Υγιεινή και ελαφριά κοτόπιτα

Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι λατρεύω τις πίτες τόσο πολύ που θα μπορούσα να ζω μόνο μ’αυτές! Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, ένας λόγος που είναι τόσο νόστιμες είναι ότι περιέχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες! Γι’αυτό και έφτιαξα αυτήν την συνταγή για υγιεινή και ελαφριά κοτόπιτα προκειμένου να σας δώσω μια πιο ελαφριά και ισορροπημένη εκδοχή.

Επιπλέον, χρησιμοποίησα χωριάτικο φύλλο εμπορίου ώστε να μειώσω τον χρόνο παρασκευής στο ελάχιστο. Φυσικά, αν θέλετε και έχετε όρεξη για ζύμωμα μπορείτε να ανοίξετε το δικό σας φύλλο.

Σας προτείνω να την καταναλώσετε σαν κύριο γεύμα με συνοδευτικό σαλάτας ή σε μικρότερη ποσότητα σαν σνακ αλλά καλό είναι να αποφύγετε τα τσιμπολογήματα με πίτα – όσο ελαφριά κι αν είναι – γιατί σίγουρα θα σας στοιχίσουν ακριβά!

Πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή:

Υλικά:

  • 4 χωριάτικα φύλλα (το κάθε ένα ~85-90 γρ.) – πχ “Ζύμη Ψαχνών” ή “Χρυσή Ζύμη”
  • 350 γρ. Κοτόπουλο φιλέτο βρασμένο και μαδημένο
  • 2 ξερά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα σε φέτες
  • 2 τριμμένα καρότα
  • 2 πιπεριές σε κομματάκια
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 5 μανιτάρια σε κομματάκια
  • 2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. τυρί λευκό ελαφρύ 12% λιπαρά
  • 100 γρ. γιαούρτι 2% στραγγιστό
  • 100 γρ. ασπράδι αυγού
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 7 κ.σούπας ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να μαλακώσει, στην συνέχεια προσθέτουμε διαδοχικά τις πιπεριές, τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας για άλλα 4 λεπτά, στο  χωρίς να καλύψουμε με καπάκι.

Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το τυρί και μεταφέρουμε σ’ένα μεγάλο μπολ για να βοηθήσουμε τη θερμοκρασία να πέσει.

Στο μεταξύ χτυπάμε το ασπράδι με το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο, τα ρίχνουμε κι αυτά στη γέμιση και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Λαδώνουμε ένα ταψί με λίγο λάδι και στρώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, και το τσαλακώνουμε μέσα στο ταψί.

Βάζουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και προσθέτουμε την γέμιση σε μία στρώση πάνω στα δύο φύλλα μας.

Καλύπτουμε την γέμιση με άλλα δύο τσαλακωμένα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.

Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο και πεταχτά με τα χέρια μας με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου για ~35΄ μέχρι να ροδίσει και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170 °C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφού τη βγάλουμε απο το φούρνο, την αφήνουμε να σταθεί στο ταψί για 5′ κι έπειτα τη βγάζουμε ολόκληρη σε ξυλινη επιφάνεια. 

Με΄τά από άλλα 10 λεπτά την κόβουμε σε κομμάτια και είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.

Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ.:

Θερμίδες: 167 kcal

Υδατάνθρακες: 12,5 γρ.

Πρωτείνες: 11 γρ.

Λιπαρά: 8 γρ.

 

  • Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

 

Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!

Leave A Response