Άλλη μία τέλεια συνταγή για κρέμα βρώμης, αυτή τη φορά με κακάο και μπανάνα!
Η βρώμη είναι μία τροφή με τεράστια θρεπτική αξία καθώς περιέχει πρωτεϊνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Είναι ωφέλιμη για την υγεία μας γιατί μεταξύ άλλων περιέχει βήτα-γλυκάνες:
- Που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.
- Προάγουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού.
- Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τόσο την ολική όσο και την LDL χοληστερόλη και προστατεύοντας την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση.
Μαγειρεικά η βρώμη, λόγω της ιδιότητάς της να χυλώνει αποτελεί ιδανικό υλικό για υγιεινές και θρεπτικές κρεμούλες – ζεστές ή κρύες – που μπορούν να καταναλωθούν όλες τις εποχές του χρόνου.
Η συγκεκριμένη συνταγή περιέχει ως υγρό στοιχείο το ρόφημα αμυγδάλου με πρωτεϊνη ή γάλα ελαφρύ, επίσης περιέχει κακάο που τονώνει τον οργανισμό και το νευρικό σύστημα ενώ παράλληλα χαρίζει αντιοξειδωτικές ουσίες και μπανάνα που είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο.
Το αποτέλεσμα είναι ένα γεύμα με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και γλυκιά γεύση που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για μία μερίδα:
- 200 γρ. ρόφημα αμυγδάλου με πρωτεϊνη ή γάλα ελαφρύ
- 40 γρ. νιφάδες βρώμης (ολόκληρες ή σε αλεύρι ή μισές μισές)
- 100 γρ. μπανάνα (μισή στην κρέμα και άλλη μισή στην γαρνιτούρα)
- 1/4 κ.γ. υγρή βανίλια
- 1 κ. γλυκού κακάο
- 5 γρ. φουντούκια
Εκτέλεση:
Βάζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή μπανάνα λιωμένη, το ρόφημα αμυγδάλου (ή το γάλα), τις νιφάδες βρώμης, την υγρή βανίλια και το κακάο. Ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη μας και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δούμε ότι έχει αρχίσει να χυλώνει, κατεβάζουμε από την φωτιά και μεταφέρουμε σ’ένα μπολ.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά και αν θέλουμε να την καταναλώσουμε αμέσως τη γαρνίρουμε με την υπόλοιπη μπανάνα και τους ξηρούς καρπούς.
Διαφορετικά, μπορούμε να την παγώσουμε στο ψυγείο και να την καταναλώσουμε αργότερα σαν κρύα κρέμα.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα :
Θερμίδες: 350 kcal
Πρωτείνες : 13 γρ.
Υδατάνθρακες: 51 γρ.
Λιπαρά: 11 γρ.
Πηγές:
Bashir, K., & Choi, J. S. (2017). Clinical and Physiological Perspectives of β-Glucans: The Past, Present, and Future. International journal of molecular sciences, 18(9), 1906. https://doi.org/10.3390/ijms18091906
Zurbau, A., Noronha, J.C., Khan, T.A. et al. (2021). The effect of oat β-glucan on postprandial blood glucose and insulin responses: a systematic review and meta-analysis. Eur J Clin Nutr 75, 1540–1554. https://doi.org/10.1038/s41430-021-00875-9
- Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
- Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!