ζακχαίου June 19, 2017 at 6:30 pm - Reply

      Γεια σας. Τα αυγά που αγοράζουμε συσκευασμένα είναι καθαρά από ακαθαρσίες και συνήθως προέρχονται από υγιείς κότες άρα το πιο πιθανό είναι ότι δεν είναι επιμοσυσμένα με σαλμονέλα. Καλό είναι να φυλάτε τα ωμά αυγά στην συσκευασία τους όπου έτσι προστατεύονται τα γύρω τρόφιμα και το ψυγείο από την επιμόλυνση. Επιπλέον, όταν πιάνουμε ωμά αυγά (όπως και ωμά κρέατα), πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας όπως και τα σκεύη και τις επιφάνειες στις οποίες ακούμπησαν για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μολύνουμε τα ωμά τρόφιμα που θα ακουμπήσουν στην συνέχεια εκεί.

Leave A Response