Χειροποίητες αραβικές πίτες

Μία συνταγή που δεν είναι καθόλου δύσκολη, αντίθετα είναι διασκεδαστική και εντυπωσιάζει!

Μπορείτε να τις φάτε απευθείας σε σουβλάκι ή να τις κάνετε ρολάκι με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά και να τις απολαύσετε μέσα στην εβδομάδα. Όμως, φτιάξτε το ρολάκι όσο είναι ακόμα φρέσκιες και αποθηκεύστε τις στο ψυγείο έτοιμες σε ένα σακουλάκι γιατί αν τις αφήσετε για ώρα εκτός θα σκληρύνουν και δεν θα κόβονται.

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι μαλακό αλεύρι & λίγο εξτρά για το άνοιγμα
  • μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό (θα το δείτε στην πράξη)
  • λίγο αλάτι
  • 1 κ.σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ενώστε  τα υλικά και ζυμώστε καλά μέχρι να έχετε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι. 

Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 10-30′, αυτό θα βοηθήσει το ζυμάρι να έχει καλή “συμπεριφορά” όταν θα το ανοίγετε σε πιτάκια, δηλαδή να μην σπάει και ανοίγει.

Έπειτα χωρίστε σε μπαλάκια ζύμης, προσωπικά χρησιμοποιώ ζυγαριά κουζίνας και υπολογίζω ώστε το κάθε ένα μπαλάκι να ζυγίζει 50γρ..

Χρησιμοποιώντας πλάστη και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τις πίτες σε στρογγυλό σχήμα, ανάλογο με το μέγεθος ενός μεσαίου τηγανιού.

Ανοίξτε τις όλες μαζί και βάλτε τις τη μία πάνω στην άλλη με αλεύρι  ανάμεσά τους.

Ψήσιμο:

Σε αντικολλητικό τηγάνι πολύ καλά προθερμασμένο με την φωτιά στο μέγιστο και χωρίς καθόλου λάδι, βάλτε την πρώτη πίτα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα ρίξτε την θερμοκρασία στο 6-7. Μόλις δείτε μικρές φουσκάλες να εμφανίζονται στην επιφάνεια της πίτας γυρίστε από την άλλη και περιμένετε να δημιουργηθούν και εκεί φουσκάλες. Πολύ συχνά η πίτα μας φουσκώνει τελείως και γίνεται μπάλα. Δεν χρειάζεται πολύ ψήσιμο γιατί το ζυμάρι είναι λεπτό και ροδίζει με τη μία, θα τις καταλάβετε από το χρώμα. 

Επαναλαμβάνετεε με όλες τις υπόλοιπες πίτες και είναι έτοιμες για να τις γεμίσετε με ότι αγαπάτε.

Θρεπτική ανάλυση ανά πίτα 45 γρ.

  • Θερμίδες: 140
  • Υδατάνθρακες: 25
  • Πρωτείνες: 5
  • Λιπαρά:  2

 

Την συνταγή έγραψε και φωτογράφισε η Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός. Ακολουθήστε μας στο Instagram & στο Facebook.

 

Leave A Response