8 Κινήσεις για σωστή στάση και καλή πέψη κατά την διάρκεια του γεύματος.

 
Πόσες φορές μας έχει τύχει να φάμε καμπουριασμένοι και να νιώσουμε ότι το φαγητό έχει κατέβει σαν πέτρα στο στομάχι;
Είναι γεγονός ότι σωστή στάση κατά την διάρκεια του γεύματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την πέψη αλλά και την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Διατηρώντας την σπονδυλική στήλη ευθυτενή, κατά την διάρκεια του γεύματος, η διαδικασία της κατάποσης και μεταφοράς τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι διευκολύνεται από την επίδραση της βαρύτητας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αποφυγή κύρτωσης της πλάτης προς τα εμπρός εξασφαλίζει τον απαραίτητο χώρο στο στομάχι για την σωστή πέψη και μας προστατεύει από μία συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος την οισοφαγίτιδα.
Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε τη σωστή στάση και την καλύτερη δυνατή πέψη κατά την διάρκεια του γεύματος; Είναι πολύ απλό, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε 8 απλές κινήσεις όπως περιγράφονται παρακάτω και έτσι θα επιτύχετε σωστή στάση και καλή πέψη κατά την διάρκεια του γεύματος:
  1. Επιλέγετε να φοράτε άνετα ρούχα που δεν σας πιέζουν στην κοιλιά και στο διάφραγμα.

  2. Φέρτε την καρέκλα σας κοντά στο τραπέζι ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε πάνω από το πιάτο.

  3. Σπρώξτε τους ώμους επάνω και προς τα πίσω και ακουμπήστε τους χαλαρά στην πλάτη, ώστε να δώσετε επιπλέον χώρο σ’ όλο το πεπτικό σύστημα.

  4. Καθίστε με την σπονδυλική στήλη ευθεία κρατώντας το κεφάλι ψηλά ενώ φροντίστε να διατηρείτε τους μύες της κοιλιάς χαλαρούς.

  5. Διατηρήστε τα πόδια σας ελαφριά ακουμπισμένα στο πάτωμα ενώ καλό είναι να αποφύγετε το σταυροπόδι γιατί έτσι πιέζονται η κοιλιά και το στομάχι.

  6. Φέρτε την τροφή στο στόμα σας και όχι το στόμα σας στην τροφή έτσι ώστε να αποφύγετε το κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης.

  7. Πάρτε το χρόνο σας, γευματίστε χαλαρά και απολαύστε το γεύμα σας.

  8. Μετά το γεύμα, όσο κι αν θέλετε να ξαπλώσετε καλό είναι να το αποφύγετε τουλάχιστον για τις επόμενες 2-3 ώρες.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα της σωστής στάσης.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή στάση του σώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος αλλά και του οργανισμού στο σύνολό του. Το να διατηρεί κανείς αυτούς τους απλούς κανόνες σημαίνει ότι τα οστά είναι σωστά ευθυγραμμισμένα και ότι οι μύες, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι λειτουργούν έτσι όπως τους έχει σχεδιάσει η φύση. Επιπλέον, μ’αυτόν τον τρόπο επιτρέπουμε στα ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά και το στομάχι  να λειτουργούν σωστά και να αποδίδουν στο μέγιστο.  Με μία καλή στάση σώματος μπορούμε να έχουμε καλύτερη υγεία, περισσότερη αυτοπεποίθηση και ομορφιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση για ωφέλιμες αλλαγές και λίγη παραπάνω εγρήγορση που είναι απαραίτητη όταν πρόκειται να αλλάξουμε χρόνιες συνήθειες.
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google+

Leave A Response