Αρσενικό και υδράργυρος στις δίαιτες χωρίς γλουτένη

arsenic-1

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ή με μειωμένη περιεκτικότητα σε αυτήν, είτε γιατί πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια παθολογική κατάσταση που οφείλεται σε δυσανεξία στην γλουτένη, είτε γιατί έχουν παρατηρήσει ότι η κατανάλωσή της τους προκαλεί εντερικές ενοχλήσεις και διαταραχές. Καθώς η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συνήθως περιέχουν αλεύρι ρυζιού το οποίο είναι ελεύθερο γλουτένης. Το ρύζι όμως βιο- συσσωρεύει τοξικές ουσίες όπως το αρσενικό και ο υδράργυρος από τα λιπάσματα, το χώμα ή ακόμη και το νερό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες από αρσενικό και υδράργυρο στις δίαιτες χωρίς γλουτένη.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθηκε από το UIC School of Public Health, βρέθηκε ότι υπήρξε μεγάλη εναπόθεση τοξικών μετάλλων στο αίμα και στα ούρα των 73 συμμετεχόντων με ηλικίες από 6 ως 80 ετών που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν μεγαλύτερα ποσοστά αρσενικού στα ούρα τους και υδράργυρου στο αίμα τους σε ποσοστό υψηλότερο από 50 ως 70% απ’ότι σε άτομα που καταναλώνουν ελεύθερη δίαιτα. Δυστυχώς και τα δύο αυτά μέταλλα είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον άνθρωπο καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα αποβάλλει αποτελεσματικά με συνέπεια να προκαλούν πολυάριθμα προβλήματα.

Τι προκαλεί το αρσενικό;

Το ανόργανο αρσενικό είναι από τα πιο επικίνδυνα και καρκινογόνα στοιχεία. Η συνεχής, μικρή αλλά μακροχρόνια κατανάλωσή του, οδηγεί σε συγκέντρωσή του στους μύες, στον εγκέφαλο, στον σπλήνα, στους νεφρούς, την καρδιά, στα μαλλιά και στα νύχια, προκαλώντας σταδιακή μυική και νευρολογική εξασθένηση του οργανισμού, τριχόπτωση , ασθένειες όπως καρκίνο του δέρματος και των πνευμόνων, διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους αλλά και αργό θάνατο.

Τι προκαλεί ο υδράργυρος ;

Ο υδράργυρος είναι μία ισχυρή νευροτοξίνη και γι’αυτό προκαλεί διαταραχές στο νευρικό σύστημα όπως τρόμο, αϋπνία, απώλεια μνήμης, νευρομυικές διαταραχές, πονοκεφάλους και αλλοιωμένη συμπεριφορά. Επίσης, οι έγκυες που καταναλώνουν υδράργυρο μπορεί να δημιουργήσουν διαταραχές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα των εμβρύων. Τα μωρά που έχουν εκτεθεί σε υδράργυρο εμφανίζουν νοητικές δυσλειτουργίες αλλά και δυσκολίες στις κινητικές και οπτικές τους δεξιότητες.

Πηγές:

University of Illinois at Chicago. (2017, February 13). Gluten-free diet may increase risk of arsenic, mercury exposure. ScienceDaily. Retrieved May 9, 2017 from www.sciencedaily.com

Arsenic. (n.d.). Retrieved May 10, 2017, from http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs372/en/

Mercury and health. (n.d.). Retrieved May 10, 2017, from http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs361/en/

 

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Google +.

Leave A Response